Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 14:03 11 605 33

Китай прави квантов компютър 10 милиона пъти по-бърз от този на Google

  • квантов компютър-
  • китай

Разработването на Zuchongzhi 2.1 значително ще увеличи "квантовото предимство" в алгоритмите за решаване на проблеми, използващи две различни технологични парадигми: фотонна и свръхпроводяща

Китай прави квантов компютър 10 милиона пъти по-бърз от този на Google - 1

Китай постигна значителен напредък в технологиите за свръхпроводимост и фотонни квантови изчисления. Това постижение прави Китай единствената страна, която постига изчислителни „квантови предимства“ в две основни технически области. Към днешна дата учени от САЩ са постигнали само „квантовото предимство“ в свръхпроводящите квантови изчисления.

Квантовата система, създадена в Университета за наука и технологии на Китай (USTC), според учените, „... е 10 милиона пъти по-бърза от най-бързия суперкомпютър и нейната изчислителна сложност е повече от 1 милион пъти по-голяма от тази на процесора Sycamore на Google. "

Китайската преса съобщава за създаването на 66-кубитова програмируема свръхпроводяща квантова изчислителна система от група учени, ръководени от квантовия физик Пан Джианвей. Разработената система е наречена Zuchongzhi 2.1, в чест на известния китайски математик и астроном от 5 век.

Разработването на Zuchongzhi 2.1 значително ще увеличи "квантовото предимство" в алгоритмите за решаване на проблеми, използващи две различни технологични парадигми: фотонна и свръхпроводяща. Системата Sycamore на Google е 53-кубитова система и според китайската изследователска група може да използва само свръхпроводящата парадигма.

Бари Сандърс, директор на Института по квантова наука и технологии в Университета в Калгари, коментира постигането на "квантово превъзходство" в две технологични посоки, твърдейки, че получаването на "квантово превъзходство" в две посоки ще доведе експерименталните квантови изчисления до много по-високо ниво, което е недостижимо за класическите компютри. Така китайската разработка потвърждава навлизането на човечеството в ерата на „квантовото превъзходство“, смята ученият.

Самото понятие за "квантово надмощие" обаче е само научна концепция, която казва, че квантовият компютър може да направи нещо в някои области извън възможностите на неквантовите или класическите компютри, но никога няма да замени класическите компютри. Тази дефиниция за "квантово превъзходство" е дадена от учения Юан Ланфен от USTC.

Алгоритмите, изпълнявани от квантовите компютри днес, са задачи, създадени изкуствено от учени, които нямат практическо приложение. В същото време математиците умишлено усложняват алгоритмите, като създават математически проблеми, чието решаване ще отнеме абсурдните десетки трилиони години за най-мощните класически суперкомпютри.

Разработчиците на суперкомпютри от IBM вече веднъж отрекоха "квантовото предимство", постигнато от Google и НАСА. Тогава Google обявиха, че са създали компютър, който може да се справи със задача за минути, чието решаване с помощта на суперкомпютър ще отнеме до 10 хиляди години. Специалистите на IBM от своя страна заявиха, че с идеална симулация на алгоритъма, класическата система е в състояние да реши проблема само за 2,5 дни с точност, по-висока от квантовия компютър на Google.

По този начин, използването на изкуствено въведения термин „квантово превъзходство” все още не ни позволява да оценим действително превъзходството на получените квантови изчисления над решаването на задачи с помощта на класически компютри. Въпреки това, ако се абстрахираме от концепцията за "квантово превъзходство", следващото постижение на китайски учени се превръща в голям научен пробив в квантовите изчисления.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дарк фючър

    36 5 Отговор
    Ми вече милиардите ходещи чипове трее се обработват!
  • 3 Snake

    5 22 Отговор
    D-Wave много отдавна пуснаха квантов компютър.
    Тия сега ли сещат да майсторят?

    Коментиран от #5

  • 4 mi6osp

    24 7 Отговор
    Навсякъде, където правят опити с квантови компютри разработките се финансират основно от военните. Защото типични практически приложения на такъв суперкомпютър днес са възможностите на база минимум данни непрекъснато и точно изчисляване координатите на стелт самолети, атомни подводници, ракети и други съвременни оръжия. Още 2019 Китай бе лидер в тази област.

    Коментиран от #6

  • 5 Госあ

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Snake":

    Кое ? 😂 Този отдавна е направен, между другото и не знам защо го сравняват с нелепия гугъл.
  • 6 Госあ

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "mi6osp":

    В Китай освен за армията ще бъдат използвани и за контрол над простолюдието и преразпределение на ресурсите.

    Коментиран от #7

  • 7 mi6osp

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Сериозно ли мислиш, че само в Китай ?

    Коментиран от #11

  • 8 9558

    7 23 Отговор
    При квантовите разработки лидер са САЩ,а след това са Китай,Канада и Япония.В случая Китай са изкарали най-добрия компютър в днешна дата,но това не е критерий.Това бързо ще бъде задминато.Важността тук са разработките ,инициативите и въобще как се гледа в тази сфера,а там САЩ са лидер.Русия не я бройм,защото тя не участва в това нещо и все още не може да догони технологичното развитие даже на Гренада.

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Ерец

    18 2 Отговор
    Китайците най-много лъжат когато споменават цифри . Така беше и при хиперзвуковата им ракета . Без да се впускам в подробности ,Докато руснаците обявяват максималната скорост в хоризонтален полет , китайците се изхитрят и обявяват постигната максимална скорост използвайки земното ускорение при “падане “ на ракетата . И въпреки това са по бавни от руските.

    Коментиран от #10

  • 10 Госあ

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Ерец":

    Стига па и ти ве ? Китай са лидер в суперкомпютрите от десетилетие. Нищо че в момента най бързия конвенционален процесор пак е на Фуджицу. Вече сме в друга епоха. Не че в предишни епохи китайците не са дали култура и бит на японците.

    Коментиран от #16, #26

  • 11 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "mi6osp":

    В Китай поне го заявяват открито.
  • 12 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "9558":

    Не четеш ли ве 😂 нищо че е старо инфо. Ама пак си знае неговото. Единственото краварско изобретение е колта, освен това. Даже хамбургерите не са 😂
  • 13 Госあ

    9 7 Отговор

    До коментар #8 от "9558":

    джони браво, случайно да знаеш че цялата ядрена и космическа програма е правена на руски компютри, като Елбрус, примерно ? Иначе и търсачката Гугъл е конфигурирана от руснак ! Т…р

    Коментиран от #14, #19, #23

  • 14 mi6osp

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Първият спътник и първите космонавти бяха изведени в орбита с ракета Р5, която е построена1955 г. , като всички изчисления по ракетата и по полета са правени с логаритмична сметачна линия.
  • 15 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    1 5 Отговор
    Сега е надпреварата за технологии и приключи за запад.Западът продължава да дава всички средства на тази диктатура, след която ще имаме само очи да плачем.Квантовият компютър не е за широката публика, а за учени от много високо ниво, за да направят математическите изчисления невъзможни за постигане с булева алгебра (тази на нули и единици).
    накрая, тези журналисти не са в състояние да зърнат контраинтуицията на квантовата физика, защото последната е извън нашия свят на образованието
  • 16 Ерец

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Че са им дали бит и култура спор няма . Но за тая епоха , която наричаш “друга” японците са дали повече на Китай от това , което са получили. През 1978 г когато Китай е една от най-бедните страни в света, основателят на “Мацушита Денки Сангйо”(днешната “Панасоник”) Коносуке Мацушита е поканен в поднебесната лично от Дън Сяо Пин с молба Япония да помогне за електрификацията на страната.Да се развие по “японски образец”. Още през следващата година с изграждането на инфраструктурата , се отваря и първият завод за черно-бели кинескопи в Шанхай.По късно през 1987 г в Пекин се основава и първото съвместно промишлено предприятие ВМСС в което са изпратени 250 японски специалисти за обучение на местните кадри . Това се счита За повратен момент , който дава старт на китайския икономически възход…

    Коментиран от #30

  • 17 Hoho Boho

    2 2 Отговор
    Гугъл знае какво търсим и ни го показва преди да сме го поискали.
    Нали?
    А!...
    Това устройство ще може да ни изчисли поведението и да знае какво ще правим утре.
    И ако на собственика му, не му харесва резултата, да промени нещата така, че да правим /утре/ това което му е изгодно...
  • 18 Малката муха

    3 3 Отговор
    Явно Китай си спряха продажбата на всякакви чипове за останалите пазари, за да си имат ресурс да направят този компютър. За останалите подхвърлят някакви мижави бройки, колкото да ги държат на кукичката.
  • 19 хххх

    6 17 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Тоя пък завалията тръгнал Русия да бута при големите...На тоя свят почти всичко е изобретено от САЩ бе демагог.Дори компютъра от който пишеш е америианско творение и интернета който ползваш неблагодарник.САЩ е държавата допринесла най-много за развитието на света.Да не говорим,че 46% от световните иновации са американски.Какви елбруси какви пет лева ,я си седни на задните части и недей да пишеш глупости.

    Коментиран от #22, #32

  • 20 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 3 Отговор
    само харчи ток!
  • 21 Ивайло

    1 2 Отговор
    Много сте назад с инфото в този сайт ! Този компютер е готов преди време и сега даже вече действа и не с 10 милиона пъти по бръз а с 10 милиарда пъти. Сверете си изостаналия евроатлантически часовник колкото и да ви се неиска
  • 22 Страничен наблюдател

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "хххх":

    Прав си, но само донякъде. Ако си направиш труда да поровиш в нета ще видиш, ме 90% от тези 46% са плод от труда не на американци, а на европейски емигранти в САЩ. Да ти цитирам ли имена?

    Коментиран от #24

  • 23 Ябълка

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Ти сега с какво си? С Гравитон? И в джоба имаш Йотафон в джоба, а в банката 1 000 000 рубли! Браво на теб! Молодец!

    Коментиран от #25

  • 24 гостгост

    3 6 Отговор

    До коментар #22 от "Страничен наблюдател":

    Не пиши глупости.Има и имигранти разбира се,но всички основно са си американци.Това че можеш да избройш 5-6 имена от десетки милиони патетнти не значи нищо тролче ! Иновациите се изобретяват в САЩ и от САЩ.Защо не се правят в русийката например ? Защо никой не бяга в русийката ,я кажи ? И каво ми обясняваш кой откъде е ,като ако тръгнем да търсим корени ще стигнем чак до Африка трол !
  • 25 гостгост

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ябълка":

    С един милион рубли можеш да си купиш само стар автомобил хаха
  • 26 Йо Несбьо

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Изказването ти не е точно! Преселенията от континента са били по време, когато Япония въобще не е съществувала, а когато е съществувала е имало две големи нашествия, спрени от японските самураи. Даже до едно време през миналия век "карате" като йероглифи е било изписвано със символите за "китайска ръка".

    Но иначе общият произход е безспорен факт, както и елементи от бита и живота. И все пак разликите са също немалко. Като вземеш самобитната японска култура, японският дзен будизъм, минимализъм, чаената церемония, мечовете и тяхното изковаване - кой в Китай прави така?
  • 27 Тия са

    2 0 Отговор
    Изключително опасни за цялата световна общественост !
  • 28 Един

    2 1 Отговор
    Тва "научно"-популярните публикации са купчина от недефинирани псевдонаучни термини с които се цели да се грабне акъла на читателя : "бре кви работи правят хората , бре кви журрналисти има - дето ги пишат, че ги и разбират!
  • 29 Абстрактен

    0 0 Отговор
    Да се абстрахираме от идята за "квантово превъзходство"? Т.е., да не позволим на прозаичният факт, че нещото не работи, да ни развали хубавия банкет за откриването, и да гърмим смело шампанското?
  • 30 Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ерец":

    Дал ще изчисли на кой комшия ще препикая дуваря утре?
  • 31 Топче

    1 0 Отговор
    Само полека с квантовите технологии че още не се знае кога.... Другия век вероятно
  • 32 Ракета Пейтриът

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "хххх":

    Грешиш братинко. Тези технологии не са американски и не са земни. Бившата служителка на военна база Матилда Макелрой дава материалите за книгата "Интервю с пришълец" малко преди да се подложат на евтаназия с мъжа й. 2000 години човечеството измисля колелото и изведнъж за 50 години: от каруци - в космоса с квантови компютри. Мхм. Това, дето го държиш в ръцете си, не е земна технология и има за цел да закърни естествени функции за предаване на информация чрез мозъчни вълни, което е по-бърз и по-съвършен процес. Но ни налагат евтин китайски заместител.
  • 33 емил

    2 0 Отговор
    Не вярвам да направят чушка пек като нас да може --- 3 чушки наведнъж да ги изпича колкото и да копират е невъзможно .