Отидете към основна версия

17 977 144

Трагедия: Атанас Скатов е паднал от 200 метра, издирват го

  • атанас скатов-
  • инцидент-
  • алпинист-
  • к2

Падането е потвърдено и от тракера, който алпинистът носи със себе си

Алпинистът Атанас Скатов е паднал при слизане от лагер №3 след неупешно нощно изкачване на втория по височина връх в света К2 в Хималаите (8611 м). Инцидентът е станал заради скъсано въже, докато българинът се е връщал към базовия лагер, съобщиха от Alpine Adventure Guides в Twitter.

Тялото на Скатов все още липсва, а в момента екип от шерпи продължава да го издирва. Данните от GPS тракера, който аплинистът е носил със себе си, също сочат рязка промяна по права линия на местонахождението му, което потвърждава вероятността, че е паднал от около 150-200 метра височина.

Новината за изчезването на Скатов дойде след вестта, че алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7350 м. В момента на 7900 м около теснината "Гърлото на бутилката" са само Джей Пи Мор и Джон Снори, заедно с шерпите Мухамад Али Садрапа и Саид Али Садрапа. Техните GPS тракери обаче не предават актуална информация заради замръзване от ниските температури.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 26 гласа.

Свързани новини