Отидете към основна версия

28 628 39

Не сте доволни от автоматичната трансмисия: Препрограмирайте я

  • автоматик-
  • автоматична трансмисия-
  • препрограмиране-
  • съвети
Снимка: Shutterstock

Не са малко собствениците на автомобили с автоматични трансмисии, които се оплакват, че автоматикът на колата им не работи добре, автомобилът тресе в определени режими на шофиране или по някакъв начин забавя динамиката.

Знаете ли обаче, че много често тези симптоми не са свързани със сериозна повреда в автоматичната трансмисия и могат да бъдат коригирани радикално. Това става чрез препрограмиране на блока за управление на трансмисията.

Има няколко вида препрограмиране, които са свързани с това какво искате да постигнете чрез интервенцията.

Първият е насочен към подобряване на динамичните характеристики на колата. Инсталирането на нов софтуер премахва ограниченията в работата на автоматика, породени от борбата на автомобилните производители с еколозите. Такова преинсталиране на програмата принуждава автоматика да превключва предавката по време на ускорение само при високи обороти на двигателя. Екологията и икономията на гориво, разбира се, страдат, но колата започва да ускорява значително повече.

Някои от собствениците на автомобили с автоматик обаче не се нуждаят от повече ускорение, а се дразнят от характерния по-висок разход на гориво. Тук е необходим друг тип препрограмиране. С инсталирането на софтуер от този вид, скоростната кутия започва да превключва много по-рано. Динамиката на автомобила спада значително, но икономията на гориво (според специалистите) може да достигне 15%.

Друг вид препрограмиране на "мозъците" на автоматиците е свързан с по-плавен ход при превключване. Това важи особено за роботизираните трансмисии. Но дори и класическите автоматици понякога се нуждаят от още плавност. Инсталирането на нов алгоритъм изглажда т.нар. "ритници" особено при превключване от първа на втора. Този вид препрограмиране има благоприятен ефект не само върху комфорта на водача и пътниците, но и върху издръжливостта на скоростната кутия.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 31 гласа.

Свързани новини