Отидете към основна версия

4 153 26

Пазарната капитализация на криптовалутите надхвърли 1 трилион долара

  • биткойн-
  • криптовалута-
  • капитализация

Легендарният основател на биткойн Сатоши Накамото днес притежава почти 1 милион биткойни

Общата пазарна капитализация на пазара на криптовалути надхвърли $ 1 трилион щатски долара за първи път в историята. Основният дигитален актив, биткойна, чиято цена достигна 41 000 долара по време на щурма на Капитолия, заема лъвския дял на пазара на виртуални валути с капитализация от около 700 милиарда долара.

Заедно с биткойните може да се отбележи бързият растеж на втората по големина криптовалута по отношение на капитализацията, Ethereum (Ether), чиято цена се увеличи до 1300 долара, а капитализацията ѝ до 153 милиарда долара. Петте най-силни криптовалути на криптовалутния пазар също включват стабилната монета Tether, плътно обвързана с долара (капитализация 24,4 млрд. долара), Litecoin - 11 млрд. долара и Bitcoin Cash - 8 млрд. долара.

Легендарният основател на биткойн Сатоши Накамото днес притежава почти 1 милион биткойни, които са добивани през първите две години след старта на биткойн мрежата, когато стойността им се измерва в центове. Ако Сатоши продаде всичките си биткойни днес, той ще влезе в топ 40 на най-богатите хора в света с капитал от над 40 милиарда долара. Накамото обаче никога не е разкривал истинската си самоличност и не е общувал публично от 2014 г. насам.

Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос, които основаха борсата за криптовалута Gemini и станаха първите официални милиардери на биткойни, също са собственици на големи капитали в биткойни. Братята придобиха около 1% от всички биткойни, издадени през 2013 г., а до 2017 г. капиталът им се изчислява на 1,3 млрд. долара. Като се вземе предвид, че пиковата стойност на цената на биткойните се е увеличила почти двойно от 2017 г., днес капиталът на близнаците може да е близо три милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Свързани новини