Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 15:16 3 462 15

Министерство на външните работи получи потвърждение за смъртта на Скатов

  • скатов-
  • министерство на външните работи-
  • потвърждение-
  • к2-
  • алпинизъм-
  • смърт

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая

Министерство на външните работи получи потвърждение за смъртта на Скатов - 1
Снимка: БГНЕС

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че пакистанските власти са изпратили уведомление за смъртта на алпиниста по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

“Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист – неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени”, заявиха от външно министерство.

За 42-годишния българин това бе 21-а експедиция в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник. Голямата мечта на родения в Сливен алпинист бе да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха четири върха - К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 година Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    27 0 Отговор
    Жалко за момчето лошите новини винаги пристигат бързо.
  • 2 Потрес

    24 0 Отговор
    Тъжно е когато планината прибира поредния българин! 😔
  • 3 СВД

    7 2 Отговор
    В това начинание не е полезно да си веган! Мазнинка трябва!
  • 4 Габровец

    17 1 Отговор
    Светла му памет! Герой за България!
  • 5 Криеш името си страхливец

    17 4 Отговор
    Не разбирам, на 42 години, 21 експедиции за осем години? Това е туризъм, за който са необходими много пари. Какво трябва да работя за да си позволя по 2-3 рискови и скъпи експедиции на година? Министерството на младежта и спорта ли ги финансира тези ненужни за България убийствени начинания? Не разбирам и не искам да разбера абсурда!

    Коментиран от #12

  • 6 Криеш името си страхливец

    8 2 Отговор
    Не разбирам, на 42 години, 21 експедиции за осем години? Това е туризъм, за който са необходими много пари. Какво трябва да работя за да си позволя по 2-3 рискови и скъпи експедиции на година? Министерството на младежта и спорта ли ги финансира тези ненужни за България убийствени начинания? Не разбирам и не искам да разбера абсурда! Мир на душата му!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Deborg

    10 0 Отговор
    Светла му памет и мир на душата му!
    Планината прибра още един!
  • 10 човек от народа

    7 1 Отговор
    когато си играеш с природата, тя винаги си го връща ! Господ може само да забавя, за да се осъзнаеш овреме. не се прави на по-силен отколкото те е създал ! Бог да прости !
  • 11 Курумпе

    8 0 Отговор
    Поклон Младежо!..жалко ..само на 42 години си замина, играейки покер с природата и съдбата, защо е нужно доказване до смърт..И ти, и Боян.. бяхте много пъти пуснати от Бог и Планината да стигнете мечтите си!ЗАЩО не СПРЯХТЕ?!- дали 2, 3, 5 , 10..или всички покорени върхове..НЯМА НИКАКВО значение...важното беше да сте живи и да радвате близките си с присъствието си!Сега с Вас умират и душите на мъкуващите по Вас хора, а това не го ли мислехте..тръгвайки на поредната Руска рулетка със смъртта в Хималаите!?Жалко, много жалко за това качествено Българче, отиде си без време!Уважение и Съболезнования на близките му!
  • 12 111

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Криеш името си страхливец":

    Това като цяло са хора на които им е широко около врата. Най-често живеят в София и работят нещо "за престиж" през 2-3 дена от седмицата (изкарвайки много повече от редовия българин който бъхти по 10 часа на ден), в другите дни са по планини, къмпинзи, избират и купуват екипировки, интервюта, участие в рекламни кампании и т.н.

    Коментиран от #13

  • 13 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "111":

    така е дрогар и така ще бъде.едните родени като орли ще покоряват небесата други родени като червеи ще ровят по 10 часа в ла.ната!явно на червеите не им харесва битието дето имат и злорадстват като падненякои орел,но тва ще ви остане.продължаваи в смрадта и се радваи че е загинал поредния смел българин!
  • 14 Съседка

    6 0 Отговор
    Все още не мога да го осъзная!Наско ми беше съсед,Наско ми беше приятел,и беше добро момче.Не му беше "широко около врата",но имаше мечти и жажда за живот.Светла му памет!

    Коментиран от #15

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Съседка":

    Бог да го прости!
    Хората със свободен дух умират под открито небе, а тези с робска душа - на кревата.