Last news in Fakti

8 Януари, 2020 11:51 3 920 43

Какво ни очаква: Ток вместо петрол

  • електромобили-
  • ток-
  • петрол

През новото десетилетие петролът ще отстъпи водещата си позиция за сметка на електричеството

В края на отминалото десетилетие, в автомобилен план, се появиха много нови тенденции и технологии - от изменението на климата, признат за екзистенциален проблем, до електрическите превозни средства, автоматизацията, изкуствения интелект и автономното шофиране. През следващото десетилетие тези нововъзникващи тенденции могат да се оформят и да станат част от нашия живот, променяйки го радикално.

Засилването на борбата срещу изменението на климата, увеличаването на производството и по-евтината енергия от възобновяеми източници, разработването на превозни средства с електричество (или по-широко алтернативна енергия, включително водород), представляват сериозна заплаха за изкопаемите горива. Ако много страни вече активно намаляват използването на въглища, петролната промишленост все още не е изправена пред екзистенциална заплаха, тъй като значителна част от суровия нефт се използва, както за гориво, така и за производство на пластмаса.

Въпреки това борбата срещу пластмасата може да удари този пазар. А разпространението на електрически превозни средства вече се превръща в сериозно предизвикателство, защото автомобилният транспорт, според Международната агенция по енергетика (IEA) за 2017 г., представлява 49,2% от търсенето на петрол. Ако тенденцията за електрифициране на автомобилите продължи с тези темпове и производството на пластмаса бъде драстично намалено, каквито са плановете, търсенето на петрол ще спадне драстично, за сметка на производството на електрическа енергия, което ще се увеличи в пъти.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 той

    48 14 Отговор
    Борба с климатичните промени -измамата на 21век.

    Коментиран от #9, #23

  • 2 Миризлив пор

    15 5 Отговор
    Всяко нещо "си изживява времето" когато излезе нещо ново и е по-добро и по-перспективно от старото. Едно време са ходили пеша, после са опитомили животните, после идва ред на парата, след това кратка битка електричество и ДВГ като ДВГ побеждава и сега какво следва? Само историята ще покаже.

    Коментиран от #29

  • 3 Реалности

    24 10 Отговор
    Ми те и бмв и мазда си го казаха, замърсяването при производството на автомобили за джендърите е не по-малко вредно !

    Коментиран от #37

  • 4 СССР

    15 13 Отговор
    Лошо за матушка расия дрогаре и дрогарке - каква я мислихме ние каква става тя … :(
  • 5 Нострадамус

    5 11 Отговор
    Ясно е че пожарите в Австралия, Сибир, Амазония и т.н. са били за цел да заменят петрола със електрониката при автомобилната индустрия.
  • 6 Инж Химик

    5 2 Отговор
    Споко, още сме в играта! Поне до 2030! ;)
  • 7 от дек на дек

    23 8 Отговор
    това може да се случи но не след 10 години а след 100 години,защото просто си представете самолети или кораби задвижвани от електичесво и къде ще са тези зарядни станции за тяхното зареждане,а иначе колички за предвижване до работа лидъл и обратно в къщи можем и сега да се здобием с тях,но да сме независими от петрол :/ някъкси звучи като да нямаме нужда от вода!?

    Коментиран от #8, #13, #14

  • 8 Друг път

    7 16 Отговор

    До коментар #7 от "от дек на дек":

    Електрически фериботи вече се използват, доста ефективно. За няколко години, бързо ще се електрифицира. Да видим, колко ще е петрола ако дигнат война. Тогава друга песен, ще запееш.

    Коментиран от #17

  • 9 Госあ

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "той":

    Не,не е това измамата. Измамата са т.нар. възобновяеми източници, които доказано отделят с 50% повече емисии от атомните централи. Само че ветропоказатели и колектори може да има всеки измекяр, а с ядрена енергетика не може да се занимава всеки. За батериите на електромобилите е ясно. Затова трябва да се заложи на електрифициран обществен транспорт и хибриди на водород и електричество.
  • 10 Анонимен

    12 14 Отговор
    За добив на електричество се залага на 115 хим елемент наречен Московий Предполага се че някои изотопи могат да излъчват "Тъмна енергия" която все още не е проучена и е неясна но в Космоса е широко разпространена.Физиците преди са говорели за нея като "Етер" "Енергия на вакума" и др. Предполага се че руснаците използват този елемент в най новите си ракети за да се движат с над 10 МАХ.Докато американците не могат да постигнат 5-6 МАХ
  • 11 ФауВе

    13 7 Отговор
    А нещо за повишение на цените на тока, след като търсенето му ще скочи? Или такива тенденции са ни чужди?

    Коментиран от #20

  • 12 Анонимен

    6 9 Отговор
    Спрем ли добивът на нефт всичко свършва. Няма пластмаса, разредители, бои, лепила битум всички предмети които сме свикнали да използваме изчезват. Горивото е просто излишната фракция която трябва да се използва, защото иначе ще замърсява изключително много.

    Коментиран от #16

  • 13 гост

    14 16 Отговор

    До коментар #7 от "от дек на дек":

    Ако петролните фирми чакат на кораби и самолети , жална им майка !! Първо корабите още до 5 години ще минат на втечнен газ и това е ЗАКОН , отдавна влязъл в сила !! Дори в Бургас и Варна се строят и са почти готови терминали за зареждане на кораби и електрификация на всяко кейово място , за да се захранват централно с ток , а не от двигателите по време на товарене разтоварване !! И това пак повтарям съвсем скоро , да не говорим , че корабите за къси разстояния направо се електрифицират и даже вече има БЕЗ ЕКИПАЖ !! За самолетите същото , първо ще минат на втечнен газ и био или синтетично гориво , а след това на ток ! Пак съвсем скоро , защото всички експерти са съгласни , че 400 вт/кг плътност на батериите е достатъчна за самолет , а в момента е 300 вт/кг и се качва с 25-30% годишно !! А за капак ВСИЧКИ големи банки казаха , че спират финансиране на петролни проекти и в ЕС да им ЗАБРАНИХА ОФИЦИАЛНО да финансират такива и от въглища !!

    Коментиран от #15, #22

  • 14 гост

    10 13 Отговор

    До коментар #7 от "от дек на дек":

    А и пропуснах дребната подробност , че корабите и самолетите ползват ПОД 20% от добивания петрол , а при спад само от 10% цените ще се сринат 2-3 ПЪТИ , което значи , че производството му ще излезе на абсолютна загуба !! Всички пластмаси вече имат биологично разградими заместители , които са под 50% по-скъпи , но със едно законче , което да обложи петролните цените ще се изравнят , а забраната за ползване на други освен разградими ще довърши окончателно петролните !!
  • 15 Джак Спароу

    16 8 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ставаш за писател-фантаст. Ако не ти броя глупостите ,особено в частта за корабите и самолетите. Давай,имаш талант.

    Коментиран от #18

  • 16 гост

    10 9 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Ти май скоро не си влизал в магазин за бои , хахаххахах !! Над 70% от боите вече са на ВОДНА ОСНОВА , "експерте" , хахаххах !!! Дори тези , с които боядисват любимите ти пушилници в завода !!! Ееех , мечти петролофилски , няма да ги бъде , забравиииии , хахахха !!!
  • 17 2452

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Друг път":

    После ще се бият за електроцентрали и кой ще ги строи, поддържа и ръководи.
    Мислиш ли, че ел. коли ще намалят войните? Бизнеса с енергетиката не се пуска ей така, някой трябва да го контролира.
    Нали се сещаш колко много електрически централи ще трябва да се изградят, за да поддържат 100% коли на ток! Дали ще е от вятъра, слънцето, вълните, все някой ще иска да го контролира!

    Коментиран от #36

  • 18 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #15 от "Джак Спароу":

    Тия "глупости" първо не са мои , а записани до последната буква в ЗАКОНИТЕ на ЕС И отдавна влезли в сила !! Ама на петролофилчетата не им изнася да ги прочетат !!!
  • 19 Лудогорец8

    6 5 Отговор
    Викат колите горели петрол а иначе европейския съюс подмомага санирането на имоти е хайде питам аз от какво са направени платната за изолация а?

    Коментиран от #41

  • 20 гост

    6 9 Отговор

    До коментар #11 от "ФауВе":

    Когато управниците са политизирани физкултурници и пожарникари, слугуващи на криминални кръгове, няма как да не се отрази. Ето, имаше огромна измама със сметките за ток преди години, стачки и какво стана, нито един не си получи парите обратно, политиците ни обясниха, че сме си седяли вкъщи и сме изхарчили този ток, който бе 50-100% повече. В развитите страни не е така. Там се инвестира от много време в алтернативните енергии, в съхранение на енергията, за да има буфери, ето Австралия си купи батериен буферен парк от Тесла, който да балансира енергията от вятърните паркове и проблемите им с тока намаляха. Две години по-късно Австралия отчита 50млн. спестени средства, стабилизирана система и като резултат на това поръчаха втори парк, а Нова Зеландия ги последваха. Да не би Австралия да карат само коли на ток, че да имат проблеми? Всеки един покрив може да се оборудва с фотоволтаик и да отдава тока в локалната мрежа, без батерии, без големи инвестиции, само един двупосочен електромер и микроконтролери на всеки панел, това е. Така се стабилизира системата и се намалява амортизацията, германците го прилагат успешно. У нас никой не иска да го направи, пробвах се, всеки се прави на луд и ми обяснява да купя всичко, да си платя и те щели да ми кажат дали ще ми сложат електромер или не, разбираш ли, пълна доминация и наглеене.
  • 21 Инженер Мангъров

    9 7 Отговор
    Този тъп петрол ни изтрови, съсипа екосистемите, подпали воини, изби милиони души. За да станат дузина простаци богати. Защо? Защо? От алчност, от глупост, от безразличие, от недоглеждане...
    Можеше да си вървим по пътя на електрификацията още от началото на 20 век. Сега Земята щеше да бъде рай: с по-запазена природа, с по-малко население, с повече средна класа, с повече перспектива, с повече ресурси!

    Коментиран от #31

  • 22 Антиелектрика

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Хайде спри се вече, трол! То бива лъжи и измами, ама твоето минава всякакви граници! Вземи пример от мен и спри да пишеш, вместо да лъжеш, че имало електрически самолети, които да заменят реактивните самолети превозвайки 300 души на 10 000 км с 1000 км/ч.

    Коментиран от #24, #26, #28

  • 23 Инженер Мангъров

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "той":

    Измамата е, че всички петролни компании са знаели за климатичните промени още от началото на 70-те, но са предпочели да загробят света и да убият милиони хора за печалби. Ето това е измамата. Например, Роял Дъч Шел знаят точно от 1968 г.
    А, ти кога си раждан, не си ли спомняш какви бяха сезоните, зимите преди 1989 г.? Нормални! А не хаотични, с бури, суши, наводнения като сега!

    Коментиран от #32

  • 24 Ти ли бе

    5 7 Отговор

    До коментар #22 от "Антиелектрика":

    Ти никога не си спирал да тролиш тук! Само ника Антиелектрика използваш по-малко!

    Коментиран от #25

  • 25 Антиелектрика

    7 6 Отговор

    До коментар #24 от "Ти ли бе":

    На бе ще говориш на баща си. И не ме вълнува как нямаш акъла да проумееш, че не всички са тролове и не си сменят никовете като теб. Качвай се на тротинетката и изчезвай.
  • 26 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #22 от "Антиелектрика":

    За твое най-голямо съжаление бъдещето на масовия транспорт не е в самолетите , а във влаковете в тръба от рода на хиперлууп !! Където ще се превозват не с 1000 , а с 3-4 000 км скорост и то десет пъти по-евтино и безопасно !! И да , САМО НА ТОК и то не от въглища и петрол !!!

    Коментиран от #30

  • 27 Julio

    5 4 Отговор
    Бъдеще изградено в/у рестрикции е обречено на провал. Целият съветски съюз заедно със сателитите потъна в историята заради това. Западно европейският и американски зелен клошар обаче не го е изпитал на гърба и си мисли че ще излезне нещо различно. Няма лошо - вълнува ме само как Бг да не се въвлича в тая свинщина...
  • 28 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #22 от "Антиелектрика":

    А електрически самолети за таксита и средни разстояния представиха вече дори такива като Еърбъс и Боинг , пък ти си мечтай още за умрелите реактивни петролки !!
  • 29 Jack Bauer

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    Така е но не съвсем. Когато излезе нещо ново то не се продава докато от старото се печелят добри пари. Новото се продава само ако не "изяжда" пазара на старото.
  • 30 Антиелектрика

    10 4 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Те 50 км тунел под Ламанша копаха 10 години, ти бълнуваш тунели под Тихия океан от 10 000 км. Я се събуди.

    Коментиран от #42

  • 31 Миризлив пор

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Инженер Мангъров":

    Инженере, хубаво ортуваш ама и вземи се замисли малко - ел.двигателите последните 30 години са намалели на половина като обем, преди да се намесят литиевите батерии преди това са били големи но за сметка на това с малък капацитет. Управлението на двигателите е било много скъпо и енергоемко с нискък КПД т.е. топлели са атмосферата. В общи линии е било изгодно за влакове и тролейбуси.
  • 32 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Инженер Мангъров":

    Петролните компании не са употребявали горивото което продават - хора като теб са го правили , дори и никога да не си се качвал в автомобил въглеводорода е компонент като суровина или енергия във абсолютно всеки продукт който ползваме .

    Коментиран от #33

  • 33 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    Затова ще ползвате по малко и с мярка 😉
  • 34 ГосТ

    0 9 Отговор
    Личният транспорт в градовете или трябва да бъде забранен или трябва да стане толкова скъп ,че шепа хора да могат да го ползват. А върху производството до бъдат наложени строги екотакси и стандарти за експлоатация.
  • 35 жижи

    3 3 Отговор
    Добре де, тоя ток от къде ще дойде? Ако е от слънчева енергия - няма такава площ на планетата, която да поеме тези слънчеви панели, необходими за изцяло зелена енергия. АЕЦ щели да забранят. И остават ТЕЦ и слънчеви панели по равно (според най-големите оптимисти след 30-35 години). Луда работа. Никой не мисли как ще се появи тази енергия и колко ще е екологична.

    Коментиран от #38

  • 36 Да да

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "2452":

    Супер лесно е! Слагаш си ФЕЦ на покрива и ти дреме на дедовия. Батерията от колата може да те захранва при спиране на тока ,все пак има и такива на 100 кв ,като ако махнеш бойлер и отопление,ще ти стигнат за цял месец.Панелчетата вече са безобразно евтини и едни 5 кв можеш да си инсталираш за 4000 лв.комплект с инвертора.Но лично мое мнение е ,че ще се премине на постоянно токово захранване ,вероятно на 48 волта и инверторите ще отпаднат с времето или ще се ползват само за подаване към външната мрежа Само индутрията ще си джътка на 380 и нагоре волта.
  • 37 Призрак

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Реалности":

    Много ми се иска един такъв джендър с последен модел Мерцедес ХИБРИД ,да те пипне на някой светофар, и да ти изкара зъбите, понеже си голЕм отворко. Да видим тогава само джендъри ли ги карат тези електрички.
  • 38 Инженер Мангъров

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "жижи":

    Много си далеч от истината. Например, за захранване на целите САЩ само от слънчева енергия е необходимо едно парче 160 на 160 км в пустинята на Аризона. Възможно е и технически и икономически. Единственото, което се иска е воля, политическа воля да се направи.
    За захранването на цяла Европа от слънчева енергия е необходимо същото парцел в пустинята Сахара, да речем. Не са необходими нито ТЕЦ, нито АЕЦ.
    Технологиите за чиста енергия ги има в момента и могат да бъдат разгърнати много бързо, в рамките на 5-10 години. Но няма воля. Защото има едни хора, които печелят едни пари от нефт, въглища, газ и т.н.

    Коментиран от #39

  • 39 12345

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Инженер Мангъров":

    ПАнелчетата през деня ще дават ток, ама ми е интересно през нощта какво ще правим? Защото всички ще искаме да си заредим колата през нощта нали? Или викаш ще направим и едни акумулаторни станциики и готово. Ама те ще са бая парици май

    Коментиран от #40

  • 40 Ахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "12345":

    През деня, ще пускаш по мрежата и продаваш докато е скъп, а през нощта зареждаш от мрежата евтин! Сложно ли ти беше, да го разбереш!
  • 41 Саниран

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лудогорец8":

    Хубав въпрос задаваш! И санирането побългарихме. Истинската фасадна топлоизолация се прави с каменна вата, но 90% от сградите в България се санират с ЕPS, по народно стиропор, защото е по-евтинко. И започват други проблеми, включително със здравето на обитателите, защото стиропора не е "дишащ"
  • 42 Тръба бе, тръба, не тунел

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Антиелектрика":

    Ти правиш ли разлика между тръба и тунел? Тунелите ще са само под сградите на градове, за да прекосиш София от единия край до другия само за 5 мин.

    Ако ще пътуваш до Бургас за 20-30 мин., тръбата може да бъде положена стандартно, като всеки тръбопровод. Газопровода в момента се полага със скорост 5км/ден. Ако почнат днес от София, през Февруари ще са в Пловдив, а през Март ще са в Бургас.

    Коментиран от #43

  • 43 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Тръба бе, тръба, не тунел":

    Явно не можеш да четеш и за това пак да попитам - с каква тръба през океана ще замениш реактивните самолети?