Отидете към основна версия

2 390 28

Русия се похвали с поредния си голям успех, над 30 съюзници заявили подкрепа

  • русия-
  • украйна-
  • спорт-
  • студентски спортен фестивал-
  • екатеринбург

През тази година Екатеринбург трябваше да приеме Световната лятна универсиада, но домакинството на града беше отнето заради руската инвазия в Украйна

Русия се похвали с поредния си голям успех, постигнат въпреки сериозните санкции и ограничения, наложени заради започнатите преди 15 месеца военни действия срещу Украйна.

Повече от 30 държави са дали заявка за участие на Студентския спортен фестивал в Екатеринбург. Новината беше потвърдена от директора на събитието Александър Чернов.

През тази година Екатеринбург трябваше да приеме Световната лятна универсиада, но домакинството на града беше отнето заради руската инвазия в Украйна.

В резултат на това Русия реши да организира собствено спортно студентско събитие, което ще се проведе в периода 19-31 август. Чернов обяви, че участие са заявили държави от различни краища на света.

„Повече от 30 държави от Латинска Америка, Африка и Азия потвърдиха участие. Със сигурност знам за представители на Венецуела, Куба и Бразилия, които ще пристигнат. Очакваме много голяма група китайски спортисти“, заяви Александър Чернов.

Повечето участници на Студентския спортен фестивал в Екатеринбург се очаква да бъдат представители на съюзниците на Русия в Шанхайската организация за сътрудничество, Обществото на независимите държави (членки на бившия СССР) и БРИКС (Бразлия, Русия, Индия, Китай и ЮАР).

Плановете са на Студентския спортен фестивал да има състезания в 14 различни спорта. Очаква се организацията и провеждането на събитието да струва около 4 милиарда рубли (46 милиона евро). Според Чернов предварителните разчети за Световната лятна универсиада са сочели разходи в размер на 13 милиарда рубли (около 151 милиона евро).

Алтернативни състезания като Студентския спортен фестивал са истински кошмар за организаторите на основните надпревари, още повече, че Русия и Китай са две от световните спортни суперсили. Съвсем наскоро двете държави подписаха меморандум за сътрудничество и дори провеждат Руско-китайски младежки игри в Чонкинг.

Както е известно, руският президент Владимир Путин даде одобрението си за провеждане на Световни игри на дружбата през 2024 г., които да бъдат конкуренция на олимпийските игри в Париж през следващата година.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 34 гласа.

Свързани новини