Отидете към основна версия

4 297 22

Заради Слънцето спътниците падат към Земята 10 пъти по-бързо

  • спътници-
  • слънце-
  • земя-
  • космос

През последните пет до шест години сателитите са падали с около два километра и половина годишно. Сега скоростта на падане е 20 километра годишно

Мислите ли, че животът ни е застрашен единствено от изменението на климата? Над главите ни буквално има огромна горяща топка от хелий и водород, която дори без човешко участие може да унищожи целия живот.

От 2021 г. операторите на Европейската космическа агенция започнаха да наблюдават необичайно явление в областта на астронавтиката и изследванията в горните слоеве на атмосферата. Сателитите, обикалящи нашия син глобус, започнаха да се спускат към повърхността на земята с по-голяма скорост от преди.

Учените предполагат, че виновно е слънцето, което започна нов цикъл и радиацията му се увеличи. По-специално, ръководителят на мисията ESA Swarm, Аня Строме, казва, че през последните пет до шест години сателитите са падали с около два километра и половина годишно. Сега скоростта на падане е 20 километра годишно.

Факт е, че падането на спътниците на нашата планета (макар и постепенно) изобщо не е новина за тези, които се интересуват от космоса. Космическите кораби близо до орбитата на Земята срещат съпротива от остатъчната атмосфера, което ги кара да се движат много по-бавно. И след това падат на земята.

Най-често те изгарят поради триене в атмосферата и затова, по-специално, служителите на МКС трябва периодично да ускоряват, за да не паднат на повърхността на планетата, а да останат на височина от 400 км.

Интензитетът на това съпротивление, както се оказва, зависи от това в какъв етап на активност се намира Слънцето сега: звезда, в зависимост от 11-годишния цикъл, излъчва различно количество слънчев вятър.

Предишният цикъл на Слънцето приключи през декември 2019 г. Новият цикъл, както изглеждаше в началото, не беше много активен. Но от миналата есен Слънцето бълва все повече и повече слънчев вятър, а изригванията и изхвърлянето на коронална маса станаха по-активни. В резултат на това усещаме последствията тук.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.

Свързани новини