14 Юни, 2021 09:20 3 370 9

Обвиниха пикапите за нарастването на смъртността на пешеходците по пътищата

  • пикапи-
  • безопасност-
  • пешеходци

През последното десетилетие смъртността при пешеходците се е увеличила с 46 процента

Обвиниха пикапите за нарастването на смъртността на пешеходците по пътищата - 1

Пикапите, които се карат масово в САЩ, стават все по-големи и по-тежки, но в резултат на това те са и далеч по-опасни за пешеходците - особено като се има предвид липсата при по-старите на системи за безопасност.

Големите пикапи привличат купувачи, които търсят практичност и безопасност, но според Consumer Reports големите размери, впечатляващото тегло и високият капак представляват сериозна опасност за пешеходците.

От 2000 г. височината на капака се е увеличила с 11 процента, а собственото тегло се е увеличило с 24 процента. Освен това пълноразмерните пикапи имат значително по-големи слепи зони отстрани на каросерията, отколкото седаните и кросоувърите.

И както вече споменахме, не всички пикапи са оборудвани със системи като такива за автоматично спиране и разпознаване на пешеходци, като и при много от най-новите те не са в стандартното оборудване.

Към днешна дата само пикапите на Ford, Honda, Nissan и Toyota предлагат тези технологии като стандарт, докато General Motors и Stellantis обещават да въведат поне аварийно спиране в своите модели през 2022 година.

В резултат на това смъртността на пешеходците по пътищата се е увеличила с 46 процента през последното десетилетие. За съжаление няма незабавно решение на този проблем, тъй като потребителите не са готови да се откажат от големи и тежки превозни средства.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цигаристан

    7 18 Отговор
    ТО И У НАС Е СЪЩАТА РАБОТА, ТЕЗИ ОГРОМНИ МОДЕРНИ ВОЗИЛА /ДЖИПОВЕ, СУВ и ВАНОВЕ/ НЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ГРАДСКА СРЕДА, СЛЕД 2-3 ГОДИНИ НА ЗАПАД ЩЕ ПОЧНАТ ДА ГИ ЗАБРАНЯВАТ В ГРАДОВЕТЕ, ГАНЯ Е НА 1во МЯСТО В СВЕТА ПО БРОЙ МПС-та НА "ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО" - ДЕМЕК ГАНЯ ЖИВЕЕ В КОЛАТА, А И ОТТАМ 1во МЯСТО ПО ОНКОЛОГИЧНИ . . .
  • 2 aaaaaa

    20 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: нарастването на смъртността на пешеходците по пътищата......
    СЕ ДЪЛЖИ НА "ЗАДКОРМИЛНОТО УСТРОЙСТВО",КАКТО И НА САМИТЕ ПЕШЕХОДЦИ

    Коментиран от #4

  • 3 по тъпо нещо небях чел

    12 1 Отговор
    вие нормални ли сте ??? тия пикапи не се ли управляват от хора ? не са ли виновни водачите им когато стане птп? или сте от нивото на мара тъпото и мислите че автомобила катастрофира
  • 4 Цигаристан

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "aaaaaa":

    "ЗАДКОРМИЛНОТО УСТОЙСТВО СЕ ВЛИЯЕ ОТ КУП ФАКТОРИ, МЕЖДУ КОИТО ОБЕМ НА АВТОМОБИЛА И МОЩНОСТ НА ДВИГАТЕЛЯ КОИТО ПРЕЧАТ ДА СЕ КАРА С 40-60км/час В ГРАДА
  • 5 Шофер кайен 4.5 л осмак на газзз

    12 0 Отговор
    По същата причина за шофьорите става все по-безопасно, защото големия камион те пази от част от джигитите, поне от тези с малките резачки. А пешеходците е време да вдянат, че тяхната безопасност е предимно тяхна отговорност. В БГ не може с колело или скутер, самоубийствено е...
  • 6 Нико

    11 0 Отговор
    Увеличава се, защото пешеходците стават все по-безмозъчни. Едно време внимавахме и се оглеждахме. Сега имат предимство. Предимство в реанимацията
  • 7 Blackthorn

    6 2 Отговор
    Та-па-ци!!! Виновни са не машините а тези зад волана им! По тая логика да обвинят и автобусите, камионите тракторите... Откачена държава! Ама не са само те така. Чувал съм, че заради толупите в ЕС вече не слагат ролбари по джипките. Споменах ли вече някъде? ТА-ПА-ЦИ!!!
  • 8 Blackthorn

    11 0 Отговор
    Съвсем отделно - все повече пешеходци ходят като зомбита и просто плачат да намажат гумите!
  • 9 Буха ха

    7 0 Отговор
    Броят на идиотите по пътищата нараства много по бързо от броя на пикапите.