Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 13:08 5 904 9

Алпинист за Скатов: Няма шанс да е оцелял!

  • атанас скатов-
  • к2-
  • дойчин василев-
  • алпинист

При тези условия би трявало да е ясно, че всичко може да се случи

Алпинист за Скатов: Няма шанс да е оцелял! - 1

Няма шанс да е оцелял. След като е обявен в неизвестност от тези, които са били около него – няма шанс. Може да се надяваме на чудо, но чудеса от този род почти не стават там. Това каза пред Kmeta.bg алпинистът Дойчин Василев по повод последната информация, че Атанас Скатов е изчезнал на слизане към базовия лагер на К2.

"При тези условия би трябвало да е ясно, че всичко може да се случи. Още повече, че имаше скоро случай, в който върхът беше изкачен от други алпинисти, придружен с трагедия - като един от участниците загина. Недоумявам как Скатов реши да рискува докрай. Трудностите са толкова много. Но всеки решава според квалификацията си, усещанията си към планината, подготовката... много са факторите", посочи Василев.

По думите му първо трябва да се изясни инцидентът - как е станал, има ли свидетели... евентуално би могло да се намери тялото му, смята той.

"К2 е много тежък и опасен. Лошото е, че доста хората го подценяват, надценяват собствените си възможности и това е резултатът", заяви алпинистът.
Върхът е опасан с въжета по много маршрути. По този, по който Скатов се е изкачвал ежегодно се слагат все нови и нови и въжета, но за следващите катерачи те стават стари. Едно прекъсване води до такива инциденти. В историята има много такива случаи. Йежи Кукучка - големият полски алпинист загина точно по този начин, обясни Василев.

"Разчитайки на здравината на нещо непознато, на едно въже, което не знаете кога е сложено, колко е здраво вие залагате живота си на карта", категоричен е той.

Дали има шанс да бъде намерено тялото на родния алпинист Василев коментира, че зависи от терена, трябва да има хора, които да се ангажират с това, да се направи спасителна акция.

"Това ще бъде не само поука сега, но и за бъдещите алпинисти, които биха тръгнали по същия маршрут другата година", заключи той.

По думите му човек трябва да е максимално подготвен физически, психически и технически, за да тръгне да изкачва К2. И да има късмет. "Толкова много трагедии са се разигравали там, че човек ако се замисли ще си направи много сериозни изводи. Има случаи, при когато са загивали по 12-13 човека на сезон", уточни Дойчин Василев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преди доста години

    46 0 Отговор
    Им се чудех, защо го правят, какво целят. Впоследствие разбрах, че има определен вид хора, които не могат да живеят без планината и адреналина. След катастрофата в дефилето, Боян Петров каза - ако не мога да се катеря повече, по добре да не живея. Това им е тръпка и начин на живот, както птиците летят, а рибите плуват. Съжалявам за инцидента, господ да го прости, но съм сигурен, че и той самият би избрал такъв начин да загине. Да остане по върховете!
  • 2 Идеалист

    30 0 Отговор
    Той беше мои любимец. Много вярвах, че е разумен. предпазлив и не се главозамайва. Рискът на този връх много голям. Можеше да изкачи върха през лятото. Бог да го прост! Беше смел човек!
  • 3 пакистански туроператори!!!!

    4 4 Отговор
    БЕЗ КОМЕНТАР!!!!!
  • 4 тарикату

    7 9 Отговор
    Глупости, загинал е от коронавирус.

    Коментиран от #7

  • 5 RIP

    8 0 Отговор
    Другото име на К2 е The Widowmaker... не напразно

    Коментиран от #8

  • 6 кочо

    0 0 Отговор
    това се води техническа грешка.
  • 7 Kiik

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "тарикату":

    От усложненията на коронавируса е загинал
  • 8 до RIP

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "RIP":

    Преведи го това "The Widowmaker" - все пак това е сайт чийто потребители са 95% русопитеци които бъкел английски не знаят - съобразявай се ;)
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Ченгето Дойча се обади! Внимание!