Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 11:18 6 800 23

Знаете ли за какво може да се използва електроенергията, с която се добиват биткойни?

  • биткойн-
  • електроенергия

Добиването на биткойни консумира 0.48 % от енергията в света

Знаете ли за какво може да се използва електроенергията, с която се добиват биткойни? - 1

Един от основните аргументи на противниците на криптовалутата е изразходването на огромното количество електроенергия, необходимо за добив на нови цифрови монети и поддържане на функционирането на биткойн мрежата. Митът за заплаха от глобална екологична катастрофа, произтичаща от криптовалутата, вече не веднъж е опровергаван от експерти, но сега, един интересен анализ, направен от студенти от Кеймбриджкия център за алтернативни финанси в университета в Кеймбридж, отново разбуни духовете.

Използвайки отворени източници, изследователите оценяват общото потребление на биткойн мрежата на около 123.99 тераватчаса (TWh). Тази стойност е сравнима с потреблението на електроенергия на някои от големите развити страни в света. В класацията на енергийното потребление биткойнът заема място между държави, като Нидерландия (110,68 TWh) Обединените арабски емирства (119,45 TWh), Норвегия (124,13 TWh) и Аржентина (125,03 TWh).

В общото световно производство на електроенергия делът на биткойн мрежата обаче е скромните 0,48%, а от общото потребление на електроенергия - 0,56%. Експертите посочват, че 65% от капацитета на биткойн мрежата се намира в Китай. Има и нещо друго: Делът на евтината възобновяема, екологична енергия в структурата на потреблението на енергия от биткойн мрежата непрекъснато нараства.

Изследователите обаче изчисляват, че ако цялата енергия, необходима за биткойн мрежата, се генерира в „най-мръсните“ електроцентрали, работещи с въглища, тогава емисиите в атмосферата ще бъдат 58 милиона тона въглероден диоксид, което е около 0.17% от глобалните емисии .

В доклада се споменават няколко забавни факта. Енергията, консумирана от биткойн мрежата годишно, е достатъчна, за да поддържа постоянно всички домакински уреди в САЩ в продължение на почти две години.

Това количество енергия също би било достатъчно, за да кипнат всички чайници във Великобритания в продължение на 27 години или всички чайници в Европа (заедно с Обединеното кралство) в продължение на 4 години. А нуждите на самия университет в Кеймбридж от електричество, годишното потребление на биткойн може да покрие за 689 години.

След неотдавнашни изявления за евентуалното приемане на биткойн при покупка на електромобил Tesla и евентуалното приемане на криптовалута за директно плащане чрез карти Mastercard, миналата неделя биткойн достигна нов исторически максимум, а цената му за кратко време надхвърли 49 хиляди долара.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    26 3 Отговор
    Коя "евтина" енергия? Тази на Швеция ли? Където поскъпна двойно и ги карат, да не си пускат прахосмукачките?

    Коментиран от #3, #12

  • 2 Тъпа статия

    14 2 Отговор
    Тъкмо помислих, че ще науча нещо смислено. Например едни пичове бяха раздали машините си в жилищата на съседите и им плащаха половината ток. По този начин, не им се налагало да инсталират скъпи мощности от ЕРП, нито пък скъпи охладителни системи, а на всичкото отгоре плащат само половината от изразходваната енергия.

    Съседите и те били доволни, защото плащали само половината от сметката си за отопление, а 99% от консумираната от копачките енергия се отделя във вид на топлина.
  • 3 Още един който не разбрал за Швеция

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    В северната част на Швеция тока е около осем пъти по-евтин отколкото в южната част, защото в северната част има свръх производство на възобновяема енергия която няма за какво да ползват. Освен това е студено и така или иначе трябва да плащат за отопление. Виж предишния пост.

    Коментиран от #5

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    Използваме я от години за да се отопляваме в къщи!Много по изгодно е от Парно и това ,което плащаш има вероятност не само да се върне ,но както е в момента ....от над 10г го правим през зимата до април!После става много топло-машините прегряват-спираме ги!

    Коментиран от #6, #14

  • 5 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Още един който не разбрал за Швеция":

    Аха, първо казвате, че Русия щяла да фалира, защото била северна страна, студена, и нямало как да прави ток от ВЕИ. А после казвате, че северна Швеция правела повече ток от ВЕИ, отколкото южна Швеция. Разбрах та. За освидетелстване си.

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не ми е много спокойно да си оставя включена печка в контакта, докато спя. Нито климатик да ми духа цяла нощ. Парното е много по-изгодно, но го полазиха алчни кърлежи и го опорочиха. Кое гарантира, че и да мина на ток, няма да имам същите кърлежи да храня? Те следят кое се харчи и потребява повече и го полазват, след което вече става нерентабилно.

    Коментиран от #9

  • 7 Пак живееш паралелна реалност

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    "Русия щяла да фалира, защото била северна страна, студена, и нямало как да прави ток от ВЕИ."

    Това откъде го измисли като не е вярно?

    Коментиран от #8

  • 8 те “ватенките”

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Пак живееш паралелна реалност":

    ветрогенератори имат ли ва.... следва продължение
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Така е ,но Парнаджиите,от както дойде демокрацията са Хранилка на Политиците,ОСновна!!Ето защо и сахара да дойде тук ще Дерат,уж парнаджиите ,а всъщност Държавата и прослойките ,които се хранят от нея!След,като преди повече от 20 и кусур години,отидох при РОГАчев и Той начерта Формулата за топлина..сзвестното Q´´ и завърши ,че много се краде....ВЪВ ВХОДА,.....Затапих,Подадох и почнахме да плащаме другата шашма ТАКСА МОщност...Не си спомням вече,тя ли бе първа ,или СГрадна та...Тази такса за Тристаен при нас Достигна до 100лв на месец...Най накрая се усетиха във входа и минахме с ИЗЦяло отказване от топло и плащане на топла вода...Успяха да ....по някакъв начин миналата година и то бях тук ,а и съпругата ми бе..Една женица от как се казват тези,аха техем да ни надпише 100кубика и ние се разписахме ,като ахмаци...После имах загуба на нерви,говорих си сам,оправиха се нещата!Тогава ми хрумна за бойлер...Но вода и ток,както и Газ и ....ко.....ла НЕ!!Когато спрях отношенията с тези,още нямаше Криптовалути!Сега съм много доволен,само ми трябва ТОК и Качествен интернет!!Парнаджиите ще ви.....цоцат до като има хрантутници в Бюроклатия!!Две машини ти правят топлина на Цялото жилище,токът е около 330лв на месец с всичко!А ,тези МОШЕННИЦИ парнаджиите са ми скъсали нервите,те са толкова нагли,колкотоса ЩАБАДжиите,или тези дет инфраструктурата е тяхна,но не са виновни за Смърта на Младежа!ЛИчно,ако мога да унищожа Парнаджиите бих си пожертвал малка част от тялото!!!

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Знам

    5 1 Отговор
    Биткойнът = златото на балъците

    Коментиран от #16

  • 12 В Испания поскъпна четворно

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Преди да прочетете за цените през изминалата седмица в Европа, не забравяйте че най ниската прогнозна цена на евтината атомна енергия, която може да достави АЕЦ Белене е 85 евро за киловатчас.

    Забележете каква е разликата когато пече слънце и когато се скрие.

    Най-висока волативност през изминалата седмица този път се наблюдава на пазара в Испания и Португалия. Така например с ден за доставка 11 февруари, според статистиката цената скача с 82.8 % до 48 евро за MWh. Само ден по-рано, с ден за доставка 10 февруари постигнатата цена на пазара в Испания е била доста по-ниска – 26.26 евро за MWh, тоест увеличението е с цели 269.6 %. За сравнение, в този сегмент испанският пазар стартира миналата седмица (8.02. 2021 г.) при цена от 8.3 евро за MWh. С ден за доставка 15 февруари постигнатата стойност е 14.85 евро за MWh. И все пак, ако най-високата отчетена стойност през седмицата е 48 евро за MWh, то тя остава под отчетената преди година цена в този сегмент от 52.03 евро за MWh.

    Коментиран от #20

  • 13 писачнКа

    2 3 Отговор
    Трябваше отговорните органи да ЗАБРАНЯТ тази "валута" още в самото начало!
    Но никой не носи отговорност...всеки мисли само как да забогатее...ехе едно към 50000долара не са малко...на мен за цял живот ми трябва само един БИТкоин, т.е. ЕДИН пробит ДОЛАР...

    Коментиран от #18

  • 14 писачнКа

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    хм, имаше едно време една техническа свръхидея...как да се отоплява метро от изпаренията на пътниците...незнам какво стана с приложението й обаче...
  • 15 писачнКа

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    хм, интересен пост...такса мощност и такса доставка на електричество...с кое те минават и кое може да използваш, за да ги минеш ти...това не е за всеки...
  • 16 писачнКа

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Знам":

    хм, на балъците - казваш...а пък чета ТУК, че вече Мастеркард приема биткойни...ако правилно съм прочела, де...всъщност за глагола не съм сигурна...

    Коментиран от #17

  • 17 писачнКа

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "писачнКа":

    цитирам - "Мастер кард започва да РАБОТИ с КРИПТОвалута..."

    Да ви е ЧЕСТИТА !
  • 18 Гацо Бацов

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "писачнКа":

    Ами купи си сега един бит кон, че до края на годината ще префърли 100 000$..или събери едни 7-8 хил./лв и ела да ти направя една копачка, хем ще правиш пари, хем ще се грееш безплатно...
  • 19 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Щем не щем големи корпорации приемат електронните пари като разплащателно средство . За това се иска ТОК . А сините щатско-турски слуги в София твърдят ,че на България не и трябвало електричество .
  • 20 небрежнев

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "В Испания поскъпна четворно":

    "най-ниската прогнозна цена на евтината атомна енергия, която може да достави АЕЦ Белене е 85 евро за киловатчас." Ако това е вярно, то за един час гладене, ютията ще изразходи енергия за 85 евро плюс такса пренос, плюс ДДС или някъде към 200 лв., а за 1 час печене във фурната сметката ще е 500 лв. за ток!
    Като пишете цифри, добре е да знаете и какво означават.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Готин

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "небрежнев":

    НЕ Е ЗА КИЛОВАТ!!!
  • 22 Готин

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "небрежнев":

    Като пишете цифри, добре е да знаете и какво значат и дали са Ви верни мерните единици на времето имах учителка по математика която
    казваше
    Не можеш да сравняваш ябъки с круши! А Вие това правите!
  • 23 Weyland

    0 0 Отговор
    И какво като има емисии на въглероден двуокис? Това е ХРАНА за растенията! И либерастичната лъжа и измислица че причинявало глобално затопляне, което сега смениха на климатични промени. Либерастията е рак за човечеството и го съсипва с всеки изминал ден. Не е ковид който предизвиква новата икономическа криза, а са демоНРат-овете, начело с тоалетната чиния в Белия Дом, макароните, меркелицата и подобните им отрепки в ЕС.