Отидете към основна версия

44 919 37

Защо е важно да вземете "пресен" акумулатор и как да разбете дали е такъв

  • акумулатор-
  • дата на производство

Тази тема е далеч по-слабо дискутирана, отколкото DOT-а на автомобилните гуми например, но въпреки това е важно да знаете къде се намират маркировките на акумулатора на автомобила.

Закупуването на батерия се явява отговорен въпрос, тъй като акумулаторите съвсем не са евтини, а купуването на "застояли" стоки може да ви изиграе лоша шега. Ето защо е важно да се намери къде е маркировката на акумулатора и да се прочете правилно.

Всяка батерия има собствен срок на годност. По-конкретно става дума за това, колко време може да стои в склад или магазин, преди да се въведе в експлоатация. Например за оловно-киселинните батерии този период не трябва да надвишава 6-10 месеца, а за продуктите, в конструкцията на които се използват легирани сребърни пластини - 12-15 месеца.

Разбира се, много зависи и от това как се съхранява батерията. Независимо от това, след година и половина потребителските свойства на всяка батерия забележимо намаляват. А такива "застояли" акумулатори все още се продават с надеждата, че купувачът няма да обърне внимание на срока, който е изписан на корпуса на батерията.

За да не купите батерия, която ще ви предаде при първия студ и след това ще "пада" редовно, трябва да знаете как да четете маркировките. От тях можете точно да разпознаете кога е произведен акумулатора. За съжаление, няма единен стандарт за етикетиране. Обикновено датата на производство е подпечатана на корпуса или написана на етикета.

На повечето акумулатори датата на производство е изписана с цифри, подобни на DOT-а на гумите. Например 0520 означава, че батерията е произведена през месец май тази година. Има батерии, на които този код е лазерно гравиран и се състоят от повече цифри. Пример: 219819 - първата цифра е свързана с производството, а останалите се дешифроват отзад напред, което означава 19 - 2019 година, 8 - август, 19 точната дата. При Bosch и Varta съществува съвсем друга маркировка. 

BOSCH


От 2014 г. производителят е приел нова маркировка. Кодът му е разположен на горния капак и се състои от 13 знака, например C7C9371523052. От целия буквено-цифров набор се интересуваме от позиции от четвърта до шеста, тоест 937. Девет означава годината на производство на батерията, тоест 2019, а 37 - числото на седмицата в годината, тоест се оказва, че са го направили през есента на годината.

VARTA

Тази марка има четирицифрено кодиране, например UCEJ. Тук важна е първата буква, която посочва месеца и годината на производство, в случая - януари 2019 г. За дешифриране на тези батерии се използва уебсайтът на производителя, където има цяла таблица. Останалите 3 знака носят информация за мястото на производство, деня от месеца и номера на смяната, в който е произведена батерията.

 

С други думи, добре е акумулаторите да са "пресни", не че иначе няма да изкарат до срока на гаранцията си, но ще приключат живота си значително по-рано. За да не се случи това, се опитайте да разшифровате датата им на производство.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.

Свързани новини