Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 12:00 4 415 35

Капитализацията на биткойн надхвърли тази на руската рубла

  • биткойн-
  • капитализация

Следващата „жертва“ на растежа на криптовалутите може да бъде швейцарският франк

Капитализацията на биткойн надхвърли тази  на руската рубла - 1
Снимка:Shutterstock

Общата капитализация на криптовалутния пазар вече достигна един и половина трилиона долара и не показва тенденция към бърз спад, както беше през януари-февруари 2017 година. Основната дигитална монета Биткойн е с 60% доминация на пазара на криптовалути и по отношение на пазарната капитализация се оценява на 896 милиарда долара (с 18 милиона 629 хиляди 937 биткойни, извлечени от общ ограничен тираж от 21 милиона).

Изследователите от ресурса FiatMarketCap формират рейтинги за капитализация на всички фиатни и дигитални валути в света, превърнати в биткойни. Според това тълкуване капитализацията на биткойна наскоро е надвишила капитализацията на руската рубла (16 580 646 биткойни или 58 651 милиарда рубли). В същото време биткойнът е на 14-то място в световната класация на валутите.

Следващата „жертва“ на растежа на криптовалутите може да бъде швейцарският франк с капитализация от 26 621 323 BTC. Трябва да се отбележи, че несъмненият и единствен лидер сред световните валути е китайският юан (710 590 552 BTC), второто място е за американския долар (407 121 687 BTC), а почетното трето място заема валутата на Европейския съюз с капитализация от 340 208 814 BTC. Следват японската йена (291 956 756 BTC) и британският паунд (94 221 216 BTC).

Това тълкуване не отчита огромните загуби на биткойни, които според някои източници достигат до 20%. По принцип тези биткойни бяха изгубени в ранните години на блокчейн мрежата на Сатоши, когато цената на биткойна беше няколко цента. Ще припомним, че първата официална покупка на биткойн се състоя през май 2010 година, когато бяха платени 10 хиляди биткойни за пица (около половин милиард долара днес).


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУСНАЦИТЕ...ИСКАТ В.....БГ И.....ЕС

    18 21 Отговор
    БРАВО БЕ.....РАШКИТЕ ПАК СЕ ИЗЛОЖИХА
  • 2 Annonimus

    32 19 Отговор
    За рублата стои нещо ( хубаво или лошо, малко или много, но има нещо), а зад биткойна какво има? Въздух

    Коментиран от #32

  • 3 4653

    17 13 Отговор
    И зад двете не стои нищо. В нужния момент ще гръмнат, а някой ще инвестира 1/3 във валута, 1/3 в злато, 1/3 в имоти. Рублата ще я плащат руснаците, биткойните всички.

    Коментиран от #30

  • 4 Д-р Менгеме

    10 10 Отговор
    Мн. Добре.... Световният финансов капитал се тресе от страх.... Вече ще им е по трудно да правят машинации.... И да манипулират хората и държавите.... Да живее биткойна!

    Коментиран от #11

  • 5 Ха на бас

    23 10 Отговор
    Поредната еврейска пирамида!

    Коментиран от #9

  • 6 0123

    11 3 Отговор
    А бе ФАКТИ как ги имат тези милиони във биткойни, като всичките са 21млн. От тях са изкопани 18млн и нещо.Отделно има изгубени незнайно колко.
  • 7 Софиянец

    7 5 Отговор
    Ватниците са супер сила кво знаете вие ;)

    Коментиран от #12

  • 8 Честито

    5 3 Отговор
    IBM Quantum computing ще изчисти света от всички псевдо валути
  • 9 666

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ха на бас":

    Сатоши е виден японски евреин.

    Коментиран от #21

  • 10 Ружа Игнатова съм

    7 4 Отговор
    Помните ли ONE COIN ?
  • 11 Сух

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Д-р Менгеме":

    Но, дали е така кой ще ни каже.. Не се тресат от страх, ликуват! Кога изчезне кеша, ще го разбереш това.
  • 12 Аман бе

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Софиянец":

    А случайно да знаеш , че най голямата "ферма" за копане на биткойни се намира . в една от северните военни бази на Руската федерация!

    Коментиран от #19

  • 13 Соросоид

    14 4 Отговор
    Има една малка разлика - по някаква причина спира интернет и бам - няма биткоини. Докато рублите "можеш да ги пипнеш", покрити с реално съществуващи суровини и икономика. Обяснено за бавно загряващите - имаш крава, пиеш мляко, а какво пише на селската дъска за обяви (т.е. борсата) - няма никакво значение. Същото е - имаш газ, нефт, джилезо - копаеш и придаваш на който може да си плати. Нямаш - горните, подсмърчаш, обикаляш около този, който има. Ако нямаш пари или не желаят да ти продадат - опитваш се да откраднеш, питай - Наполеон, Хитлер и пр. "завоеватели". Но тогава има "прас по мазните крадливи ръчички и бум по канчето" - за справка - питай отново Хитлер, Наполеон и пр. завоеватели.

    Коментиран от #22, #23

  • 14 Кочината се тресе та дрънка😂😂😂😂

    1 6 Отговор
    Жужето обикаля обезумяло друсано бункера усеща че съдбата на хитлер ше го застигне застрелян и запален с бензин😂😂😂
  • 15 Криеш името си страхливец

    5 0 Отговор
    Бит койн, ХХХ Коен, Юдея, пари, свят, кражба, измама, заблуда, господство, роби!
  • 16 А какво ще

    4 1 Отговор
    кажете за капитализацията на BGN??? ЪЪЪЪ-АААА-УУУУУ...Ми то няма такава валута, камо ли да има капитализация. Дрипави бедняци.
  • 17 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    ТА КОЛКО КРИПТОВАЛУТА ДЪРЖИ РУСИЯ -ЗА НАМЕСА -КОГАТО ПОИСКА !?!?!?!?!?
  • 18 kick

    5 6 Отговор
    Балон, пълна измама, виртуални пари без покритие! Искам да видя някой да влезе в макдоналдс примерно и да плати с подобни фъшкии

    Коментиран от #20

  • 19 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аман бе":

    Ееех , мечти , мечти , хахаххах !!!
  • 20 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "kick":

    Какво ще платиш в Макдоналдс , като един вече струва 50 000 долара и скоро ще мине 100 000 ??? Освен да купиш целия Макдоналдс друго не виждам !!

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 реалността

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Соросоид":

    Знаеш при суровинните републики както са русия и Венецуела ,как стоят нещата....Имаш нещо ,а реално нямаш нищо ! Гола вода си ,като си производствено джудже.
  • 23 2725

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Соросоид":

    И как ще спре интернета ,че ми е много интересно ? По-същата логика може да изчезне и руската икономика и БАМ рубла вече няма.То не ,че сега като я има та е нещо по-различно от тоалетна хартия де.Хубавото при криптовалутите е ,че можеш да спечелиш от тях ,а стойността на рублата зависи изцяло от настроението на САЩ.Американците й бутнаха стойността с 50% с няколко порции санкции.А ако руснаците още се правят на терикати може скоро и желязо да ядат..

    Коментиран от #24

  • 24 Абе малък

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "2725":

    Всичко включено от човек може да бъде изключено ! Моли се да не стане , че ще има да скачат е от високите етажи !

    Коментиран от #27

  • 25 Баба

    2 3 Отговор
    Имам 1 биткойн , как да си купя 1 хляб с него ? И какви са му дребните ?

    Коментиран от #28, #34

  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    В София в моловете има Крипто мати и получаваш каквито пари искаш срещу определени Криптовалути!По голяма е комисионната им 2,5%.Това разбрах от човек,който даже ми показа снимка на криптомата.В момента Биткойна е 51,395 долара...Балонът ще се надува дълго...Който спечели и избяга преди да се спука.....Ще бъде честит!

    Коментиран от #33

  • 27 Rado

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Абе малък":

    Новата русофилска опорка: Помпите за нефт, газ на Русия са направени от НЕЧОВЕК и не могат да бъдат спрени. :DDDDDDD
  • 28 987

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Баба":

    Такива като теб нямат Биткойни.Иначе има доста начини да се превърнат в пари.Основните са през платформи като coincase или kraken.Там ти обменят криптовалутата в реални пари и ти ги превеждат по банковата сметка.Друг варкант е през "банкомат" за криптовалутите.Има такива на някои места.Трети вариант е,че има специални сайтове за криптовалутите където си продаваш биткойна примерно и ти дават дебитна карта със стойността му.
  • 29 Гост

    0 2 Отговор
    На руската рубла?! Оле бе, сериозно ли? И с тия имагинерни пари ли почнахте тъпите реклами, като с на Тесла?
  • 30 един българин

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "4653":

    Може и да плащат руснаците един момент за рублата, но биткойна не ще падне никога, или поне докато управляващите света не му намерят алтернатива! Управляващата валута винаги ще е преди всички други!

    Коментиран от #31

  • 31 ЦЪЦЪЦЪ

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "един българин":

    Така е защото зад биткойна стои интелект, а зад златото лакомия и страх! Но това простака не ще вдене никога, там е българската беда голяма, орисия ганьовска!
  • 32 111

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Annonimus":

    Зад рублата стои лакомия и страх, а зад биткойна интелект! Сетисе кой ще победи, ако имаш нещо мужду ушите ушанкови?!
  • 33 Йо Несбьо

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    От две години насам купувам биткойн по курса за деня. Влагам по около €250 месечно. Някои банкери и финансови институции предвиждат цена от поне €100,000 за 1 биткойн. Цената непрекъснато расте и за да се "спука" този балон или биткойнът ще бъде забранен, защото се превръща в заплаха за сигурността на отделните държави, или курсът ще падне главоломно. И в двата случая веднага ще се освободя от този актив почти веднага - още при първите съобщения за забрана или спад с повече от 30%. Средната цена на придобиване при мен е около €8000, а в момента е 5 пъти повече. За да продавам, ще е нужно биткойнът да падне под €35,000 и пак ще съм на сериозна печалба.

    Коментиран от #35

  • 34 Д. Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Баба":

    Купи си с него хлебарницата, и вече няма да трябва, да си купуваш хляб!
  • 35 James

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Йо Несбьо":

    Абе и аз си мислех, че средната цена за придобиване има значение. И какво се оказа? Имаше значение когато BTC се въртеше около 6-8000 долара.