Отидете към основна версия

24 995 136

Защо България се натиска да купи скъпи, но стар модел бойни машини на пехотата?!

  • бтр-
  • страйкър драгун-
  • тодор тагарев

Решението зависи от смелостта на българските депутати

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Тази седмица решението за закупуването на нови бойни машини на пехотата ще влезе за обсъждане в парламентарни комисии. Това потвърдиха пред ФАКТИ два независими източника, пожелали анонимност.

Причината е, че в навечерието на Деня на независимостта правителството форсира нещата и на подпис прие решението за закупуване на нови бойни машини на пехотата. Сделката няма да стане, ако не получи подкрепа в пленарна зала. Основната пречка обаче, че през 2018 г. парламентът ни прие проект проект за инвестиционен разход за придобиване на бронирани бойни машини за пехотата ни за 1.22 млрд. лева.

Забележете, че сега военният министър Тодор Тагарев предлага сделка за бойните машини на пехотата за 1.37 млрд. долара. Близо два пъти по-скъпа от заложените от парламента параметри.

Дяволът е в детайлите, защото ако се подпише споразумението със САЩ, то допълнително ще се оскъпи. Експерти вече предупредиха, че купуваме и техника от 90-те години на миналия ХХ в.

От публичната информация се разбира, че това са машини „Страйкър Драгун“, модел от 90-те години, използвани от морската пехота на САЩ. Има информация, че този модел е спрян от производство пред няколко години, защото американската морска пехота се превъоръжава с нови, по-модерни машини.

Този модел „Страйкър“ е разглеждан като вариант от Сухопътни войски преди години, но според специалистите не отговаря на много от изискванията на проекта – по-ниско ниво на защита на екипажа (стандартно 3-то ниво), по-малка мощност на двигателя (360 конски сили), по-слаба маневреност, боеприпасите за основното 30 мм оръдие, поради специфичните изисквания за зареждане в американската армия, могат да се доставят само от САЩ.

Предлаганите противотанкови ракети, с които ще бъдат оборудвани машините, са с далекобойност 2,5 км и то само при пряка видимост, вместо изискуемите минимум 4 км. И още, и още въпроси, по които Министерството на отбраната мълчи, като липсата на V-образно дъно за по-високо ниво на защита от противотанкови мини.

Припомняме, че при отменения от бившия военен министър Красимир Каракачанов търг компанията-производител на Stryker - General Dynamics (GD), чрез своето европейско поделение - GDELS, предложи 150 броя от най-модерната своя машина - Piranha 5 на стойност от 1,7 млрд. лв., докато сега същата фирма в САЩ иска 1,4 млрд. щатски долара (2,73 млрд. лв.) за машина, която не отговаря на изискванията на Сухопътни войски и на параметрите, гласувани от Народното събрание.

Експерти посочват, че за исканите 1,4 млрд. долара България по-добре да преговаря за закупуването на френските Nexter и дори германските Boxer, считани за мерцедеси и най-скъпи в този сектор.

В момента Тодор Тагарев предлага договор, в който изглежда няма опция за сътрудничество с българския военно-промишлен комплекс. Това означава, че всеки най-малък ремонт по новите бойни машини на пехотата ни ще се извършва в Канада с произведени там части.

Източници на ФАКТИ намекнаха, че управляващото мнозинство ще се опита да прокара сделката на Тагарев с мотива, че в момента в Украйна се води война и България трябва спешно да модернизира сухопътните си сили.

Вече посочихме по-горе, че предлаганите ни машини не отговарят на приетите преди 5 години параметри, а за исканите пари ще можем да купим по-добре бронирани и по-нов образец френски или немски модели.

Не на последно място и дума не се обелва дали ще се изпълни заложеното от депутатите изискване за 20% индустриално сътрудничество.

Това означава, че 20% от стойността на проекта трябва да се върне в българската икономика по линия на поръчки за български компании от отбранителния сектор, включване на български компании във веригата на продажби на доставчика на машините, ремонт и поддръжка на територията на български предприятия и други проекти, от които българският военно-промишлен комплекс се нуждае, за да увеличи допълнително способностите и износа си.
Министерството на отбраната обаче не съобщава нищо. Оттук следва, че ако сделката се сключи ще има пропуснати приходи за държавния бюджет, за когото политиците винаги отбелязват, че средствата не достигат, за българската икономика и индустрия, респективно за българския гражданин под формата на доходи, заетост и перспектива за развитие.

Правителството на Денков/Габриел дойде на власт с обещанието за борба с корупцията и прозрачно управление. В същото време военното министерство се опитва на тъмно и по втория начин да прокара споразумение за милиони долари.

Вместо това можеше да се изпрати запитване до финалистите от последния търг и до водещи фирми от отбранителния сектор.

Българската армия е доказала в своята история, че е заслужила модерно въоръжение. В същото време българският войник е тикан да се качва в стар модел бойна машина, за която са платени пари като за германския Boxer.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 128 гласа.

Свързани новини