Отидете към основна версия

2 254 8

Божидар Андреев взе три медала за България от световното по вдигане на тежести

  • вдигане на тежести-
  • световно първенство-
  • медали за българия-
  • божидар андреев

Българинът със сребро в изхвърлянето и бронз в изтласкването и двубоя

Снимка: bgolympic.org

Божидар Андреев спечели три медала на световното първенство по вдигане на тежести в Патая (Тайланд). Българинът грабна среброто в изхвърлянето, а в изтласкването и в двубоя се окичи с бронз. Това са първи отличия за България на шампионата в Тайланд.

В първото движение Божидар направи три успешни опита и взе максимума, като дори подобри с 3 килограма своя резултат от европейското тази пролет - 149, 154, 157 килограма. Единствено китаецът Ши Жийон бе по-силен, олимпийският и световен шампион започна когато всички останали бяха приключили със 160, след което мина без грешка през 163 и 166 килограма.

В изтласкването Андреев стартира без проблем от 189 килограма, а единственият му неуспешен опит в състезанието бе последният на 192 килограма. Това означаваше бронз в изтласкването и бронз в двубоя с резултат 346 килограма. Във второто движение Ши Жийон счупи световния рекорд със 197 килограма, което му осигури златото и световния рекорд в двубоя със 363 килограма. Втори се нареди Окан Чо от КНДР с 347 килограма (154 и 193).

Утре на подиума ще излезе предпоследният наш участник - в група Б на кат. 81 килограма от 10.30 ч. българско време ще вдига Юндер Бейтула. Последният ни участник е Васил Господинов, той пътува в понеделник за Тайланд и по програма ще се състезава в група А на кат. 109 килограма, която е насрочена за четвъртък от 14.00 българско време.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини