Отидете към основна версия

65 279 78

Какво масло да изберем за коли на бензин, дизел и газ?

  • моторно масло-
  • агу-
  • бензин-
  • дизел

Марките на моторните масла са безброй, но като цяло те се делят на три основни типа - минерални, полусинтетични и синтетични. Идеята ни е да щрихираме основните типове масла за различните двигатели, като темата спокойно може да се доразвие в коментарите по-долу. Ще си говорим за моторни масла за различните видове двигатели - дизелови, бензинови и автомобили с АГУ. Има ли разлики и какви са те?

Основната разлика между масло за бензинов и дизелов мотор е в пакет от добавки. Последните са налични в маслото за дизелови агрегати, а целта им е да почистват нагарите, които се образуват по цилиндрите. Дизеловите мотори могат да работят и с масло за бензинови агрегати, но смазочните свойствата на маслото ще намалеят бързо заради липсата на съставка, която да обира нагарите.

При по-модерните "нафтови" автомобили, снабдени с DPF филтри, използването на масло за дизелови мотори е задължително. Що се отнася до колите с газови уредби, то те се движат с масло за бензинови коли, но според препоръки на специалисти то трябва да е с по-висок втори индекс (пример= бензинова кола - препоръчително 5W-30 - същата кола с газова уредба - препоръчително 5W-40).

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.

Свързани новини