Отидете към основна версия

3 427 9

Обвиниха пикапите за нарастването на смъртността на пешеходците по пътищата

  • пикапи-
  • безопасност-
  • пешеходци

През последното десетилетие смъртността при пешеходците се е увеличила с 46 процента

Пикапите, които се карат масово в САЩ, стават все по-големи и по-тежки, но в резултат на това те са и далеч по-опасни за пешеходците - особено като се има предвид липсата при по-старите на системи за безопасност.

Големите пикапи привличат купувачи, които търсят практичност и безопасност, но според Consumer Reports големите размери, впечатляващото тегло и високият капак представляват сериозна опасност за пешеходците.

От 2000 г. височината на капака се е увеличила с 11 процента, а собственото тегло се е увеличило с 24 процента. Освен това пълноразмерните пикапи имат значително по-големи слепи зони отстрани на каросерията, отколкото седаните и кросоувърите.

И както вече споменахме, не всички пикапи са оборудвани със системи като такива за автоматично спиране и разпознаване на пешеходци, като и при много от най-новите те не са в стандартното оборудване.

Към днешна дата само пикапите на Ford, Honda, Nissan и Toyota предлагат тези технологии като стандарт, докато General Motors и Stellantis обещават да въведат поне аварийно спиране в своите модели през 2022 година.

В резултат на това смъртността на пешеходците по пътищата се е увеличила с 46 процента през последното десетилетие. За съжаление няма незабавно решение на този проблем, тъй като потребителите не са готови да се откажат от големи и тежки превозни средства.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.

Свързани новини