Отидете към основна версия

33 427 14

Какво изтича зимата от ауспуха?

  • ауспух-
  • конденз-
  • вода

Много от водачите на моторни превозни средства са наясно с темата, но има и такива, които се чудят каква е течността, която излиза от ауспуха при студено време и нормално ли е това? Всъщност това е нещо нормално и в много редки случаи е признак на повреда в някоя от системите на автомобила.

Това се случва основно при студено време и е резултат от различна температура в гърнетата. След като загасите колата, вътрешната част на изпускателната магистрала се охлажда доста по-бавно от външната. Така се появява влага, която замръзва, а при стартиране на двигателя се разтопява и излиза от ауспуха под формата на вода.

В този случай капките вода, които излизат от ауспуха въобще не са опасни, нито за автомобила, нито за околната среда. Явлението е характерно и за автомобили с катализатори, в които се окисляват различни химични съединения.

Резултатът е въглеводороден газ и водни пари, които се кондензират по вътрешната страна на ауспухната система. По-силен конденз може да доведе до ръжда по ауспухната система, но в повечето случаи ръждата прояжда гърнетата отвън, тоест под въздействието на по-агресивна външна среда.

Така че и в този аспект притеснения не трябва да има. За действително сериозни проблеми по двигателя, може да се съди, ако заедно с конденза от тръбата излиза масло или пък сив или синкав дим. В този случай е необходимо посещението в сервиз.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.

Свързани новини