Отидете към основна версия

101 556 191

Двигателите на какви коли трябва да се загреят преди потегляне

  • съвети-
  • автомобили-
  • двигатели-
  • загряване

Много собственици все още се чудят дали е необходимо да се загрява двигателят на съвременна кола

Като начало двигателят се счита за напълно загрят, когато всички течности достигнат работна температура. Тук отбелязваме, че охлаждащата течност се загрява най-бързо, а заедно с нея и буталата, цилиндрите и главата. Но маслото в мотора се загрява много по-бавно. Да не забравяме, че смазочната течност се сгъстява на студа и отнема време, за да възвърне своите смазочни свойства. В резултат на това след стартиране двигателят работи „на сухо“, механичните загуби се увеличават рязко и по стените на цилиндъра се образуват триения.

Съвременните двигатели обаче не трябва да се загряват. Това се дължи преди всичко на екологичните изисквания. Но не забравяйте, че ресурсът на новите двигатели не е като старите агрегати и надеждността им понякога не е толкова голяма. Спомнете си например двигателя на CDNC TSI EA888 на Volkswagen Group. Поради факта, че върху стените на цилиндрите му се нанася твърде тънко защитно покритие, то с времето се изтрива. А сухият контакт на буталото със стената на цилиндъра води до по-бързо износване. Това постепенно осъжда двигателя на основен ремонт. Затова е по-добре да загреете такъв агрегат преди пътуване.

Германците произвеждаха двигателя от 2005 до 2011 г. и го инсталираха на модели, които все още са доста популярни на нашия вторичен пазар: Volkswagen Golf, Passat B6/B7, Passat CC и Tiguan.

Но това съвсем не важи само за коли на Volkswagen. Повечето производители предлагат мотори с различна степен на надеждност и такъв сложен агрегат трябва да работи разумно. Факт е, че по време на дълъг престой (особено при замръзване) турбината се охлажда, маслото се утаява и работните повърхности изпитват дефицита на масло при първоначална работа.

Следователно, ако стартирате такъв двигател и подкарате колата веднага, турбината ще се износи по-бързо. Всъщност след 2500 оборота в минута "охлювът" се нагрява рязко, тоест има термично разширение на материалите. При такава внезапна промяна на температурата възелът изпитва огромен стрес. Така че, ако не искате да отпишете турбината рано-рано, първо загрейте двигателя и не ускорявайте през първите километри. Тази препоръка се отнася особено за повечето турбо мотори на Renault, компресорните двигатели на Skoda, както и за корейския двигател T-GDI.

И накрая, не забравяйте да използвате качествени масла, особено ако имате алуминиев блок. В крайна сметка такъв мотор се страхува от студен старт. Спестяването на пари от качествена смазка може да доведе до факта, че устройството ще се износи значително по-бързо. Това постепенно ще доведе до преждевременен основен ремонт.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 176 гласа.

Свързани новини