Отидете към основна версия

3 055 18

Тревожна статистика: 20% от младите шофьори гледат видео докато шофират

  • видео игри-
  • шофиране

Броят на шофьорите, използващи електронни джаджи по време на шофиране, е достигнал рекорден брой. Според нови данни почти всеки пети млад шофьор редовно говори по смартфон и то чрез видео връзка, докато шофира. Това установиха специалисти от британската асоциация RAC, която предоставя пътна помощ

8% от всички шофьори използват видео на пътя и тази цифра нараства до 20% за шофьори на възраст от 18 до 24 години и до 13%, ако възрастта на шофьорите е на възраст от 25 до 44 години. Общо RAC интервюира 3 068 шофьори, задавайки им няколко въпроса.

Девет процента от младите хора на възраст от 18 до 24 години признаха, че играят мобилни игри, докато шофират. Общо 3% от шофьорите се отдават на игри, докато шофират. Такива цифри вероятно ще предизвикат тревога сред експертите по пътна безопасност.

Въздействието върху разсейващите фактори като мобилни телефони и информационно-развлекателни системи върху шофьорите непрекъснато се изучава в Европа. Според статистиката използването им по време на шофиране вече е втората линия в класацията на причините за пътни инциденти след състоянието на местните пътища.

Около 32% от анкетираните заявяват, че са загрижени за използването на мобилни телефони по време на шофиране, а 79% искат властите да глобяват такива нарушители с камери за движение. В същото време 29% от анкетираните говорят по телефона, докато шофират - с 5% повече, отколкото през 2019 г. Най-често това се прави от шофьори на възраст от 18 до 24 години (42%) и от 25 до 44 години (32%).

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини