Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 12:00 5 544 24

Шофиране в напреднала възраст: на какво да обърнете внимание

  • шофиране-
  • възрастни хора

Разказваме ви какво могат да направят възрастните хора, за да подобрят безопасността при шофиране

Шофиране в напреднала възраст: на какво да обърнете внимание - 1
Снимка: Shutterstock

Несигурното шофиране, както и изключително внимателното шофиране, често води до недоволство от другите участници в движението. Възрастните шофьори трябва да знаят, че различните болежки на тялото и неволните нарушения на правилата за движение са предупредителни знаци, че способността за шофиране поради възрастта започва да намалява. Германското фармацевтично списание Senioren Ratgeber дава съвети как по-възрастните хора могат да удължат своята активна „шофьорска възраст“ и за какво да внимават.

Някои физически ограничения могат да бъдат компенсирани, казват експертите на изданието, например с помощта на автоматична скоростна кутия, камера за задно виждане, нови очила или по-модерен слухов апарат. Но ако се качвате в колата все по-рядко поради несигурност, бързо ще загубите практика и ще увеличите риска от инцидент.

Лекарствата също оказват влияние при шофиране и поради тази причина експертите съветват внимателно да се прочете всяка инструкция към лекарството. Особено ако приемате няколко лекарства, трябва да потърсите съвет от фармацевт. В края на краищата тяхното взаимодействие или неправилната доза може да причини проблеми по време на шофиране.

Ако лекарството е ново или се приема различна дозировка, трябва да шофирате само след като сте се адаптирали напълно. Всеки, който приема лекарства за дълго време, трябва напълно да избягва алкохола, ако трябва да шофира. Лекарствата и алкохолът често взаимно засилват ефекта си.

Шофьорите на първо място носят отговорност за това дали трябва да шофират. Ето защо експертите съветват по-възрастните хора да преценяват сами способностите си, като честно изброят плюсовете и минусите от този списък:

Понякога се плаша, когато участници в движението внезапно се появят пред мен.
При завиване понякога се случва да видя преминаващи пешеходци или велосипедисти едва в последната секунда.
От време на време ми е трудно да намеря колата си.
Някои шофьори, велосипедисти или мотоциклетисти ми се карат, когато маневрирам.
Понякога рулирам в грешната лента на непознато кръстовище.
Трудно ми е да се влея в натоварена лента на магистрала.
Фаровете на идващите коли ме заслепяват толкова много, че известно време (не за дълго) не виждам нищо.
Става ми по-трудно да паркирам, понякога са нужни няколко опита.
Когато влизам в движещ се трафик, ми е трудно да преценя скоростта на другите превозни средства.
Близки/познати смятат, че трябва да спра да шофирам.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много ме

    4 17 Отговор
    кефи като вида некой дето в некое амг
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 РЕАЛИСТ

    24 2 Отговор
    Давате съвет възрастните да карат коли с автоматични скорости, но имам един негативен момент. Карам си и изведнъж от една къща изскочи на скорост кола, блъсна ме , качи се на тротоара и се заби след 20 метра в една ограда. От колата излезе 90 годишен човек, който се извини, че колата е с автоматични скорости и се е объркал, какво включва. Дойде полиция, натрупаха се комшии и всички взеха неговата страна и ме гледаха накриво.
  • 4 един съвет

    9 21 Отговор
    Дедовците да си взимат неуДачии, с големия 1.2 литра двигател.

    Коментиран от #9, #11

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    67 0 Отговор
    Чудя се понякога кое е по-опасно
    Дядо който се взира напред
    или
    Кифла , която говори по телефона и си гледа грима в огледалото
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #6

  • 6 Аз ще ти кажа

    38 2 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тарикат с BMW, който профучава с превишена скорост.

    Коментиран от #8

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 1 Отговор
    Тези ИкспИЕрти що не изисКАТ от КАТ статистика за процента ПТП предизвикани от водачи над 65 години ( пенЦионери) и водачи до 30 годени ( Ф-1)
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
    Ще се О.чудят ,
    или пък знаят
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аз ще ти кажа":

    Това за превишената скорост ми е болна тема , защото вече имам снимка , как във Варна на булевард с ШЕСТ ленти и затревен участък по средата, без светофари и пешеходни пътеки аз ПРОФУЧАВАМ с .....
    ПЕТДЕСЕТ и ОСЕМ км/ч
    а КАпаноТ там е .... 50км/ч

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 така ли

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А аз говоря за конкретен случай, в който униформените избраха да спрат дядото, а не BMW-то.
  • 11 Дървен професор

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "един съвет":

    Явно не познаваш гамата двигатели на Дачия. Имат двигател даже и 0,9 литров. 90 к.с. е с турбокомпресор. Малко по тромав е, ама при човек с опит "държащ го в обороти" не отстъпва на много други с 1,2 1,5 литра. Карал съм такъв на Сандеро и няма проблем. Всичко е до задкормилното устройство. Ти с него може и да не можеш да потеглиш, кой знае !? :))
  • 12 абе

    30 2 Отговор
    всички ще станем дедовци и баби на койколко му е драснато статистиката показва ,че дедовците дето са карали курсояе за шофьори кои по 6кой по 12 месеца имат по малко нарушения тези с взети книжки с по няколко часа кормуване са с повече нарушения и то много опасни да не говорим ,че възраснисните дедовци са по дисциплинирани и не говорят и не чатят като карат дори и по тракия със 140км и без колани колко над 60години процентно са убили хора при шофиране и колко са младежи и девойки сторили ПТП СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ И АЛКОХО? ЗА ЧАТЕНЕ И ГОВОРЕНЕ ПО ТЕЛ БЕЗ КНИЖКА! ЛИЧНО СЪМ ВИДЯЛ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ДЕВОЙКА С ТЕЛА В РЪКА И БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДЪРТ ИЛИ МЛАД Е

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Това описва всеки български шофьор

    13 1 Отговор
    Не спазвам ленти на пътя, грешно рулирам, не пазя пешеходци, трудно паркирам

    Виждам единствено съвети към всички български шофьори.
  • 15 Шутраков

    4 5 Отговор
    Най-добре да обърнат внимание на разписанието за градския транспорт.
  • 16 оня с коня

    3 8 Отговор
    Много от написаното с черните буквички се отнася Баш за мене:1/Плаша се когато участници в Движението се появят внезапно пред мен- и как не,след като в лявата лентана Еднопосочна улица пъпли Керван от МПС -та със 60,а аз хуквам в дясната със 100,а някакъв си решава да се премести в моята лента и само новите ми гуми и яките спирачки спасяват Предницата на БМВ-то ми?2/Понякога ми е трудно да намеря колата си - ТОЧНО 2 ПЪТИ си търсих колата отчаян до Козирката- първия път в Берлин- 3 часа,втори път в Будапеша- "само" час.Трудно ми е да се влея в натоварена лента на Магистрала,а и в Кръгово- Така е,когато съм карал маломащна 70 коньва Кола.С 200 коня обаче Стартът е без проблем.4/Фаровете на Идващите МПС ме заслепяват много- така беше,докато не смених Халогенната си Система с Ксенон- сега е достатъчно да включа Дългите към които Лупите на късите се присъединяват и СЪЩО започват да светят като Дълги- направо отбиват и спират насрещните Гадове!5/Близки и познати смятат че трябва да спра да шофирам както досега,щото нямало да се качват в колата...но пак се качват:)
  • 17 Гост

    16 0 Отговор
    Да, има истина в това, че с възрастта се получават проблеми, но ако правоимащите с БМВ, Ауди Q7 и т.н не карат пияни и дрогирани, спазват знаците и не купуват отговорни лица, нещата ще са други
  • 18 Мъка мъка

    8 0 Отговор
    Ако действително медицинското се прави отговорно и след съответните тестове този проблем в резултат на възраст и здравословно състояние няма да го има. Възрастта не е порок има млади ненаучни надрусани хулигани и възрастни с намалено зрение слух и забавени реакции.

    Коментиран от #22

  • 19 Дядо

    3 0 Отговор
    Карай бавно!

    Коментиран от #20

  • 20 Чичо Ви

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дядо":

    До Дядо..лафа е "Бързай бавно"!

    Коментиран от #24

  • 21 Кози

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "абе":

    Яко изречение
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.