Отидете към основна версия

1 881 4

Свиленград възражда традицията - българската поясна борба Кореш

  • борба-
  • кореш-
  • вършец

Възпитанието на младото поколение в изконни български традиции е един от пътищата за оцеляване на духа на нацията ни и постигане на нейния просперитет

В рамките на традиционния есенен панаир в гр. Свиленград се проведе открит турнир по българска поясна борба Кореш за „Купата на кмета“. Родовата традиция-поясната борба Кореш се явява като своеобразен маркер на българската етническа култура и идентичност на българите. Историята на нейното възникване и развитие отива със своите корени в дълбочината на вековете. Войните на прословутата българска конница, влизайки в близък бой с врага на бойното поле, там където ползването на традиционни оръжия било невъзможно поради ограниченото пространство са се вкопчвали с голи ръце в пояса на противника, изтръгвали са го от седлото и са го хвърляли на земята.

Да свалиш от стремето на коня противника е знакова практика, характерна за българите воини в различни периоди от нашата история. Да извадиш от равновесие чрез захват, обхващащ поясите в центъра на тялото на противника е висше умение, водещо до персонална победа. Това е древна българска приложна система за самозащита и неутрализиране на врага. Българската родова традиция -поясната борба Кореш е съхранена и развивана днес в България, като вид спортна борба, носителка на самобитна нематериална културна традиция, ценно родово наследство, подобно на популярни народни обичаи, като коледуването или кукерските шествия, бойна приложна практика с хилядолетна история, част от съкровищницата на нашето духовно и нематериално културно-историческо наследство.

Първенството беше проведено в четири категории: за мъже, юноши и деца. Призьорите получиха медали, грамоти и парични награди. Носител на голямата награда „Купата на кмета“ стана Златко Стефанов от София. Призът му бе връчен лично от градоначалника на Свиленград, арх. Анастас Карчев.

На свой ред от ръководството на Българската Федерация по Кореш, почетни плакети за принос във възраждането и утвърждаването на родовата културна традиция - поясната борба Кореш бяха връчени на арх. Анастас Карчев, кмет на община Свиленград; г-жа Анелия Георгиева, заместник-кмет на община Свиленград по социални и хуманитарни дейности, спорт и туризъм; д-р Димитър Ермов, изпълнителен директор на МБАЛ Свиленград; г-н Карчо Карчев, г-н Трифон Тодоров.

В последните години, българската поясна борба Кореш е един от възраждащите се символи на психо-физическата и духовна мощ на българите, включена от антични времена в бойния арсенал и пазена като свидна традиция от предците ни през вековете.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини