Отидете към основна версия

6 338 15

Ето кой е най-бързият пилот в историята на Формула 1

  • формула 1-
  • най-бърз пилот в историята-
  • аертон сена

Вероятно не много хора ще се изненадат, че това е Аертон Сена

Аертон Сена, снимка: Хонда

Спорът кой е най-бързият пилот в историята на Формула 1 вероятно съществува от създаването на световния шампионат редом с дискусията кой е най-великият, пише Clubs1.bg. Колкото фенове, толкова и отговори. Директно във Формула 1 обаче са се заели да открият кой все пак е най-бърз и с помощта на Amazon Web Services (AWS) са провели проучване и сравнение между участвалите от 1983 г. досега състезатели. Изчисленията са направени след премахване на разликите между отделните F1 болиди.

За основен параметър е взета скоростта в квалификациите. Причината е, че класирането в официалната сесия за разпределение местата на грида е спрямо постигнатите за обиколка времена. Калкулациите са извели на върха трикратния световен шампион Аертон Сена. Втори е носителят на 7 титли във Формула 1 Михаел Шумахер – на 0,114 сек. Трета позиция заема спечелилият досега 6 корони в Гран при Люис Хамилтън (+0,275 сек).

В топ 10 са класирани някои от младите звезди на настоящия сезон като Макс Верстапен (четвърти) и Шарл Льоклер (седми). Сред най-бързите в историята са още Фернандо Алонсо и Нико Розберг (съответно пети и шести). Може би по-неочаквано е присъствието на Хейки Ковалайнен и Ярно Трули (осми и девети). Себастиан Фетел пък е десети.

„Подобен тип алгоритми се използват и в самите отбори, за да се вземат ключови решения за пилотите“, отбеляза директорът „Информационни системи“ на F1 Роб Смедли. „Стратезите провеждат подобни изчисления, за да изградят картина на сравнение между състезателите. Анализира се най-чистата скорост – квалификационната обиколка. Важно е да се отбележи, че в това проучване единственият елемент е точно скоростта и това е много вълнуващо.“

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини