Last news in Fakti

10 Юни, 2024 14:30 3 253 41

Проучване: Шумният ауспух показва психични проблеми

  • ауспух-
  • шумна изпускателна система-
  • психично заболяване-
  • изследване

Авторите на изследването имат основателни забележки към хората, които сменят изпускателната система на автомобила си с по-шумна

Проучване: Шумният ауспух показва психични проблеми - 1

Проучване, проведено от Западния университет в Онтарио, установи, че собствениците на автомобили с модифицирани изпускателни системи са склонни към садизъм и определено имат психични проблеми.

Оказва се, че желанието за инсталиране на шумен ауспух възниква у хора, които обичат да създават проблеми на другите. Проучването получава провокативното заглавие „Желанието да се инсталира шумен ауспух е присъщо на хора с високи резултати за психопатия и садизъм“.

Анализът е поръчан от професор Джули Ейткен Шърмър от Лондон, която се чуди защо някои хора харесват шумните коли. Изследователската група включва 529 студента, които са запитани дали смятат, че шумните коли са готини, дали гледат на колите си като на продължение на себе си и дали биха модифицирали колите си, за да направят ауспуха по-шумен.

След това на всеки участник е направено кратко проучване на личността, за да се оцени склонността към проява на агресия, психопатия, нарцисизъм и манипулативност. Оказва се, че тези черти често се появяват в отговорите положително на въпроса дали са склонни да монтират шумен ауспух на колата си.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    29 1 Отговор
    В Люлин, Обеля и Надежда е пълно със садисти..... Всеки втори шафиор там е САДИСТ..... А жителите са садомазохисти...
  • 2 Робин Хорсфол

    21 1 Отговор
    Както и тихото говорене с пушка в ръце.
  • 3 Гражданин

    12 5 Отговор
    Моторетки, ауспуси, щом стане топло и ПРАЙДА почва, Не веднъж годишно, а три сезона! Всички пърделници сте ... подходящи за ЕвроГея Хахаха Ужас, ама факт.
  • 4 9289

    1 19 Отговор
    Пълна глупост!
  • 5 Селяндура е готов на всичко!

    26 2 Отговор
    За да привлече общественото внимание!

    Неспасяем е!!!

    Само глоби от КАТ!!!

    Но КАТ въртят само курупционни схеми..
  • 6 1289

    23 1 Отговор
    Ние това за "ауспуха" много добре го знаем, обаче като го кажем ни изкарват хомофоби.
  • 7 Тикви

    4 13 Отговор
    А тихият какво показва?

    Коментиран от #11

  • 8 гост

    20 3 Отговор
    О не , ама как може !! Как ще се превъзнасят сега любителите на "звук" от виещите на умряло железа пред разпад , хахахахаах !! И как ще уверяват , че това не било див комплексарски напън да се самоубедят ,че не са просто комплекси за малоценност и късопишковщина , напълно верни при това , хахахаххаах !!
  • 9 Механик

    21 0 Отговор
    Работата е, че много често се бърка понятието.
    Тридест годишно БМВ 1.6, с откачени гърнета, врещи като заклано, щото водача му си избива селянията.
    50-годишен Форд Файрлайн с блок V-8 и 4.8 л., който умерно дудне с характерния си звук е признак на стил.
    Същото е като нисък, трътлест младеж с кавказка брадичка (както сега е модерно) и снажен кавказки джигит със същата брадичка.
    И двамата имат брадичка, ама при единия е повод за смях, а при другия за респект.
    п.п.
    Далеч съм от мисълта, че разни звуци извън всички норми трябва да нарушават спокойствието на хората.
    Просто давам база за сравнение, щото тия дето цвилят по цял ден по улиците ни са дразнещи и смешни, а самите те не го усещат. И когато изгледаш след такова МПС, селянчето вътре си мисли, че му се възхищаваш, докато ти се чудиш кое е по-редно, да го спукаш от бой или да му се изхлиш.

    Коментиран от #15

  • 10 име

    6 5 Отговор
    Същото явление се наблюдава и при политиканите. Представителите на жълтопаветния умнокрасивитет са изключително изявени в пискането как някой друг им е изцахал гащите. А когато се докопат до управлението, почват само зулуми и тормоз над населението. Справка, софийския кмет и кохортата му.
  • 11 Малко логика

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тикви":

    Екипи от инженери, дизайнери и маркетолози + прависти, са се трудили над всеки модел мотициклет или автомобил, който може да се купи на пазара. Разработката на всеки аспух се прави с купища симулации и практичски опити. Почти всякакви замени на стандартния аспух влошават работата и производителността на двигателя. Подобрения може да се постигнат само за специфични приложения (състезания, без огр. по шум) със сериозни инвестиции (пак симулации, практически опити, препрограмиране на компютъра на двигателя, смяна на разпределителните валове и т.н.), а не с гола тръба. Голата тръба я слагат непълнолетни с жажда за внимание и нагли възрастни простаци.

    Коментиран от #14

  • 12 карчи

    10 7 Отговор
    А как, ще обяснят тези с електричките и изкуствените саунд системи наподобяващи ауспух!? Те трябва да са най, най-тежките психопати по тая логика..., джендъpпсихопати един вид!

    Коментиран от #16

  • 13 гост

    12 1 Отговор
    Само да допълня за някои , най-силните и страшни хищници на планетата се движат и нападат абсолютно безшумно и повечето от тях и даже невидимо !! Реват и пищят на умряло полуделите от страх и ужас жертви !! Та толкова за любителите на "звук" !!!

    Коментиран от #17, #24

  • 14 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Малко логика":

    На всички е ясно , че най-добрия резултат при изкопаемото двг дава просто ЛИПСАТА на ауспух !! По която причина всички състезателни коли и мотори , които са предназначени само за състезания имат просто едни прави тръби за отвеждане на газовете и НИКАКВИ заглушители и "гърнета" !! А великите ти изследователи се занимават с една единствена цел , да вземат парите на въпросните комплексари , които са готови да плащат двойно и тройно само за да могат да си показват простотията , която считат за нещо достойно за хвалба !!
  • 15 гост

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Работата е , че човек , който слага в едно изречение стил и отвратителния вой на какъвто и да скрап , ако ще не V 8 , a V 28 , е достоен единствено за съжаление и присмех !! Да ти напомня , че НАЙ-СТИЛНИЯ автомобил на тази планета Ролс Ройс има ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие да не издава и звук при НИКАКВИ работни режими !!! Толкова за това колко вдяваш от "стил" и маниери !!

    Коментиран от #18

  • 16 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "карчи":

    Абсолютно са най-тежките психопати и почти 100 % са любители на кюмбета , които по някаква причина , примерно да пестят пари от куп разходи са си купили електричка !! Или им е писнало електрички да ги изрязват като спрели , ама не могат без вой на умряло !!
  • 17 Доктора

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ще оставя настрана глупавото сравнение между животните и произведенията на изкуството наречени ДВГ и ще задам един въпрос...

    Значи според вас лъвовете, мечките и другите подобни свирепи хищници не реват?

    Коментиран от #21

  • 18 Доктора

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Ролс-Ройс са автомобили за возене, а не за каране, нали знаеш?
    А защо според теб най-скъпите автомобили на света са доста шумни, лекички и спортни, а не някакви си 3-тонни лодки?
    Моля въздържай се от изказвания по тази тема защото просто не си авто ентусиаст, нищо лично, но аз, примерно, не съм готвач и за това не се изказвам по теми за ястия и готвене...

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Хаха

    10 2 Отговор
    Вярно е! Само идиот може да гърми в главата си! Дали ще реве с ауспуха или колата ще подкача от басите на колоната в багажника, все тая! Иска момчето да покаже колко е як на всички. С ум не става, само с идиотизъм!
  • 20 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "Доктора":

    Браво , браво , достигаш нови висоти , току що нарече Ролс Ройс , Бентли , да не говорим за поръчковите лимузини или дори невзрачен Майбах , който въпреки това струва колкото две Ферарита или Ламборгинита евтини , хахахах !!! За твой ужас трябва да те осветля , че НИКОГА комплексарските изгъзици не са били по-скъпи от поръчковите лимузини , просто на тях не им обръщат такова внимание , именно защото хората които разбират от стил знаят , че първото правило е да не парадираш с евтин кич !! Ще ти съобщя и един явно неизвестен за теб факт , в света в момента има над 25 МИЛИОНА милионера , ама с мнооого милиони милионери , такива за които 2-3 милиона за автомобил са джобни пари , а любимите ти Ферари и Ламборгини не могат да минат 10 000 продажби годишно , въпреки че почнаха да произвеждат дори "джипове" , от което създателите им се въртят като пумпали в гроба и !! В същото време тези милиони милионери се возят в прости серийни лимузини за една десета от цената на изгъзиците и нямат и намерение да се заинтересуват от "звука" ти , хахахахаха !! Дори тези които са си купили такива , обикновено класически модели от преди 40-50 години не биха си и помислили да се появят с тях на официално събитие , да не говорим в ежедневието !! Айде , че ми свърши мястото , няма да доживееш някой да признае кича за "стил" !!

    Коментиран от #25, #40

  • 21 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Доктора":

    Според мен мечките , лъвовете и всички подобни реват , когато се чувстват заплашени , за ваше съжаление , а не когато се чувстват силни и властващи !! Което напълно отговаря на това което казах за жертвите !! А колко е "глупаво" сравнението , доста по-умно е от това да се опитваш да изкараш непоносим вой на стържещи железа за "музика" и " стил"
  • 22 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Доктора":

    А и пропуснах , същност последните 5-6 години почти не е останал милионер по света , който да не си е купил електричка !!!! И ще си купят и втора и трета !! Но НЯМА ДА СИ КУПЯТ нито Ферари , нито Ламборгини , гаранция , нищо че повечето могат да купят цялата фирма , а не една кола !!

    Коментиран от #37

  • 23 Шумният ауспух

    7 2 Отговор
    Компенсира недобре работещ и/или малоразмерен полов мъжки орган.

    Коментиран от #26, #28

  • 24 РЗС

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Сравнението на животни с машини е леко казано неуместно. За разлика от безшумните хищници при двг колите, колкото са по-мощни, толкова са по-шумни. Това е така защото се изпускат неколкократно повече газове от големите мотори с големи мощности, това е съпътствано от силни звуци. Примерно драгстърите, покрай тях е трудно да се стои дори със шлемофони. При старт земята се тресе около тях.
  • 25 РЗС

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    По коментарите ти разбирам, че никога няма да притежаваш екзотика, дори не знаеш предназначението на тези автомобили. По добре коментирай жигули или москвич, а не автомобили във състезателните моторни спортове
  • 26 Стършел

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Шумният ауспух":

    Чиста простотия и селяния са шумните ауспуси и кънтящите и вибриращи тонколони. Бях в задръстване и даже на мен белите дробове ми вибрираха от децибелите.
  • 27 Шумни терористи

    8 1 Отговор
    не ме дразни толкова шумния ауспух колкото чалгата/кючека или дебилния гангстерски рап
  • 28 РЗС

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Шумният ауспух":

    Като чуя подобно сравнение за мъжките органи и до някъде се съгласявам. Но в моите очи това важи за малолитражни автомобили, на които се модифицира единствено изпускателната система за звуковия ефект. Автомобили с големи мотори изискват отговаряща на обема им изпускателна система, те нямат нужда от модификации за да са звучни. Тези автомобили не могат да бъдат безшумни колкото на вас ви се иска. Ето в това е разликата между органите на мъжете. Между другото хора, които не разбират от коли биха повярвали, че по шумни автомобили означава по бързи и мощни такива, така, че тези дето визираш търсят точно този фалшив ефект.

    Коментиран от #29

  • 29 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "РЗС":

    Пак ще повторя , като за индивиди със специални потребности , макар че знам , че е безсмислено !!! Двигателя на Ролс Ройс е над 6 литра и с два турбокомпресора !!! И въпреки това фирмата го рекламира със постижението , че тиктакането на часовника в купето е единствения звук !! И никой не си помисля за "модифицира" това !! Няма кого да убедиш , че дебилизма и комплексарщината е "ценност" , сори , хахахаха !! Пак казвам предизвиквате единствено съжаление и призиви за лекарска помощ , както ти съобщиха и в статията !!

    Коментиран от #30, #33

  • 30 РЗС

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Кога ще спреш да се излагат? Имаш ли представа защо в ролс ройс, се чува само часовника? Да си чувал за шумоизолация? Пак стигаме до извода, че не знаеш предназначението на различните автомобили и модели. Знам, че познаваш газ, уаз, краз и камаз, но не обсъждай западните, не ти е по ум възможностите. Между другото ролса понеже носи 6 литров мотор, не е въобще безшумен отвън, дето ще бъдеш ти доживот. Безшумен е за тези вътре. А тия дето мрънкате сте отвън.

    Коментиран от #31

  • 31 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "РЗС":

    Ма разбира се , че ще е изолацията , хахаххахахаха !! Тя и външна ще да има , затова и отвън нищо не се чува , иначе знаиш къв рев щеше да праска , нали , ахахахаххаха !! Колкото повече се напъваш , толкова повече се излагаш , ама си е твой проблем , сори !!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Къде отиваш

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Такааа, това за рекламата на Ролса е отпреди много години. Сега, тези автомобили са много добри, все още, Въпреки че са всъщност БМВ, с марката на Ролс-Ройс. Съгласен съм със статията - модифицирането на ауспуха си е признак на патологично отклонение. Комплекси някакви.

    Коментиран от #35

  • 34 Тук всякакви

    2 0 Отговор
    зоолози, разбирачи, еачи… само не автомобилисти и карачи….
  • 35 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Къде отиваш":

    Това от рекламата си е абсолютно актуално и в момента и винаги ще бъде !! А в Ролс Ройс единственото от БМВ е двигателя !! Всичко друго до последния детайл се прави на ръка и по поръчка от хора , които знаят повече за автомобилите от половината шефове в БМВ , да не говорим за работниците във фабриките им , които обикновено дори не знаят немски !! Има много да почакаш , докато Ролс Ройс стане БМВ , по- скоро няма да го дочакаш , щото това ще е края на Ролс Ройс !!

    Коментиран от #36, #41

  • 36 Ти за

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    автомобилите от Google и филмчетата на Discovery ли се информираш!?
  • 37 Индивида

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    със специални физически потребности….няма Кончета, няма Бикове….още по-малко звезди….всичко се маха и се взимат ел.тротинетки….
    Ти вярно си с много специални потребности….и ментални и физически…
    Видя, че ти нахраниха любимата тресла и накъде отиват нещата и сега дай да се правиш на интересен…. Ти РР на живо виждал ли си…качвал ли си се?? Английски-кош кола имал ли си, карал ли си???
    И не на последно място-какво караш!??
  • 38 това означва че

    0 0 Отговор
    паихични проблеми имат всички състезатели ? или за тях не е така само за хората които им харесва това така ли? да ви имам и психично болните изследователи!
  • 39 Трол от Криводол

    0 0 Отговор
    Това си е вярно и си го знаем и без такива проучвание.
    Същото се отнася и за шофьорите на БМВ и Алюди, със или без шумен ауспух
  • 40 Доктора

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Я виж кои са най-скъпите автомобили я света и ми покажи един Ролс сред тях :
    Най-скъпата кола в света е Mercedes 300SLR, който дори няма предно стъкло и струваше около 100 милиона долара, това, сред най-скъпите има и много Ферарита по-скъпи от всеки Ролс, като най-скъпото от тях струваше около 70 милиона долара.
    Значи Ролсовете, които се карат и "тунингован" от разни богати роми не са кич, а произведения на изкуството като Pagany Hyaira и McLaren F1 са кич?
    Добра логика...
  • 41 Доктора

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Ми не позна...
    Всички автомобили на Ролс-Ройс са на базата на БМВ 7-ма серия.
    На практика всички Ролсове са разтегнати БМВ-та.