Отидете към основна версия

3 925 43

Какво ни очаква: Ток вместо петрол

  • електромобили-
  • ток-
  • петрол

През новото десетилетие петролът ще отстъпи водещата си позиция за сметка на електричеството

В края на отминалото десетилетие, в автомобилен план, се появиха много нови тенденции и технологии - от изменението на климата, признат за екзистенциален проблем, до електрическите превозни средства, автоматизацията, изкуствения интелект и автономното шофиране. През следващото десетилетие тези нововъзникващи тенденции могат да се оформят и да станат част от нашия живот, променяйки го радикално.

Засилването на борбата срещу изменението на климата, увеличаването на производството и по-евтината енергия от възобновяеми източници, разработването на превозни средства с електричество (или по-широко алтернативна енергия, включително водород), представляват сериозна заплаха за изкопаемите горива. Ако много страни вече активно намаляват използването на въглища, петролната промишленост все още не е изправена пред екзистенциална заплаха, тъй като значителна част от суровия нефт се използва, както за гориво, така и за производство на пластмаса.

Въпреки това борбата срещу пластмасата може да удари този пазар. А разпространението на електрически превозни средства вече се превръща в сериозно предизвикателство, защото автомобилният транспорт, според Международната агенция по енергетика (IEA) за 2017 г., представлява 49,2% от търсенето на петрол. Ако тенденцията за електрифициране на автомобилите продължи с тези темпове и производството на пластмаса бъде драстично намалено, каквито са плановете, търсенето на петрол ще спадне драстично, за сметка на производството на електрическа енергия, което ще се увеличи в пъти.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини