Отидете към основна версия

160 967 311

Вреди ли АГУ-то на двигателя?

  • агу-
  • проблеми-
  • съвети„

Мненията по този въпрос са най-различни, като варират от пълно отричане на автомобилните газови уредби, до токива, че те са по-малък замърсител на околната среда и по никакъв начин не вредят на двигателя. Истината обаче е някъде по средата, като АГУ-то си има своите плюсове и минуси. Най-голямото преимущество обаче си остава в пъти по-ниската цена на газта.

Вреди ли газта на двигателя? Пропан-бутанът няма никакви примеси и не е агресивен към частите на мотора. Той не отмива масления филм от стените на цилиндъра. С грамотно монтирана и правилно отрегулирана газова апаратура двигателят работи меко и се износва по-слабо.

Вдига ли се разходът? В повечето случаи двигателят действително харчи повече газ, отколкото бензин. Това обаче важи по-скоро за газовата апаратура от второ поколение - т.нар. газови карбуратори. Съвременните газови уредби добавят към разхода на бензин само 10-15%, а добър специалист може да настрои апаратурата така, че консумацията на двата вида горива да бъде практически еднаква.

Гърми ли газовата уредба? АГУ-то не е по-опасно от стандартната бензинова система на всяка кола, но само при положение, че е монтирано грамотно. Ако уредбата е монтирана от "гаражен майстор", бутилката не е проверявана от години, а газопроводът е положен неправилно обаче, неприятностите са почти сигурни.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 75 гласа.

Свързани новини

  • Видове газови уредби (АГУ)

    Автомобилните газови уредби са доста разпространени в България. По-конкретно става дума за тези, работещи с пропан-бутан, въпреки че и метановите сист ...
    12.02.2019
    52 029
    17