Отидете към основна версия

7 516 18

Руско-германският космически телескоп потвърди теорията за Големия взрив

  • телескоп-
  • русия-
  • германия-
  • големия взрив

Учените стигнаха до този извод след откриването на квазар, чиято възраст е сравнима с възрастта на Вселената

Изследванията, извършени от космическия телескоп Spektr-RG, направиха възможно да се получи потвърждение на фундаменталната хипотеза за произхода на Вселената в резултат на Големия взрив. Учените стигнаха до този извод след откриването на квазар, чиято възраст е сравнима с възрастта на Вселената.

Резултатите от научните изследвания бяха представени от секретаря на Руския институт за космически изследвания Андрей Садовски, който докладва за откриването от космическия телескоп Spektr-RG на квазар, образуван при формирането на Вселената.

Теорията за Големия взрив предполага, че образуването на Вселената е започнало преди около 13.8 милиарда години от състояние на материята, характеризиращо се с безкрайна плътност и свръхвисока температура. По времето на Големия взрив се образуват квазари, един от които е открит с помощта на телескопа Spektr-RG.

Стартирането на космическата лаборатория Spektr-RG стана на 13 юли 2019 г. и е резултат от програма за партньорство между руската неправителствена организация, носеща името Лавочкин и германското общество Макс Планк. На борда на космическия кораб са рентгеновите телескопи ART-XC (Русия) и eRosita (Германия). Днес телескопът работи в точката L2 Lagrange, разположена на разстояние около 1.5 милиона км от Земята.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.

Свързани новини