Отидете към основна версия

17 735 36

Как да предпазите стъклата на колата си от замръзване?

  • автомобили-
  • съвети-
  • стъкла-
  • замръзване

Често се случва, че сутрин прозорците на автомобилите са покрити със силна слана, чистенето на която отнема много време

Замъглените и замръзнали прозорци през нощта силно възпрепятстват шофьора сутрин. Трябва да включим мотора, да потърсим стъргалка и да почистим замръзването. Що се отнася до боята, то механичното напрежение уврежда лаковото покритие и оставя драскотини по гумените уплътнения. В този случай моторът трябва да се загрее, преди да започне да изпуска потоци топъл въздух. Междувременно има инструменти и технологии, които могат да помогнат не само в борбата със замръзването, но и да предотвратят появата му. С използването на някои трикове е възможно да се избегне стоенето пред автомобил сутри.

Електрическо отопление на предното стъкло

Най-добре е да имате електрическа функция за отопление на предното стъкло, когато купувате автомобил. Когато е включена, нагревателната намотка бързо се бори със замръзването и след три минути бялата коричка лед е готова да бъде премахната, дори и само с помощта на чистачките. За съжаление не всички автомобили обаче имат такава удобна екстра на ветроупорното стъкло. Затова трябва да прибегнете до други методи.

Проветряване на салона след паркиране

Един от най-известните начини за борба със замръзването на салона е преди да се отправите към дома, да отворите всички врати на паркираната кола. Необходимо е да се изгони топлия въздух от купето, за да се изключи голямата температурна разлика, провокираща кондензация на студени повърхности. Този метод обаче не винаги е ефективен. Агрегати, като топъл двигател, охлаждаща течност и други части се охлаждат бавно, поради което дори след 5 минути с отворени врати интериорът няма време да се охлади изцяло и стъклото пак ще е покрито с лед на сутринта, макар и по-малко.

Превантивно почистване на стъклата

Друг метод, приложим обаче за автомобили, които не се карат в големите градове и по първокласната пътна мрежа, а в малки населени места, където няма практика за обилно използване на химически реагенти, е качественото почистване на стъклата. В такива случаи стъклата могат само да се почистят добре за да се премахнат точките за кондензация от тях. За да се получи желаният ефект, след измиване можете да изтъркате стъклото с вестници. Така от повърхността се отстраняват мръсните микрочастици, около които се кондензира влагата. Необходимо е да се почиства стъклото от двете страни.

Аерозол или спрей на алкохолна основа

Ако все пак се образува слана, тя може бързо да бъде премахната с помощта на специални химикали, продавани в магазините. Те се нанасят директно върху ледената кора и след това се отстраняват със стъргалка или четка. Асортиментът включва различни спрейове и аерозоли под общото наименование "анти-лед". Тези продукти са на алкохолна основа, не замразяват и абсорбират вода. По-добре е да изберете спрей, а не аерозол, който работи по-добре при температури под нулата. Трябва да знаете обаче, че ефективността на даден продукт е трудно да се предвиди. Някои може да не работят вече при -5 ° C. При силна слана и с дебел слой лед всички химикали не действат.

Покривало

Съществува и по-радикален начин за борба със замръзването. Можете да покриете стъклото през нощта със специални щори, които се продават в магазините за резервни части. Платът предотвратява кондензацията на влага по време на охлаждането на автомобила след пътуване и предотвратява проникването на сняг в стъклото. Когато поставяте въпросното парче плат, е необходимо да го притиснете към стъклото и да го фиксирате с чистачките и да затиснете краищата му с вратите. В резултат на това стъклото не замръзва и остава чисто и по време на снеговалежи.

Гореща вода

Това, което също може да свърши работа, но може и да спука стъклото е заливането му с гореща вода. Съветът ни е по-добре да не експериментирате с този метод. А какви други методи познавате? Споделете вашите знания и истории в коментарите!

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.

Свързани новини