Отидете към основна версия

36 823 33

Защо не трябва да използвате автоматичен режим на чистачките през зимата

  • съвети-
  • автомобил-
  • зима-
  • чистачки-
  • сензор за дъжд

Колкото е по-ново и по-скъпо едно превозно средство, толкова повече е оборудвано с различни екстри, които улесняват живота на шофьорите. Въпреки това сезонният фактор не позволява използването на някои от тях изцяло. И ако приемете съветите на специалистите небрежно, тогава привидно полезните технологии могат да се превърнат в източник на допълнителни разходи. Една такава екстра са т.нар. автоматични чистачки.

Автоматичната работа на чистачките се контролира от сензорът за дъжд - опция, която като цяло полезна. Сензорът, разположен на предното стъкло, открива наличието на вода върху последното и дава сигнал за задействане на чистачките. На свой ред чистачките автоматично отстраняват причината за лоша видимост, без да отвличат вниманието на водача от пътната обстановка.

Има още един положителен аспект на тази опция - сигурността. При обилни валежи и лошо отводняване на пътя на повърхността на асфалта се натрупват локви, през които не всички шофьори са внимателни. В резултат на бързото преминаване на насрещния трафик през локва, почти целият ѝ обем може незабавно да се появи на предното ви стъкло. Тук е полезен сензорът за дъжд, който, докато шофьорът се опитва да разбере какво се е случило и поддържа колата в лентата, реагира със светкавична скорост, изчиствайки предното стъкло от излишната вода.

Ако обаче сензорът за дъжд е благословия в топло време, тогава с настъпването на зимата е по-добре да го изключите. Работата е там, че през зимата, когато пътищата през деня са кишави и мръсни, а през нощта замръзват, влага под формата на лед в дебел слой пада върху целия автомобил, включително върху предното стъкло и чистачките. И това не е добре, защото не всички шофьори чакат, докато предното стъкло се размрази напълно, а започват да се движат веднага щом се появи малка пролука пред тяхното място.

На свой ред сензорът за дъжд разбира, че шофьорът е започнал да кара с явно непрозрачно предно стъкло и веднага се втурва на помощ, свързвайки чистачките с решението на проблема. Но те, уви, са замръзнали здраво и още не са имали време да се размразят. Задвижващият мотор напразно се опитва да измести покритите с лед чистачки, изпитвайки голямо претоварване. И в резултат на това той се разваля или се нарушава трапецовидната механика, отговаряща за предаването на въртящия момент от електромоторчето към чистачките.

Ако обаче автомобилът е оборудван с пакет "топли опции", който включва загряване на предното стъкло в изходната зона на чистачките, тогава горният проблем най-вероятно няма да ги засегне. В противен случай през зимата, е по-добре да изключите автоматичната работа на чистачките. Или първо загрейте колата старателно и се уверете, че чистачките се движат свободно. И не ги оставяйте повдигнати през нощта - по този начин можете да преразтегнете притискащата "рамената" пружина.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.

Свързани новини