Отидете към основна версия

3 571 6

Руски учени създадоха антибиотик на базата на човешка кръв

  • антибиотик-
  • човешка кръв-
  • русия

Основното предимство на полученото вещество е възможността за синтезиране на широкоспектърни лекарства

Група руски учени, ръководени от специалисти от Пермския национален изследователски политехнически университет (PNRPU), успяха да синтезират протеиново-пептидно вещество от човешка кръв с повишен антибактериален и антивирусен ефект. Учените патентоваха изобретението и проведоха предклинични изпитания за безопасността на лекарството за живите човешки клетки.

Основното предимство на полученото вещество е възможността за синтезиране на широкоспектърни лекарства на базата му, които не предизвикват трайна зависимост. Учените са определили и условията, при които подобни лекарства ще покажат максимална ефективност.

Днес във фармакологичната индустрия протеин-пептидни вещества се получават от левкоцити на бозайници: кучета, кози, маймуни или лосове. Пептидите се получават от левкоцити в кисела среда и се дезинфекцират допълнително при ниски температури. След това веществото се ултрафилтрира за изолиране на протеиновата фракция и концентрацията му се увеличава и се обезсолява. Пречистването на веществото се извършва с помощта на обратнофазова високоефективна течна хроматография.

Учените от Перм успяват да получат биологично активно вещество от пептиди от човешка кръв с помощта на ултразвукова технология. За да направят това, учените променят честотата, мощността и продължителността на експозицията. Новата технология прави възможно получаването на вещество с повишена биологична активност, което има антимикробен ефект върху различни микроорганизми. Също така, веществото има умерени антивирусни свойства.

Патентованото вещество ще позволи създаването на антибиотици, които не предизвикват резистентност у бактериите. При тестване на веществото за токсичност е установено, че то има ниска токсичност и отговаря на руските стандарти.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.

Свързани новини