Отидете към основна версия

3 016 20

Екълстоун: В много случаи чернокожите са по-големи расисти от белите

  • бърни екълстоун-
  • расизъм-
  • люис хамилтън-
  • формула 1

От Формула 1 остро разкритикуваха мнението на британеца

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бърни Екълстоун коментира в началото на юни, че Люис Хамилтън е прав да повдигне темата за расизма, след като шесткратният световен шампион обвини Формула 1 и колегите си за липса на реакция след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, пише Clubs1.bg.

Впоследствие доста състезатели изразиха позиция по въпроса. Спортът пък организира инициатива, част от която ще са събития, посветени на борбата срещу расизма. Междувременно Бърни сподели поредното си мнение, този път пред CNN.

„Люис е специален.Той е много, много, много талантлив пилот, а изглежда е много талантлив и при изнасянето на речи. Последната му кампания е чудесна. Върши страхотна работа. Хората слушат личности като него – лесно разпознаваеми'', заяви Екълстоун.

„Комисията му обаче според мен няма да стори нищо лошо или добро за Формула 1. Просто ще накара хората да помислят кое е по-важно. А в много случаи чернокожите са по-големи расисти от белите“, каза Екълстоун

„Децата растат без да мислят за подобни неща. Според мен трябва да ги учат в училище. Цялото това бутане на статуи е абсолютна глупост. Трябваше да ги оставят. Да заведат децата от училище, да обяснят защо са там, какво са сторили тези хора и колко погрешно е било'', смята той.

Според Екълстоун проблемите, свързани с подетата от Хамилтън кампания, съществуват от дълго време, но във Формула 1 просто никой не се занимавал с тях.

„Защо някой не стори нещо преди две или три години? Твърде заети са да печелят състезания или да търсят спонсори, или нещо подобно'', отговори си сам на въпроса Бърни.

Тази вечер Формула 1 оповести официална позиция относно думите на Бърни Екълстоун. Изявлението гласи следното:

„Във време, когато е необходимо единство, за да се борим с расизма и неравенството, изцяло не сме съгласни с коментарите на Бърни Екълстоун, които нямат място нито във Формула 1, нито в обществото. Господин Екълстоун няма никаква роля във Формула 1, откакто напусна организацията през 2017 г. Титлата му Chairman Emeritus (почетен председател – б.р.) бе със срок, който изтече през януари 2020 г.“

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 18 гласа.

Свързани новини