Last news in Fakti

22 Ноември, 2021 17:52 3 526 6

Руски метод за борба с антибиотичната зависимост

  • антибиотици-
  • русия-
  • лекарство

Техниката, предложена от руските учени, използва антимикробни пептиди, състоящи се от малко количество аминокиселини

Руски метод за борба с антибиотичната зависимост - 1

Една от най-важните задачи на съвременната медицина в борбата с бактериалните инфекции е създаването на лекарства, които могат да противодействат на растежа на патогени с лекарствена резистентност към антибиотици. Новият метод, разработен от руски учени от Института по теоретична и експериментална биофизика, се основава на използването на антибактериални пептиди, способни да запълнят бактериалната клетка с токсични протеинови отлагания.

Стандартният механизъм на действие на антибиотика се основава на действието на лекарството върху бактериалната мембрана. Ако пропускливостта на мембраната е нарушена, бактериите умират. Въпреки това, в резултат на мутации, бактериите стават резистентни към стари антибиотици и трябва да се разработват нови лекарства.

Техниката, предложена от руските учени, използва антимикробни пептиди, състоящи се от малко количество аминокиселини. Такива лекарства могат да се синтезират в лаборатория или да се намерят в околната среда. Предложените пептиди се състоят от два компонента: първият помага на молекулата да проникне в бактериалната клетка, а вторият създава амилоидни отлагания в бактериите, които всъщност са протеинова утайка от лепкави протеинови молекули и пептиди. В резултат на това токсичните протеинови отлагания причиняват смъртта на бактериите.

Учените са тествали антибактериални пептиди, които са съставени от протеини, които изграждат рибозоми, отговорни за протеиновия синтез. Тестът е проведен върху щам Pseudomonas aeruginosa, устойчив на повечето стандартни антибиотици. Ефективността на новата техника се оказа наравно с ефекта на гентамицин, който е в състояние да устои на бактериите Pseudomonas aeruginosa. Установено е също, че създадените пептиди нямат ефект върху животинските клетки и учените се надяват, че по-нататъшни изпитания, включително клинични, ще докажат високата ефективност и безопасност на техниката в борбата с бактериалните заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шефа

    22 9 Отговор
    Руснаците са най великия народ в света.

    Коментиран от #5

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 4 Отговор
    ххахаха.....Само учените откриват...Браво ...какво ли са правили древните....Като са нямали вашите учени...Знаете ли колко по ефикасни и не увреждащи тялото растения и гъби...Казвам и гъби,защото е спорно какво е гъбата.....няма да ви изнасям ......нископородни същества ще кажа и повече-не.Поздравете вашия гуру кунчев,да си удари още една бустерна за да се върне....

    Коментиран от #4

  • 3 БСП на Бунището

    9 16 Отговор
    Руските Учени знаем какво са открили - Има човек има антибиотична зависимост...Няма Човек - няма и зависимост....Не се натискайте бе...Кой е следващия???
  • 4 Лекувай се

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    брато. Не звучиш добре ... дори за нископородно същество.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Антифашист

    0 3 Отговор
    Смех, смех, смеееех са тия славянски побратими от Изток.