Отидете към основна версия

10 395 57

Изследване: Батерията на Tesla изкарва 3.5 милиона километра

  • тесла-
  • батерии-
  • зареждане-
  • дълговечност-
  • tesla

3 батерии издържаха 10 хиляди цикъла на зареждане и разреждане, изчислени за пробег от 350 километра всяка

Джеф Дън, професор от Университета Далхоузи в Канада, доктор по химия, който тества нови 4 680 батерии в лабораторията си по искане на Tesla, сподели резултатите от тригодишните си изследвания. И те са меко казано впечатляващи.

И така, Дан симулира цикли на зареждане и разреждане от 0 до 80%, което се равнява на около 350 километра пробег в съвременните електромобили Tesla. След 10 хиляди цикъла батериите все още са в изправност с приемливо ниво на влошаване на качеството на заряда.

Това е еквивалентно на 3.5 милиона километра за автомобил. Освен това Дан потвърди добре известния факт, че батериите се влошават най-вече, когато са напълно заредени и напълно разредени. В същото време, ако една частично изтощена батерия се презареди с 25-50%, но не до пълното си ниво, тогава дори след 15 хиляди цикъла има минимално разграждане на елементите в нея, а понякога такова изобщо не се наблюдава.

Според професора ежедневните пътувания до работното място са идеални, когато зарядът падне от 80% на 70%, последван от презареждане обратно до 80%. В този случай батерията може да издържи почти вечно. Дан също така отбелязва, че в мобилни устройства като смартфони или лаптопи потребителите са склонни да зареждат батериите си до 100% и често ги разреждат до 0%, което ги кара да се развалят след няколко години.

При електрическите автомобили това се случва само при дълги пътувания, а за ежедневно пътуване до работа или друг бизнес не се изисква нищо подобно. Нека добавим, че Дан използва достатъчно електричество, за да зареди батерията от 0 до 100% за три часа. Това е относително щадящ режим: модерните терминали за бързо зареждане са в състояние да заредят напълно електрическо превозно средство за от 0 до 80% за половин час.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.

Свързани новини

  • Мъск: Предложих на Apple да купи Tesla

    „В най-мрачните дни при пускането на Model 3 се свързах с Тим Кук, за да обсъдим възможността за закупуване на Tesla (за 1/10 от текущата цена)& ...
    23.12.2020
    7 718
    46