Отидете към основна версия

3 671 6

Вертикалните ферми ли са бъдещето на градовете?

  • ферми-
  • светлина-
  • led осветление
Кадър БНТ

Дейвид Розенберг - създателят на най-голямата вертикална ферма в света успя да докаже, че затворените градини не са фантастична идея, а работещи решения за големите градове, съобщава БНТ.

В Ню Джърси Розенберг преобрази бивши складове за стомана в градини и годишно произвежда тонове зеленчуци от тях.

Без слънце и без почва - така се отглеждат растенията във вертикалната ферма. Но според Дейвид Розенберг това не е проблем.

За стимулиране на фотосинтезата се използва LED осветление. Във вертикалната ферма почвата е заместена от разтвор с пранителни вещества, в който растенията са потопени.

Според Розенберг, независимо, че растат в затворени пространства, хранителните качества на зеленчуците не се променят. Не липсват, обаче, критици на вертикалните ферми. Те се съмняват в екологичния резултат от отглеждането, защото от транспорт може и да се пестят пари, но пък разходите за осветление са значителни. Според техните сметки наемът на помещения и сгради в големите градове също не е евтин.

Сега може и да има критики, но след десетина години вертикалните ферми ще са предпочитан вариант от жителите на големите селища, убеден е Дейвид Розенберг. Животът на Земята се променя и хората не трябва да се правят, че не забелязват това, препоръчва градският фермер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини