Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 10:56 1 663 4

Мъск обеща да оборудва колите със сателитен интернет. Но ще е скъпо!

  • интернет-
  • starlink-
  • илон мъск-
  • сателитен интернет

Не е задължително колите да са марка Tesla

Мъск обеща да оборудва колите със сателитен интернет. Но ще е скъпо! - 1

Американският бизнесмен Илон Мъск реши да обедини два от успешните си проекта - електрическите автомобили Tesla и космическата компания SpaceX, която чрез своите сателити осигурява интернет Starlink почти по цялата планета. Новата разработка обещава да даде на колите стабилен достъп до глобалната мрежа и не е задължително те да са марка Tesla. Но те трябва да бъдат оборудвани със специално и много скъпо оборудване.

Ще припомним, че от 2021 г. започна търговската експлоатация на услугата Starlink, която осигурява сателитен достъп до интернет чрез няколко десетки космически кораба в околоземна орбита. В близко бъдеще SpaceX обещава да адаптира връзката със скорости до 350 мегабита в секунда за частната авиация като част от проекта Starlink Aviation, а сега и за автомобилите.

Обикновен терминал Starlink за „домашен“ интернет струва $600 и ви позволява да осигурите достъп до интернет на неподвижни сгради и места, а за $2500 можете да инсталирате комплект Flat High Performance на колата си, който ще направи високоскоростната връзка активна дори по време на шофиране.

Месечната абонаментна такса е $135, като за фиксирани терминали (за самолети тарифата варира от $12 500 до $25 000 месечно, а комплект оборудване струва $150 000), но в същото време автомобилната връзка има намален приоритет и ограничено покритие. Мъск обещава, че Starlink ще започне да работи върху автомобилите през декември 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омъскаряване

    3 3 Отговор
    "свети" Илон-Шегобиец, ще е с вас дори в усамотението на тоалетната!.... И дори, ще си плащате за това!
  • 2 А някой

    4 1 Отговор
    Да е очаквал да е евтино?

    А от друга страна всичко е относително. Ако си тръгнал на експедиция в пустошта, където дори и телефоните нямат покритие, тази цена е направо за без пари в сравнение със сателитен телефон, която е единствената ти друга опция.
  • 3 Направо е евтино

    4 1 Отговор
    За редица приложения 260 лв за Интернет, който може да се използва едновременно от десетки потребители си е направо без пари.

    Ние тук сме разглезени с евтин и бърз интернет, но не навсякъде по света е така.
  • 4 7272

    4 2 Отговор
    Не знам откъде сте преписали тази статия, но е пълна с неточности. Първо Tesla Inc. и Space Exploration Technologies Corp. без съгласието на акционерите в едната и собствениците на дялове в другата компания. Starlink има изкуствени спътници, а не космически кораби, и те в момента са 3000, а не десетки, и ще станат 12 000. Цената за домашен интернет е 900 лв. за оборудването и 95 лв. на месец - тези 600 $ и 135$ не знам откъде ги измислихте. Останалата информация... не я открих на страницата на Starlink въобще. Кой ви е редактор и как проверявате новините, които пишете?