Last news in Fakti

13 Април, 2022 15:11 2 990 7

Умората зад волана се равнява на употреба на алкохол

  • умора-
  • алкохол-
  • шофиране

17 часа без сън по отношение на ефекта върху тялото са сравними с 0.5 промила алкохол в кръвта

Умората зад волана се равнява на употреба на алкохол - 1
Снимка:Shutterstock

Шофирането в уморено състояние е не по-малко опасно от шофирането в нетрезво състояние. Мозъкът преминава в енергоспестяващ режим, така че скоростта на възприятието пада, а времето за реакция на всяка ситуация се увеличава.

Учени са установили, че 17 часа без сън по отношение на ефекта върху тялото са сравними с 0.5 промила алкохол в кръвта, колкото е допустимата концентрация у нас. С други думи това е все едно да изпиеш 100 грама твърд алкохол, непосредствено преди пътуването.

Изчисленията са приблизителни, защото всичко зависи от пола, теглото, възрастта и други характеристики на тялото. Но има проблем! Липсата на сън не може да се измери от органите на реда, както алкохолът в издишания въздух с алкотестер.

Единственият контрольор и регулатор в този случай е самият водач. И той далеч не винаги е в състояние правилно да оцени състоянието си и да предприеме действия навреме.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да попитам

    5 0 Отговор
    сега ще вземат ли книжки за преумора?

    Коментиран от #7

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 4 Отговор
    В невероятна виелица между австрия и югославия съм карал 24часа нон стоп,микробус нисан.Доре не съм спирал да пикая!само парното бе до дупка и като се прибрах в бг спах24часа.Преумората и особенно топлото време и слънце могат да приспят шофьора!При преумора е логично скороста на движение да падне,но като чета някой сводки е ...Обратното.заспивал съм за част от секундата на 2 пъти...от преумора на вилата.без инцидент.При 2рия случай бях тръгнал наляво и един се бе Опулил вместо да се дръпне.С не повече от 40 да съм бил.събудих се само леко десен волан....Обяснявам ви ,че освен сериозна нервно психическа устойчивост имам и яки Ангел-хранители.По-издържлив от мен на шофиране Бе единственно Баща ми,но вече го няма!ПС.От тогава,когато съм сам в колата и се прозявам пея или си говоря на глас ......
  • 3 Да се правят тестове за умора

    3 0 Отговор
    И изморените да се съдят по НК.
  • 4 Бмв

    4 2 Отговор
    Да му се отнема колата и апартамента на уморения шофьор.Също така и правата над децата му.А жена му да е 24 часа плътно до него.
  • 5 Гражданина

    3 1 Отговор
    Аз предизвиках леко ПТП от преумора в Германия и книжката ми бе отнета за 2 години
  • 6 Бай Митю съм

    1 5 Отговор
    Аз затова дърпам няколко пъти от холандеца,заедно със двойно късо,и кофеин!
    Перфектната комбинация!
  • 7 Тотьо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "да попитам":

    Не мой човек,там се взамат кръщелни и повече не се връщат.Да не дава Господ два пъти съм заспивал зад волана.