Отидете към основна версия

5 020 21

Илон Мъск ще покаже работещ прототип на хуманоиден робот през септември

  • хуманоиден робот-
  • илон мъск-
  • роботи-
  • tesla

Милиардерът предварително предупреди особено подозрителните хора за невъзможността да се организира „въстание на роботите“

Когато Илон Мъск за първи път заговори за плановете за пускане на такива роботи миналата година, той обеща да демонстрира работещ прототип до края на 2022 г., а също и да се съсредоточи върху разработването му тази година по такъв начин, че да пусне иновациата да работи в завода в Тексас още през 2023 г. Тази седмица на страницата си в Twitter милиардерът обяви, че събитието Денят на AI ще се състои на 30 септември и именно тогава ще бъде демонстриран работещ прототип на робота Optimus.

Припомняме, че в оригиналната версия на спецификациите на Tesla Bot, с височина 173 см и тегло около 57 кг, той трябваше да има способността да повдига товари до 68 кг, но да носи не повече от 20 кг и да държи товар от 4.5 кг. с изпънати ръце. Максималната скорост на ходене ще достигне 8 км/ч. Дизайнът на робота ще използва 40 сервомеханизма, а хардуерната основа, заимствана от автопилота на електрическите превозни средства Tesla, ще позволи бързо обучение на роботите с помощта на собствена невронна мрежа.

Мъск предварително предупреди особено подозрителните хора за невъзможността да се организира „въстание на роботите“ и дори ако има най-малка заплаха за човешкото здраве, последните ще бъдат спрени от производство. Първата област на приложение на Tesla Optimus ще бъде използването на роботи в предприятие в Тексас, където те ще участват в извършването на монотонни операции - в началото прости и не изискващи особено сложни манипулации. Например, на тях ще бъде поверено движението на стоки през територията, пропорционално на техническите им възможности.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.

Свързани новини