Отидете към основна версия

32 799 153

Руски, изцяло безжичен телевизор (ВИДЕО)

  • телевизор-
  • безжична връзка

Екип инженери от Русия, работещи в частната изследователска компания Reasonance, представиха на CES 2021 иновативна технология за напълно безжичната телевизия на бъдещето, която няма кабелни връзки нито за предаване на сигнал, нито за генериране на енергия. Системата за захранване на демонстрационния телевизор се основава на електрически предавател и приемна намотка.

Съвременните телевизори стават все по-тънки и с все по-впечатляващи размери на екрана. Ако обаче приемем, че проблемът с безжичното предаване на телевизионен сигнал е решен с помощта на Wi-Fi модул, тогава остава необходимостта от кабелна връзка за доставка на енергия, което ограничава възможностите на потребителите. Предложеното от руските инженери решение може да се превърне в основата за създаване на напълно автономни, безжични телевизори.

Принципът на работа на руския телевизор от компанията Reasonance се основава на създаването на магнитно поле, както от токове на проводимост, така и от изместващи токове, а ефективността на системата е 90% при работа на разстояние между предавателя и приемника на енергия до 1 метър. В същото време, според разработчиците, безжичното захранване не оказва значително влияние върху крайната цена на телевизора.

40-инчовият телевизор, представен на изложението, има приемна бобина, разположена на гърба на устройството. Вградената в кутия намотка прави телевизора по-дебел. По време на демонстрацията енергийният предавател се намираше на 50 см под телевизора. Демонстрационната проба се осъществи със 120 W енергия с честота в диапазона от 20 до 120 kHz. Понастоящем технологията Reasonance е в очакване на патент и разработчиците се надяват да спечелят от разпространението на лиценза си.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 137 гласа.

Свързани новини