Last news in Fakti

25 Септември, 2023 07:50 24 920 136

Защо България се натиска да купи скъпи, но стар модел бойни машини на пехотата?!

  • бтр-
  • страйкър драгун-
  • тодор тагарев

Решението зависи от смелостта на българските депутати

Защо България се натиска да купи скъпи, но стар модел бойни машини на пехотата?! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Тази седмица решението за закупуването на нови бойни машини на пехотата ще влезе за обсъждане в парламентарни комисии. Това потвърдиха пред ФАКТИ два независими източника, пожелали анонимност.

Причината е, че в навечерието на Деня на независимостта правителството форсира нещата и на подпис прие решението за закупуване на нови бойни машини на пехотата. Сделката няма да стане, ако не получи подкрепа в пленарна зала. Основната пречка обаче, че през 2018 г. парламентът ни прие проект проект за инвестиционен разход за придобиване на бронирани бойни машини за пехотата ни за 1.22 млрд. лева.

Забележете, че сега военният министър Тодор Тагарев предлага сделка за бойните машини на пехотата за 1.37 млрд. долара. Близо два пъти по-скъпа от заложените от парламента параметри.

Дяволът е в детайлите, защото ако се подпише споразумението със САЩ, то допълнително ще се оскъпи. Експерти вече предупредиха, че купуваме и техника от 90-те години на миналия ХХ в.

От публичната информация се разбира, че това са машини „Страйкър Драгун“, модел от 90-те години, използвани от морската пехота на САЩ. Има информация, че този модел е спрян от производство пред няколко години, защото американската морска пехота се превъоръжава с нови, по-модерни машини.

Този модел „Страйкър“ е разглеждан като вариант от Сухопътни войски преди години, но според специалистите не отговаря на много от изискванията на проекта – по-ниско ниво на защита на екипажа (стандартно 3-то ниво), по-малка мощност на двигателя (360 конски сили), по-слаба маневреност, боеприпасите за основното 30 мм оръдие, поради специфичните изисквания за зареждане в американската армия, могат да се доставят само от САЩ.

Предлаганите противотанкови ракети, с които ще бъдат оборудвани машините, са с далекобойност 2,5 км и то само при пряка видимост, вместо изискуемите минимум 4 км. И още, и още въпроси, по които Министерството на отбраната мълчи, като липсата на V-образно дъно за по-високо ниво на защита от противотанкови мини.

Припомняме, че при отменения от бившия военен министър Красимир Каракачанов търг компанията-производител на Stryker - General Dynamics (GD), чрез своето европейско поделение - GDELS, предложи 150 броя от най-модерната своя машина - Piranha 5 на стойност от 1,7 млрд. лв., докато сега същата фирма в САЩ иска 1,4 млрд. щатски долара (2,73 млрд. лв.) за машина, която не отговаря на изискванията на Сухопътни войски и на параметрите, гласувани от Народното събрание.

Експерти посочват, че за исканите 1,4 млрд. долара България по-добре да преговаря за закупуването на френските Nexter и дори германските Boxer, считани за мерцедеси и най-скъпи в този сектор.

В момента Тодор Тагарев предлага договор, в който изглежда няма опция за сътрудничество с българския военно-промишлен комплекс. Това означава, че всеки най-малък ремонт по новите бойни машини на пехотата ни ще се извършва в Канада с произведени там части.

Източници на ФАКТИ намекнаха, че управляващото мнозинство ще се опита да прокара сделката на Тагарев с мотива, че в момента в Украйна се води война и България трябва спешно да модернизира сухопътните си сили.

Вече посочихме по-горе, че предлаганите ни машини не отговарят на приетите преди 5 години параметри, а за исканите пари ще можем да купим по-добре бронирани и по-нов образец френски или немски модели.

Не на последно място и дума не се обелва дали ще се изпълни заложеното от депутатите изискване за 20% индустриално сътрудничество.

Това означава, че 20% от стойността на проекта трябва да се върне в българската икономика по линия на поръчки за български компании от отбранителния сектор, включване на български компании във веригата на продажби на доставчика на машините, ремонт и поддръжка на територията на български предприятия и други проекти, от които българският военно-промишлен комплекс се нуждае, за да увеличи допълнително способностите и износа си.
Министерството на отбраната обаче не съобщава нищо. Оттук следва, че ако сделката се сключи ще има пропуснати приходи за държавния бюджет, за когото политиците винаги отбелязват, че средствата не достигат, за българската икономика и индустрия, респективно за българския гражданин под формата на доходи, заетост и перспектива за развитие.

Правителството на Денков/Габриел дойде на власт с обещанието за борба с корупцията и прозрачно управление. В същото време военното министерство се опитва на тъмно и по втория начин да прокара споразумение за милиони долари.

Вместо това можеше да се изпрати запитване до финалистите от последния търг и до водещи фирми от отбранителния сектор.

Българската армия е доказала в своята история, че е заслужила модерно въоръжение. В същото време българският войник е тикан да се качва в стар модел бойна машина, за която са платени пари като за германския Boxer.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 128 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    397 14 Отговор
    Заглавие:
    "Защо България се натиска да купи скъпи, но стар модел бойни машини на пехотата?!"
    Не се натиска сама България, натискат я от едно посолство, ама не се досещам кое е това посолство?

    Коментиран от #2, #32

  • 2 Ами

    241 7 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Наки сме 51 щат, как кое
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Д. Димитров

    340 5 Отговор
    Е как защо.... ЗАЩОТО НЯМАМЕ ДЕПУТАТИ ЗАЩИТАВАЩИ НАЦИОНАЛНОЯ ИНТЕРЕС А ИМАМЕ ПРОДАЖНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ! ДО КОГА?
  • 5 До наведените

    251 9 Отговор
    Каквото каже посолството
  • 6 Пха ха ха ха

    276 5 Отговор
    Защото сме под Американско робство
  • 7 Новичок

    174 6 Отговор
    Хубава работа ама "Българска" Пфу...
  • 8 Местния Козар

    227 4 Отговор
    Е как защо, защото така казаха, а нашите уж ненужни от същата година ще ги подарим на зельо......

    Коментиран от #121

  • 9 Баш софиянец

    285 6 Отговор
    Преди около месец американския парламент одобри (!!!) сделката на тия страйкъри за България. Т.е. тагаренко е водил тайни преговори дявол знае с какви условия и сега натриса тая лично нему изгодна сделка. Тоя наглец колко бели направи, не е истина!
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    90 4 Отговор
    Моля в Бг Бна Няма от 1990 Години

    Коментиран от #131

  • 11 Ццц

    230 6 Отговор
    Отговорът е лесен - защото министър Тагаренко е нищожество, а България се управлява от ул. Козяк 16 и американците нямат на подчинение политици в други страни, които да са чак толкова надупени. Тия катафалки не искат да ги дадат дори на украинците, защото и без това запаса от месо се топи като майски сняг.
  • 12 Боруна Лом

    202 3 Отговор
    НЕ СМЕ КУПИЛИ,А САМО ПЛАТИЛИ! КАТО САМОЛЕТЧЕТАТА! ТЕРИТОРИООО!
  • 13 провинциалист

    205 4 Отговор
    Е как защо? Супер доволни сме от ф16-ките и от въодушевление просто не можем да не си купим още нещо от същото място.
  • 14 Псевдоним

    231 4 Отговор
    Това не е покупка. Това е подаряване на пари на САЩ, колониален данък. В момента ние издържаме САЩ и ЕС.
  • 15 Ха ха ха

    16 201 Отговор
    Пак поръчкови статии изкривяващи истината с цел целенасочени внушения и евтина пропаганда .

    Коментиран от #17, #35, #102

  • 16 Защото

    140 3 Отговор
    Някои взеха едни пари...
  • 17 провинциалист

    174 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха ха":

    Истината е, че на по-ранен етап са отхвърлени предложения от General Dynamics и Patria, защото надхвърляли бюджета от 1,5 млрд ЛЕВА. Истина също е, че даже старите ни БМП-таот соца са амфибийни, докато страйкърите не са.
  • 18 Дааа

    170 2 Отговор
    Даваме питомното и хукваме да гоним дивото. Лошото е, че с този пишман министър магарев , всичко ще е в ущърб на България. поп Кръстьо.
  • 19 Българин

    88 16 Отговор
    Тагарев работи за Путин. С тези задкулисни сделки цели да отслаби източният фланг на НАТО. Подарява качествено оръжие и го заменя за безполезно но скъпо.

    Коментиран от #58, #90

  • 20 факуса

    114 4 Отговор
    посолството натиска,продажниците само йес сър,даваме нашите 150 и купуваме подобни изхвърлени за мноого пари,както каза путин,натю е безотпадна технология
  • 21 Онзийййй

    118 1 Отговор
    НАЛИ сме колония на краварите и ЕС !!!
  • 22 Инвеститор

    130 2 Отговор
    А някой спомня ли си какво произвеждаше и в какви количества завод Бета, Червен бряг по татово време?
    Но новите братя нареждат - ще купувате модерни машини... имаме застоели от онова време! Няма на кого да ги пробутаме.

    Коментиран от #130

  • 23 честен ционист

    53 6 Отговор
    Защото няма да ги карат българи, а гостите от САЩ.
  • 24 Мда

    122 2 Отговор
    Има един голям проблем, че няма да седнат децата на магарев да управляват американските скрапита, а нашите деца. През това време Магарев ще им пляска от Америка и ще вика с вас ме и венци ще поднася на геройски загиналите....
  • 25 Дамммм

    30 59 Отговор
    НЕ ЗАБАВНА ОСТАВКА НА ШЕФАТ НА ДАНС СЪД ЗА СЛУЖЕНЕ НА ВРАЖЕСКА НА БЪЛГАРИЯ ДЪЖАВА ИНПИИЧМЪНТ НА ПРЕЗИДЕНТА
  • 26 Обективен

    100 2 Отговор
    Ако трябва да избираме по-малкото зло, депутати ни така или иначе искат да се подмажат на САЩ и да вземат милиони рушвет от сделката, поне да купят нови бронетранспортьори с дебела брояна, които ще вършат работа на армията. Тези машини обричат на сигурна смърт българския войник, след като имат слаба броня и не покриват средните изисквания.
  • 27 Истината

    97 1 Отговор
    Комисионата в кой джоб е.

    Коментиран от #36

  • 28 Кирил петков

    100 2 Отговор
    щото тоз модел ми казаха от посолството! по скъп е от танк ама всичко е точно!
  • 29 Исторически парк

    84 1 Отговор
    за тия пари можем да купим 300 хиляди дронове камикадзета!
  • 30 Кирил петков

    87 2 Отговор
    нали искахте да станете 51 щат?? ето направих ви!
  • 31 Защо ли?!

    87 1 Отговор
    То е ясно!
    Първо Тагарев ще получи тлъста комисионна...!А и БГ ще налее пари във ВПК на САЩ...и те ще са доволни...!
  • 32 Да не би да е Руското?!

    48 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Щото те имат интерес от стари и леко поразяеми мишени...!
  • 33 Иванов

    5 94 Отговор
    Ама какво ще бръщолевите всички когато дойдат самолетчетата незнам да не сте в супера и да си купите нещо наготово и хоп това е вече е у дома тъпи руски и комунистически тролове
  • 34 Аритметиката

    108 2 Отговор
    Показва, че една машина ще ни струва над 10 млн. лв. или колкото един доста добър танк. Ето това е престъпление. Всички замесени до стената.

    Коментиран от #83

  • 35 Ай стига ве...!

    101 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха ха":

    Погледни реално,че САЩ ни ограбват нагло,посред бял ден!
    Първо предплатихме за милиарди самолети Ф-16-модел 1980г...!Сега пък тези архивни катафалки...!И да ръкопляскаме ли,като севернокорейци...?!?!
  • 36 Естествено на...

    64 3 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    ...Магарев,с тия...магарешки номера...!
  • 37 Защото

    10 69 Отговор
    Този тип бойна машина е конципирана през 1999г. и е въведена в американската армия през 2002г. Т.е. няма Striker от 90-те години. М1296 Dragoon е въведен през 2017г. и при всички случай тази машина е по-добра от БТР 70 - мел от 70-те години, без защита от мини и с бронирана от 7мм., променлива от обикновен шрапнел и дори от 7,62 АК.

    Коментиран от #41

  • 38 Русофил

    63 3 Отговор
    Ако това е истина Тагарев да готви оставка
  • 39 Номерата на Магарев

    62 1 Отговор
    край нямат. От банда кратунковци нищо добро не се чака.
  • 40 що за въпрос

    73 1 Отговор
    защото така е наредрно от посолството и няма измъкване !!! който дърпа конците той поръчва и оркестъра … да ви е честито вече 33-годишното демократично робство
  • 41 Спартак

    75 2 Отговор

    До коментар #37 от "Защото":

    И така да е, не може да струва над 10 млн.лв. Това е просто невъзможно. Един чисто нов БТР-82М струва около 1 млн. лв. , само за сравнение.
  • 42 Магарето е янки

    79 2 Отговор
    Да предлагаш толкова срамно нещо на държавата си , трябва да си истински предател.
  • 43 Коментар

    69 1 Отговор
    Как може да купувате тенекии,които са спрени от производство преди няколко години?А поддръжката после мислите ли я?Вие като си купувате лична кола тенекии без поддръжка ли купувате за себе си?
    После няколко поколения подред ще ви псуват за това.Тези милиарди целия народ ще плаща.
  • 44 Току що проверих

    76 1 Отговор
    В нета, че Румъния е сключила договор за закупуване на 150 машини Piranha V за сумата от.........667 млн.д. Ама ние нали сме в поза партер и могат да се гъбаркат с нас кой когато си поиска.
  • 45 Хмммм

    72 2 Отговор
    Това решение надали е еднолично на Тагарев.....това е същинската философия на правителството, което ни управлява в момента, начело с Денков. Академик, нали..... би следвало да може да чете и разсъждава не само в днешният, но с мисъл за утрешният ден.
    Надявам се, че в парламента ще се намери мнозинство, което да окаже яростна съпротива срещу всички такива анти-национални решения, в т.ч. и не само - излизането на домакинствата на ,,свободният" енергиен пазар, силна подкрепата за българското земеделие и животновъдство.
    С всичките си действия/бездействия това правителство показва ясна политика по поддържане висок инфлационен и ценови шок в страната. Дали са нефелни или антибългари няма значение, определено час по-скоро се нуждаем от нови избори!

    Коментиран от #132

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Защото

    47 3 Отговор
    Трябва да целуваме г.за на чичо Сам
  • 48 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    65 2 Отговор
    Господарите ни от ФАЩ се охарчиха да изпращат безплатни оръжия за Украйна,
    затова ние, РОБИТЕ, ще се бръкнем да възстновим част от финансовите загуби...
  • 49 Александър

    46 1 Отговор
    Задължително БГ солдатите пре ди да се качат, трябва да се кич ат на ревера с украински значки кат есаул Тагаренко!
  • 50 Куку

    5 78 Отговор
    Истината е,че как руснак ни е грабил никой друг не го е правил!След 9септември разграбиха ,Държавния резерв,Пенсионния фонд от два милиарда лева,Златния резерв от 32тона злато,плащаме за скъпия газ и петрол в света,придобиха имоти за жълти стотинки-църкви,почивни станции и т.н.

    Коментиран от #51, #105

  • 51 Да знаеш

    51 3 Отговор

    До коментар #50 от "Куку":

    Махни листчето, което са ти дали от Козяк и се огледай!
  • 52 Александър

    19 2 Отговор
    Май докато дойдат нащте F карт они, другите от НАТО ша ги изхвъ рлят от въоръжение? А и силно се съмнявам дали 7.62 бронебой но- запалителен от ПКТ е препятс твие! Имаше такъв с черен връх и червен пръстен! Имаше и пуше чни/ връх от бял бронз/ 84-та оф ицерите от унищожения 66-ти та нков полк не знаеха за какво слу жи шкала БРОГ УМЕН на Т-34/ 85, а тя е за стрелба с подкалибрени снаряди, изобретени от Германия и СССР през войната! Пак тогава Вермахта си служи с панцер фау ст/ РПГбез оптика!
  • 53 Александър

    51 2 Отговор
    След 89-та Луканов и Костов ограбиха пенсионния фонд,изпре варвайки Руснаците! А мистър 10% процента? Що мълчите, да ви е...а майката???
  • 54 Ел Греко

    52 1 Отговор
    За съжаление нищо не се промени след падането на т. наречения тоталитарен режим, само мераклийте са повече и алчността необуздано и престъпно свободна. По отношението към нашите покойни родители и гробищните паркове личи прогнилата морална основа на съвременния свят.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Мики Маус

    30 3 Отговор
    Тези зорлем ще качат купейката на престола
  • 57 Симо

    12 52 Отговор
    Първата лъжа -стари- драгуна е модел 2017г с най модерната купола...а самия Страйкър е 1999г първия тестови модел... Втората лъжа, слабо въоръжени 30 ММ бушмастър е върха на сладоледа,а в купола кьонигсберг могат да се интегрират доста видове ПТУР... трета лъжа, защитата ,всички западни машини са платформи които винаги имат опция за надграждане... трета лъжа - цената ,това не е цена просто за брой машини, а за доста поддържащата техника ,радио оборудване ,резервни части,оборудване, камиони ремонтни машини агрегати и прочие...

    Много лесно е да пляскаш тъпи опорки ,трудно е мисленето,особено ако няма с какво..
  • 58 Казуар

    6 22 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Другарю, БТР - те които подаряваме не са бойни, а транспортни.

    Коментиран от #135

  • 59 Сакън

    40 1 Отговор
    Като ги гледам какви специалисти са се сбрали в НС .....явно зора е за комисионните.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 51 мар ия

    34 1 Отговор
    Мутрите пак ще хвърлят Народни пари на вятъра, но не са изработили нито лев от тях!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Тон

    32 1 Отговор
    Просто няма други такива като нашите политици!
  • 66 Тон

    38 2 Отговор
    Защото все гледаме да слугуваме ,то е болест не излечима ,бавно те убива но сигурно ,от една диктатура излязохме и в същата се навряхме само дето диригента е друг ,и тази диктатура ще е много по жестока!
  • 67 Стефан Стефанов

    37 2 Отговор
    Депутатите и првителството са избрани от народа, за да работят за доброто му и за страната. Мисля че е наше право да им търсим отговорност. Да снеме доверието си от тях. И най-сетне да и се потърси и съдебна отговорност ли да отидат та където и ме мязстото - в затвора.
  • 68 Нее сложно за обвяснение!! Стари машини

    35 1 Отговор
    са много по евтини, Тагарев и Шайката ще делят много повече милиони!!
  • 69 БТР които подаряваме са Туристически???

    18 2 Отговор
    Те са от Кремиковска ламарина???? Глупости, Глупости!!
  • 70 Марина

    34 1 Отговор
    Народен съд за Тагаренко и останалите продажници
  • 71 Драго

    32 1 Отговор
    Защото , келепира на нашите алчни,корумпирани и с нищо не помагащи на родния български народ е по голям и
    по заслужен!Опоскахте докрай и затрихте
    тотално държавата!Страшни изроди!
  • 72 Мусата

    31 1 Отговор
    Защото , докато мълчим,така и в бъдеще
    като, рак ще вървим! 6 милиона българи
    сме , а не струваме за 300 - та,спартанци!
  • 73 Пешо

    28 1 Отговор
    Толкова са прости нещата!С тези калпави,крадливи,алчни и корумпирани
    политици еврото приемете,в Шенген влезнете и за палците здраво се хванете!
    Бог да пази България!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Гай Турий

    30 1 Отговор
    Не България се натиска, а Тошо шпионинът и неговите куратори от ЦРУ-Пентагон. Тяхната връзка трябва дасе разследва от Сарафското бюро и ВКР. Тази антинародна сделка свети от всякъде на корупция, подкупи и негодничество. Никакви Страйкъри. Нашите БТР да не ходят в Украйна, същото продажно предложение и действия на Тошо шпионина. Да си правим български машини, както е подходил войводата.
  • 76 Адв

    16 1 Отговор
    Оставете пп,ДПС и ГЕРБ да папкат.
  • 77 Другият един

    36 1 Отговор
    Още по един лис стомана в Търговище и по дарените става ха непробиваеми Да ама не!!! От едно место наредиха да подарим нашите а да купим тяхните Васалска работа До такова дередже България никога не беше изпадала А кой знае какво още ни гласят
  • 78 Пешо

    23 1 Отговор
    Не защо и до кога!Колко ще издържим
    още на качествената стрижба на народа!
    До тогава , докато се качим на прочутата
    дървена ракета и с песни литнем към
    небесата,прегърнем се и забравим за българската политическа класа на безлюдният остров наречен - България!!!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Минко

    29 1 Отговор
    Да разделим нещата,тотално!
    1. България не се натиска да купува,скъпи,
    стари и ненужни никому,неща,
    2.Натискат да купуват скъпи,стари и ненужни за България неща,само алчни,корумпирани и крадливи политици,
    3.На тази българска земя няма нужда от
    друга,измислена войска!
    4.Сега без родна армия сме във война!
    5.С държава,народ,правителство и крадливи политици сме за посмешище!
  • 82 Анастас

    32 1 Отговор
    Като ги купим и политиците ще кажат ами те са стари ще ги дарим на Украйна.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Справедлив

    27 1 Отговор
    Защото това правителство и този парламент са Родоотстъпници,Предатели.
  • 86 Като глупаци...

    5 28 Отговор
    По добре със по старата версия от колкото с СССР контейнери детето държехме на склад 30 г . Дето можеш да я разпускаш по шевовете с едно РПГ от 200 , 300, метра. С никаква локация радарна защита и огнева мощ една полева картещтница монтирана на открита стойка. Смешници бивши фатмаци като захвалите старата СССР железария....

    Коментиран от #103

  • 87 Граничар 74

    5 19 Отговор
    Това че 30 г не вкарваме нищо в модернизацията на нашата армия е факт и безхаберие на бившите политици. А не сегашните управляващи който се опитват да закърпят раздрания от корупция чувал на
    със малко по модерна техника. Старият БТР дето подарихме освен за Смет и мишени на дронове и модерна авиация не стават за друго . Радиостанция от втората световна, модел Р- 105 м дето не можеш се свържеш с командния център камо ли с модерна локация от авияция и локация на противникови цели. И за какво са ви старите руски таралясници. ..??
  • 88 Аман от

    4 25 Отговор
    разбирачи. Горе един обяснява,че БТР руски струвал 1 млн,а този бил 10. И други такива разбирачи.Една коруба всеки може да направи,важна е куполата разбирачи,какви възможности дава,каква осведоменост,какво управление на стрелбата и боя,като цяло.Каква осведоменост има командира на БТР 70,какво управление на огъня има мерача на БТР?Вие имате ли информация какво включва пакета по сделката,защото не е само гола машина,а и много други неща,апропо същото беше и за Ф-16,парите за самолетите са половината от сумата,останалото е въоръжение и наземна инфраструктура и резерви части,корабите,които купихме за 1 млрд въоръжението им струва 800 млн доколкото четох,така че със Страйкър също ще има резервни части,радиостанции и т.н. но троловрте имат задача. И китайския москвич е по-евтин ама Копейкин си купува Хамър.
  • 89 Бай шукар

    5 0 Отговор
    За да има лапалома а не бе
  • 90 ЕСТЕСТВЕНО

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    НАЛИ ТАГАРЕНКО Е МОСКОВСИ ВЪЗПИТАНИК СКРИТА ЛИМОНКА Е
  • 91 111112222333

    23 0 Отговор
    Защо България се натиска да купи скъпи, но стар модел бойни машини на пехотата?!

    Защо България е на последно място по доходи и развитие ? Отговора е в четери думи : Крадливи евроатлантици яхнали властта.
  • 92 Тангарев фащ

    17 0 Отговор
    ами така като ги купим тези "бойни" машини, понеже те са морално остарели и ще можем веднага да ги дадем на украйна, а ние ще си поръчаме нови стари. Европа се върза на краварите и ще изчезне, ще стане новия трети свят.
  • 93 Дрис воевода

    4 10 Отговор
    Агент Шкембъл да беше купил най модерното не да се разкарва с торбичка Билла в Америка по анцунг
  • 94 бай ИВАН

    19 0 Отговор
    Защото някой прави много парички от тази неизгодна сделка,както всички до сега,не работят за БЪЛГАРИЯ.
  • 95 Хасковски каунь

    13 0 Отговор
    Зещото сменадупени.

    Коментиран от #97

  • 96 ХИ ХИ ХИ

    11 1 Отговор
    ЗАЩО СМЕ БИЛИ 500 ГОД. ПОД ТУРСКО??? ДУП....ЦИ.
  • 97 Итакаааа

    23 1 Отговор

    До коментар #95 от "Хасковски каунь":

    Купуваме си това което ни кажат за толкова колкото ни кажат. Всичкото останало е локум и бош лафф. Нарича се покупка на индулгенция. Купува се бъдеща кариера и покана за молитвена закуска. Спор няма , че са по добри от руската скрап. Но защо да купим щатска такава, като виждаме нищожното и приложение в момента. Трябва да се купува и РАЗРАБОТВА тук бойни дронове и ПТУРС ове. Поне в програмирането сме сила. И най важното парата ще остава тук. Турците да не са по умни от нас?
  • 98 Защото

    23 0 Отговор
    националните предатели на България ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, са продали страната ни! Сега сме просто една колония, на къс повод!
  • 99 Какъввъпрос

    21 0 Отговор
    Защо България се натискала да купи стар модел ...
    Просто е. Превърнаха я в труженичка от околовръстното. Докато не паднат няколко глави, все така ще се натиска.
  • 100 Аааааа

    20 0 Отговор
    Стари, стари, ама като пристигнат някъде към 2034 год голяма радост ще падне.
  • 101 български гражданин

    21 1 Отговор
    Защото сглобената шайка от извратени,накадърни и неграмотни фашизоидни предатели продава нашата Родина на фашизоидните задокеански неолиберални колониалисти чрез посолството,нпо-тата и фондациите.
  • 102 Справедлив

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха ха":

    Ха ха ха-заработи си 1 шекел !
  • 103 преминаващ

    7 0 Отговор

    До коментар #86 от "Като глупаци...":

    Тъпак!
  • 104 Пилотът Гошу

    13 0 Отговор
    Еее, щом не стават, значи със сигурност ще ги купим. Ово е стандарт ...
  • 105 Ха - ха - ха

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Куку":

    И на баба ти 2 чифта кюлоти си забравил да споменеш за откраднати.
  • 106 Луната спи

    15 0 Отговор
    Защо купуват стари БТР? Защото няма кой да ги накаже. Народът спи. И докато спи американците и българските управляващи му прибират паричките. Така беше със самолетите, после пак самолети, бойни машини, по преди свързочна техника и много други като ги сумираш за 30г. са разпиляни над 20млрд. лева. Народът спи парите ги няма.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Еееее! Стига бе!

    13 1 Отговор
    КАК ЗАЩО! ЗАРАДИ КОМИСИОННИТЕ, РАЗБИРА СЕ!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 АНТИКИТЕ СА СКЪПИ

    15 1 Отговор
    НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ.....И ЦЕНАТА ИМ СЕ ДИГА..... СЛЕД 45 Г. ША ГИ ПРОДАДЕМ НА МАКЕДОНЦИТЕ БЕЗ ПАРИ И С УГОВОРКАТА ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА А ПЛЮЯТ СЕКИ ДЕН ПО 100 ПЪТИ...
  • 111 Язе

    3 6 Отговор
    Само да не се окаже, че това е поредната руска хибрида с цел саботаж, объркване, настройване на обществото срещу правителството и разбира се повод да се развихри анти САЩ, ЕС и НАТО кампания. Всички тия хибриди ще изчезнат като пролетна мъгла, ако се намерят политици с топки да скъсат всякакви отношения с Московията. И разбира се, БГ може да си построй сама БТРи и БМПта. Партия нали това ни предлагаше, да строим всичко в БГ но русофилската сволъч в БА саботира всичко. Вече 30 и... години руската агентурата саботира превъоръжаването на армията.
  • 112 Язе

    2 13 Отговор
    И ти да видиш. Оказва се, че след възкачването на престола, цар Радев с русофилските си напъни е изолирал БГ от НАТО. Държавите от НАТО тихомълком са ни изолирали от достъпа до модерните оръжия и това е заради русофилската сволъч. Така, че най вероятно нова модерна техника няма да по миришем, заради технологиите и специализирания софтуер, хората ни нямат доверие. Преди няколко години руски агенти под защитата на президентството са се опитали да снимат и изследват един Ф35 на Холандия, които е бил на патрул у нас. Без малко да се стигне до стрелба от холандска страна. А Британците преди месец са поискали БГ да няма достъп до тайни на НАТО. Това след разпита на задържаните българи шпионирали за Путин. Най-вероятно няма да получим модерна техника и най-вероятно и Ф16 затова се бави, та те така, русофилчета...

    Коментиран от #133

  • 113 Халваджан

    3 1 Отговор
    На факти да им го натискат отзад ,за фалшиви новини и манипулативни ,,факти"
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Справедлив

    8 0 Отговор
    Защото управляващите мислят само за задника си и са продажници до дъното на душата си.
  • 116 ИНЖ

    1 9 Отговор
    Няма угодия!!! На всички машини ще намерим кусур!!! А БТР-те на 40-50г. от соц-а са перфектни, направо летят!!! Армията ни е музей на военна техника от СССР!!!

    Коментиран от #126

  • 117 ВСИЧКИ СА МАСКАРИ

    6 0 Отговор
    Беше казал един автор.

    Всички които завършваха в Москва и Ленинград и парадираха с това, сега децата им вадят дипломи от Харвард и Кеймбридж.
    Боядисаха се за една нощ.
    А бедните да го..........както каза Асен Василев.
  • 118 Защото

    5 0 Отговор
    така са разпоредили от посолството.
  • 119 ганю

    5 0 Отговор
    Пак целувате нечий задник затова
  • 120 Чекмедже бабаит

    5 0 Отговор
    Защото трябва да замаскират нянак крадените милиярди
  • 121 Чекмедже бабаит

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Местния Козар":

    като зглобят четежите ги подаряваме на украйна за да не хващат паяжина бадева
  • 122 Ний ша Ва упрайм

    3 0 Отговор
    натиска Тагарев да вземе рушвета!
  • 123 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    6 0 Отговор
    ЗАЩОТО ВСИЧКИ ВЗИМАЩИ ТОВА РЕШЕНИЕ СА ДУПЕ-АВЦИ.
    ЗАЩОТО ВСИЧКИ ВЗИМАЩИ ТОВА РЕШЕНИЕ СА ПРЕДА-ЕЛИ.
    ЗАЩОТО ТРЯБВА ЕДНА ЗДРАВА ТОЯГА И ДА ИМ СЕ ВКАРА АКЪЛ В ГЛАВИТЕ ЗАМАЯНИ ОТ ВЛАС.
  • 124 Мхм

    1 1 Отговор
    Е кво да купиме друго
  • 125 ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЗАЩО

    7 1 Отговор
    АМИ ПОРАДИ СЪЩАТА ПРИЧИНА ПОРАДИ КОЯТО КУПИХМЕ Ф 16 НА КАРТИНКА ПОРАДИ СЪЩАТА ПОРАДИ КОЯТО ПОДАРИХМЕ РЕАКТОРИ НА УКРАЙНА НЕ ПОСТРОИХМЕ ЮЖЕН ПОТОК БУРГАС НЕФТОПРОВОДА АЛЕКСАНДРОПУЛИС АЕЦ БЕЛЕНЕ НО ПОСТРОИХМЕ АМЕРИКАНСКАТА
    ТЕЦ ЕДНА И СЪЩА ПРИЧИНА НАЩЕ ЛЮБИМИ ПОЛИТИЦИ ОТ ВСЯКАКЪВ ЦВЯТ И СОРТ НО ЕДНИ И СЪЩИ МАЙЦЕПРОДАВЦИ
    Е ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СГЛОБКАТА С ГАРНИТУРА ДПС И ЩЕ БЪДЕТЕ СЪЩИТЕ МАЙЦЕПРОДАВЦИ
  • 126 Касапин

    2 0 Отговор

    До коментар #116 от "ИНЖ":

    АБЕ ЛЬОЛЬО НИЕ ПРАВИХМЕ ТАКИВА МАШИНИ БЕ НАШИЯ АМА С АСПИРИН В ГЛАВАТА ДЕ ЩЕ ПОМНИШ
  • 127 Анонимен

    2 2 Отговор
    Много лъжлива статия.
    Страйкър Драгун е приет на въоръжение в края на 2017 г. (първият тестов екземпляр е доставен през 2016 г.)
  • 128 бат иван

    4 0 Отговор
    САЩ карат нас и другите държави членки да си даваме старата техника на Украйна, а пък ние да им купуваме тяхната остаряла техника, която не им трябва. Междувременно някой ще прибере няколко милиона долара комисионна и те така
  • 129 Ний ша Ва упрайм

    3 0 Отговор
    щенията на един министър работещ за чуждо правителство и после ще ги подари на това правителство. Плаща българския Народ! Оставка на михл.за!
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Стенли

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Хмммм":

    Не се надявай докато тези безродници ни управляват надежда няма за България
  • 133 Доста си кух

    2 0 Отговор

    До коментар #112 от "Язе":

    Не знаеш че през 80те години имахме 140 хилядна армия, радари които засичаха всичко и в Анадола, модерни за времето свръхзвукови изтребители които летяха всеки ден от летище Равнец, айде да не изброявам, танкова бригада в Айтос и още и още, подводници .....
  • 134 М3 голд

    1 0 Отговор
    Браво на ФАКТИ за статията! Изобличаване насадения ни украински министър Тагаренко! Нас ни имат за дойна крава. Първо самолети на хартия, сега - стари и опасни за бойците и държавата играчки. Това показва изключително високо ниво на корупция в България.
  • 135 абе

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Казуар":

    а ти другарю да не си ги товарил за украйна та ? и дали някога си виждал някога на живо БТР знаеш ли поне с какъв двигател са оборудвани и знаеш ли че тук се дооборудват
  • 136 Русофейкове

    1 0 Отговор
    Военните експерти знаят най добре кое е подходящо за нашите условия а и всяка техника непрекъснато се надгражда