Last news in Fakti

27 Септември, 2023 08:51 1 860 4

Свиленград възражда традицията - българската поясна борба Кореш

  • борба-
  • кореш-
  • вършец

Възпитанието на младото поколение в изконни български традиции е един от пътищата за оцеляване на духа на нацията ни и постигане на нейния просперитет

В рамките на традиционния есенен панаир в гр. Свиленград се проведе открит турнир по българска поясна борба Кореш за „Купата на кмета“. Родовата традиция-поясната борба Кореш се явява като своеобразен маркер на българската етническа култура и идентичност на българите. Историята на нейното възникване и развитие отива със своите корени в дълбочината на вековете. Войните на прословутата българска конница, влизайки в близък бой с врага на бойното поле, там където ползването на традиционни оръжия било невъзможно поради ограниченото пространство са се вкопчвали с голи ръце в пояса на противника, изтръгвали са го от седлото и са го хвърляли на земята.

Свиленград възражда традицията - българската поясна борба Кореш
Снимка: Инстаграм

Да свалиш от стремето на коня противника е знакова практика, характерна за българите воини в различни периоди от нашата история. Да извадиш от равновесие чрез захват, обхващащ поясите в центъра на тялото на противника е висше умение, водещо до персонална победа. Това е древна българска приложна система за самозащита и неутрализиране на врага. Българската родова традиция -поясната борба Кореш е съхранена и развивана днес в България, като вид спортна борба, носителка на самобитна нематериална културна традиция, ценно родово наследство, подобно на популярни народни обичаи, като коледуването или кукерските шествия, бойна приложна практика с хилядолетна история, част от съкровищницата на нашето духовно и нематериално културно-историческо наследство.

Свиленград възражда традицията - българската поясна борба Кореш
Снимка: Инстаграм

Първенството беше проведено в четири категории: за мъже, юноши и деца. Призьорите получиха медали, грамоти и парични награди. Носител на голямата награда „Купата на кмета“ стана Златко Стефанов от София. Призът му бе връчен лично от градоначалника на Свиленград, арх. Анастас Карчев.

Свиленград възражда традицията - българската поясна борба Кореш
Снимка: Инстаграм

На свой ред от ръководството на Българската Федерация по Кореш, почетни плакети за принос във възраждането и утвърждаването на родовата културна традиция - поясната борба Кореш бяха връчени на арх. Анастас Карчев, кмет на община Свиленград; г-жа Анелия Георгиева, заместник-кмет на община Свиленград по социални и хуманитарни дейности, спорт и туризъм; д-р Димитър Ермов, изпълнителен директор на МБАЛ Свиленград; г-н Карчо Карчев, г-н Трифон Тодоров.

Свиленград възражда традицията - българската поясна борба Кореш
Снимка: Инстаграм

В последните години, българската поясна борба Кореш е един от възраждащите се символи на психо-физическата и духовна мощ на българите, включена от антични времена в бойния арсенал и пазена като свидна традиция от предците ни през вековете.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако корешът е български

    3 6 Отговор
    То турците са българи

    Коментиран от #3

  • 2 Смехотвоци

    4 5 Отговор
    Психически болни, дето не са успели на тепиха по борба си измислиха нещо смес между Сумо и Монголска борба но в кецове и панталони!
    И лепнали едно измислено име КОРЕШ.
  • 3 Историк

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ако корешът е български":

    Не е зле, когато коментирате нещо да прочетете поне малко исторически сведения и тогава да празнословите.
  • 4 Читател

    1 4 Отговор
    Авторът на статията,първо да се позаинтересува и тогава да пише глупости на търкалета. Да,факт е че има такъв вид борба,но не и в България.. да се позаинтересува за националните борби в бившите Съветски Републики.