28 Май, 2017 06:30 3 657 6

Вертикалните ферми ли са бъдещето на градовете?

  • ферми-
  • светлина-
  • led осветление
Вертикалните ферми ли са бъдещето на градовете? - 1
Кадър БНТ

Дейвид Розенберг - създателят на най-голямата вертикална ферма в света успя да докаже, че затворените градини не са фантастична идея, а работещи решения за големите градове, съобщава БНТ.

В Ню Джърси Розенберг преобрази бивши складове за стомана в градини и годишно произвежда тонове зеленчуци от тях.

Без слънце и без почва - така се отглеждат растенията във вертикалната ферма. Но според Дейвид Розенберг това не е проблем.

За стимулиране на фотосинтезата се използва LED осветление. Във вертикалната ферма почвата е заместена от разтвор с пранителни вещества, в който растенията са потопени.

Според Розенберг, независимо, че растат в затворени пространства, хранителните качества на зеленчуците не се променят. Не липсват, обаче, критици на вертикалните ферми. Те се съмняват в екологичния резултат от отглеждането, защото от транспорт може и да се пестят пари, но пък разходите за осветление са значителни. Според техните сметки наемът на помещения и сгради в големите градове също не е евтин.

Сега може и да има критики, но след десетина години вертикалните ферми ще са предпочитан вариант от жителите на големите селища, убеден е Дейвид Розенберг. Животът на Земята се променя и хората не трябва да се правят, че не забелязват това, препоръчва градският фермер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 6 Отговор
    Всъщност разликите са много повече от липсата на транспорт . Въпросната ферма на 4 декара дава продукция на 540 декара на открито , представете си колко площ "освобождават" 1000 или 10000 такива . Освен това работи целогодишно , тоест замества оранжериите зимно време , като има над десет пъти по-малки загуби на топлина от тях (много по-лесна за топлоизолация) , плюс липса на пестициди (липсват плевели и болести) , а енергията която използва най-вероятно е не повече от тая която ще дадат фотоволтаици монтирани на самата нея

    Коментиран от #2

  • 2 Градинар

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Няма логика в нито едно от нещата, които си казал.
    Това, което се разбира от статията е, че вече няма нужда ГМО-тата да се гледат извън градовете в земята и на слънце, ами ще ни ги натресат в градската среда без слънчева светлина и почва, а на лампи и в химични разтвори.
    Това не е алтернатива.

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Градинар":

    В кое точно няма логика да посочиш , пък може да ти обясня ? А относно "ГМО-тата" какво точно предимство е според теб дали ще се гледат "в земята и на слънце" , това по-малко ГМО ли ги прави ? И в какви "разтвори" според теб се гледат културите "на земя" , в натурални ли или това "Градинар" си го написал за сеир ? Имаш ли бегла идея , че ако се върнем към "био" земеделието , населението на планетата трябва МОМЕНТАЛНО да стане 5 ПЪТИ по-малко , щото толкова пъти по-малко са добивите ? Ти какво ще избереш , да си от "отпадналите" или да папкаш от такава ферма ?

    Коментиран от #4

  • 4 Градинар

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Абе, като ти чета и втория пост, виждам, че и да ти обяснявам нищо няма да вденеш. Философствай си там...

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Градинар":

    Оуу , "обяснителя" се обиди ! Или просто няма и грам познания в областта и предпочита да се прави на незаинтересован . Пък за "вдяването" май някой друг трудно вдява !
  • 6 гост

    2 3 Отговор
    Да, това е бъдещето.
    Една подобна ферма, която може да работи целогодишно ще генерира големи печалби в зимните периоди, когато цените на продуктите са в пъти по-високи заради транспорт и логистика от други краища на света.
    Освен това едно е да отидеш на околовръсното например, друго е да отидеш на 200км, за да заредиш зеленчук. Разходите за време, транспорт и доставка са значително по-ниски.
    Всички тези спестявания вероятно ще компенсират други разходи за сграда, енергия и вода, които възникват при отглеждането на продукцията в градски условия.
    Щом никнат все повече такива ферми, значи има смисъл и полза от тях.