Last news in Fakti

18 Август, 2020 15:25 6 326 15

Ето кой е най-бързият пилот в историята на Формула 1

  • формула 1-
  • най-бърз пилот в историята-
  • аертон сена

Вероятно не много хора ще се изненадат, че това е Аертон Сена

Ето кой е най-бързият пилот в историята на Формула 1 - 1
Аертон Сена, снимка: Хонда

Спорът кой е най-бързият пилот в историята на Формула 1 вероятно съществува от създаването на световния шампионат редом с дискусията кой е най-великият, пише Clubs1.bg. Колкото фенове, толкова и отговори. Директно във Формула 1 обаче са се заели да открият кой все пак е най-бърз и с помощта на Amazon Web Services (AWS) са провели проучване и сравнение между участвалите от 1983 г. досега състезатели. Изчисленията са направени след премахване на разликите между отделните F1 болиди.

За основен параметър е взета скоростта в квалификациите. Причината е, че класирането в официалната сесия за разпределение местата на грида е спрямо постигнатите за обиколка времена. Калкулациите са извели на върха трикратния световен шампион Аертон Сена. Втори е носителят на 7 титли във Формула 1 Михаел Шумахер – на 0,114 сек. Трета позиция заема спечелилият досега 6 корони в Гран при Люис Хамилтън (+0,275 сек).

В топ 10 са класирани някои от младите звезди на настоящия сезон като Макс Верстапен (четвърти) и Шарл Льоклер (седми). Сред най-бързите в историята са още Фернандо Алонсо и Нико Розберг (съответно пети и шести). Може би по-неочаквано е присъствието на Хейки Ковалайнен и Ярно Трули (осми и девети). Себастиан Фетел пък е десети.

„Подобен тип алгоритми се използват и в самите отбори, за да се вземат ключови решения за пилотите“, отбеляза директорът „Информационни системи“ на F1 Роб Смедли. „Стратезите провеждат подобни изчисления, за да изградят картина на сравнение между състезателите. Анализира се най-чистата скорост – квалификационната обиколка. Важно е да се отбележи, че в това проучване единственият елемент е точно скоростта и това е много вълнуващо.“


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещо бъркате

    15 6 Отговор
    Колите тогава и сега са различни, по всичко!

    Коментиран от #2, #5, #13

  • 2 Гост

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо бъркате":

    Много знаеш ! Чети като хората : Изчисленията са направени след премахване на разликите между отделните F1 болиди.
  • 3 Формула1

    39 4 Отговор
    Всеки знае, че Айртон Сена да Силва е най-добрия пилот живял някога.
  • 4 Онзи

    29 7 Отговор
    Най-бързия е Бойко, мина 6 милиона човека с 200

    Коментиран от #7

  • 5 Бачо Киро

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо бъркате":

    Чукча писател, чукча не читател...
  • 6 Senna SEMPRE

    27 1 Отговор
    Ayrton завинаги е спечелил сърцата на хората с бензин в кръвта
    Не е само скорост и спортна злоба
    Има харизма, характер, чар, присъствие, дух, земен тип, неподправен без преструвки и фалшиви усмивки.
    Дарил е половината спечелено на домове за сираци без никой да разбере докато е жив...
    Хамилтъл вместо да коленичи и хренчи да вземе да дари половината си пари за каузата ама май май ...... , както е казал апостола не думи дела трябват!!!!
    Измислени герои
    Айртон е неповторим затова няма да има втори като него. Със сигурност ще има по успял и по добър пилот но като цяло е недостижим. Нямаше как някой да му заповяда как да кара или на кое място да завърши - АБСУРД. И това не е отборен спорт а индивидуален състезаваш се единствено и само за победата дано го проумеят тия тикви накрая и оставят пилотите да се състезават само и единствено за победата...
    Зад волана на болида бяха само той и създателя и сега са заедно

    Коментиран от #12, #14

  • 7 Фактъ

    6 12 Отговор

    До коментар #4 от "Онзи":

    Изтребител а Радев с вдигнатото юмруче е по-бърз и от Бойко
  • 8 1234578

    9 1 Отговор
    Найджъл Менсъл го няма в тази класация, а е пожбеждавал Сена в директни двубои. Сгласен съм, че Сена е по-добрия от двамата. Но Найджъл Менсъл, заслужава да е вдесетката.
  • 9 Ацо

    9 2 Отговор
    За съжаление новите правила убиха интригата и състезателния дух на формулата! Пилотските умения отстъпиха на технологиите,вече е почти невъзможно със по- слаба кола да спечелиш! Сена и Шумахер го правеха,а сега и посредствен пилот да качиш в "Мерцедеса" ще вземе подиум !

    Коментиран от #11

  • 10 Пилона

    1 0 Отговор
    В момента най-добрият и най-бърз пилот във Формула 1 е Макс Верстапен. Ако този нидерландски вентилатор го сложат в Мерцедеса няма да има стигане
  • 11 ivailo

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ацо":

    Така е - а и въобще подобни класации са безумни.Не може да се сравняват различни ери във Формула 1.Как ще сравняваш Хамилтън с Хуан Мануел Фанджо или Алонсо с Ники Лауда?Или пък Макс Верстапен с Джим Кларк например?Даже между Шумахер и Сена при положение ,че в двата пълни сезона когато караха редовно бяха в конфликтни ситуации и Сена беше учител така да се каже - то през 1994 Шумахер беше научил достатъчно и беше готов да оспори по принцип лидерството му - но дойде Имола и така....
  • 12 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Senna SEMPRE":

    Абсолютен си. И да не забравяме симбиозата пилот- болид. Като почитател негов и на Хонда, мотора зад гърбът му, почитанието ми е двойно
  • 13 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо бъркате":

    кой ти говори за колите, говорим за ХРОНОМЕТРИ. Важното е правилния човек да е в правилната кола, друго няма
  • 14 Евала така се е родил

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Senna SEMPRE":

    Експерти казват,че Сена е пилотирал над човешката възможност и лудост.Това може да се види в тубата.
  • 15 Формула 1 фен

    4 0 Отговор
    Senna wins at Mondello Park- full version

    Потърсете това видео в ютюб. То е от 1982 той е само на 22 г. се още тогава Айртон да Силва. А британските коментатори му се възхищават като казват брилянтният бразилец да Силва.