Отидете към основна версия

8 472 21

Супер мощен китайски лазер ще създаде непозна материя (ВИДЕО)

  • лазер-
  • материя-
  • китай

Според изявлението на китайските учени свръхмощният лазер по време на ултракъс импулс е способен да „наруши пространствено-времевия континуум“

През следващите две години китайски учени от Шанхайския институт по оптика и фина механика обещават да пуснат на пазара ултрамощен лазер за екстремна светлина (SEL), способен да генерира импулс от 100 петавата, което е 10 000 пъти мощността на всички електрически мрежи на Земята и 10 пъти по-силен от всички съществуващи лазерни инсталации в момента .

Според изявлението на китайските учени свръхмощният лазер по време на ултракъс импулс е способен да „наруши пространствено-времевия континуум“ и резултатът от неговото влияние може да бъде появата на материя, непозната на науката. Към днешна дата най-мощното лазерно съоръжение с 10 петавата, разположено в същия Шанхайски институт, използва метода за формиране на мощен лазерен лъч от четири по-малко мощни лазера. Разработената нова технология ще направи възможно използването само на един лазер.

Основната причина за необходимостта от използване на множество лазери за образуване на свръхмощен лъч е неспособността на оборудването за фокусиране и отразяване (лещи, призми и огледала) да издържа на екстремни температури. В инсталацията на станцията за екстремна светлина се планира да се използва нова технология за разделяне на единичен лъч на няколко спектъра чрез дифракционна решетка, допълнително усилване на всеки отделен лъч и последващото им "сглобяване" в един свръхмощен лазер.

Използването на новата технология не само ще позволи да се получи свръхмощна лазерна инсталация, но и да се намалят нейните разходи до 100 милиона долара. Стартирането на SEL през 2023 г. може да доведе до нови открития във фундаменталната физика, създаване на нови материали, лекарства и решаване на проблеми от други области на науката и технологиите.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 22 гласа.

Свързани новини