Last news in Fakti

24 Юни, 2022 15:21 4 268 22

Заради Слънцето спътниците падат към Земята 10 пъти по-бързо

  • спътници-
  • слънце-
  • земя-
  • космос

През последните пет до шест години сателитите са падали с около два километра и половина годишно. Сега скоростта на падане е 20 километра годишно

Заради Слънцето спътниците падат към Земята 10 пъти по-бързо - 1

Мислите ли, че животът ни е застрашен единствено от изменението на климата? Над главите ни буквално има огромна горяща топка от хелий и водород, която дори без човешко участие може да унищожи целия живот.

От 2021 г. операторите на Европейската космическа агенция започнаха да наблюдават необичайно явление в областта на астронавтиката и изследванията в горните слоеве на атмосферата. Сателитите, обикалящи нашия син глобус, започнаха да се спускат към повърхността на земята с по-голяма скорост от преди.

Учените предполагат, че виновно е слънцето, което започна нов цикъл и радиацията му се увеличи. По-специално, ръководителят на мисията ESA Swarm, Аня Строме, казва, че през последните пет до шест години сателитите са падали с около два километра и половина годишно. Сега скоростта на падане е 20 километра годишно.

Факт е, че падането на спътниците на нашата планета (макар и постепенно) изобщо не е новина за тези, които се интересуват от космоса. Космическите кораби близо до орбитата на Земята срещат съпротива от остатъчната атмосфера, което ги кара да се движат много по-бавно. И след това падат на земята.

Най-често те изгарят поради триене в атмосферата и затова, по-специално, служителите на МКС трябва периодично да ускоряват, за да не паднат на повърхността на планетата, а да останат на височина от 400 км.

Интензитетът на това съпротивление, както се оказва, зависи от това в какъв етап на активност се намира Слънцето сега: звезда, в зависимост от 11-годишния цикъл, излъчва различно количество слънчев вятър.

Предишният цикъл на Слънцето приключи през декември 2019 г. Новият цикъл, както изглеждаше в началото, не беше много активен. Но от миналата есен Слънцето бълва все повече и повече слънчев вятър, а изригванията и изхвърлянето на коронална маса станаха по-активни. В резултат на това усещаме последствията тук.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инж.

    7 8 Отговор
    Как може скоростта да се измерва в километри????Скоростта се измерва в м/сек,км/ч,мили/ч,морски възли и подобни мерни единици.

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 2 Слънчак

    5 9 Отговор
    Това не е кифла, че да има цикъл.
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 13 Отговор
    Ха-ха журналисте, ако беше от Хелий и Водород за тези МИЛИАРДИ Г-О-О-ДИНИ щеше да е изгоряло...

    Коментиран от #10

  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 8 Отговор
    Слънцето ни дава живот, но в същото време е и нещо много зловещо! То не е просто някакво небесно тяло, а е активен процес, огромна ядрена бомба. Макар и след милиарди години, то ще унищожи нашия дом и ще унищожи живота с бавно и мъчително повишаване на температурите. Ако човечеството оцелее, то ще е еволюирало в неузнаваема степен, изобщо няма да приличат на днешните човеци! Та ние сме се създали само за около 8 милиона години! Хубавото е, че няма да има недостойни хора, като Слави Трифонов!
  • 5 Мемфис

    8 7 Отговор
    Падат.. ама само руските!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Инж.":

    Пак неразбрал :
    " Сега скоростта на падане е 20 километра годишно."
    Баааавно - км/ година ‼️
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Инж.":

    Господине, тук става въпрос не за скорост, а за това с какво разстояние се намалява височината на която летят спътниците, в резултат на налягането, което упражнява в/у тях слънчевата радиация, всяка година. Това е нещо като темп на намаляване на разстояние и този темп се е ускорил. Не става въпрос за физична величина - скорост.
  • 8 го шо

    5 1 Отговор
    "предполагат, че виновно е слънцето, което започна нов цикъл и радиацията му се увеличи"
    за спътниците е виновна увеличената радиация... а за климата - кюмбето на баба пена.
    поне да бяхте написали за простосмъртните ползватели на фейсбук и подобни, че радиация означава излъчване - там подобни неща вероятно не пише. и че топлината също се излъчва. или... у някого могат да възникнат съмнения във връзка с "борбата за климат"? аджамии.
    слънчевата активност е основна причина за температурните промени в нея планетна система. останалото е от лукавия.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Инж.":

    0,02 км/час добре ли ти звучи ❓

    Коментиран от #12

  • 10 ТОНЧО

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това да не ти е водород, горящ в кислородна среда? Това е атомна реакция, синтез на хелиеви ядра!

    Коментиран от #13

  • 11 Слънцепек !

    10 1 Отговор
    Коментарите са много интересни! Цялата система е контролируема и не трябва да се притеснявате за неща независещи от вас. Яжте пийте и си носете новите дрехи. Поздрав.
  • 12 Въобще не звучи добре

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "0,02 км/час добре ли ти звучи ❓"

    Добре, че не е вярно, защото това което си написал означава

    0,48км/ден
    3,36км/седмица
    14,4 км/месец

    175,2км/година!

    20км/година са 0,00228310502км/ч, което е 2,28м/ч или
    0,000634195839м/с - 3,8см/мин

    Коментиран от #21

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "ТОНЧО":

    Благодаря за информацията, а според теб, коя реакция е по-бързата, химическата или термоядрения синтез ?

    Коментиран от #14

  • 14 ТОНЧО

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Хубав, въпрос, да. Обаче, не можем да вземем две епруветки и да направим по една от всяка реакция, за да сравним скоростта им. Всъщност за химическата може - като съберем водород от хофманов апарат в обърната с дъното нагоре епруветка и го запалим. Обаче за термоядрения синтез е нужно огромно налягане, което го има само в ядрото на звезда. И колкото е по-голяма звездата, толкова е по-голямо налягането в центъра й и оттам температурата и е по-интензивна термоядрената реакция. Големите звезди "горят" по-интензивно и живота им е по-кратък. Бетелгейзе съществува само за 8 милиона години и може вече да е избухнала като свръхнова. А Слънцето е малка звезда и се радва на дълъг живот. Термоядрения синтез има огромни запаси от енергия и стига за милиарди години.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 12534

    1 3 Отговор
    ахаха кви глупости бате ужас сателити, мателити, Космос и бабината ви с мармота
  • 17 12345

    1 1 Отговор
    споренето за фантасмагории не говори много добре за спорещите

    Коментиран от #18

  • 18 Сит търбух

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "12345":

    За наука сляп и глух!
  • 19 незнайко

    5 2 Отговор
    Най накрая изплюха камъчето за затоплянето на ЗЕМЯТА причинено от СЛЪНЧЕВАТА активност !!!

    Коментиран от #20

  • 20 Говори за себе си

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "незнайко":

    За всеки със средно ниво на обща култура е известно, че слънцето има 11-годишен цикъл в който слънчевата му активност се променя, точно както годината има 365-дневен цикъл, през който се изменят сезоните и пак почват наново. Този цикъл се върти от милиони години.


    Той няма пряка връзка с глобалното затопляне, защото по някакъв начин този 11-годишен цикъл не е свързан с процесите протичащи в земната атмосфера.
  • 21 Не е лесно да си прост

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Въобще не звучи добре":

    Човека е русофил, не му се смей много
  • 22 Моряк

    2 1 Отговор
    Нещо не ми стана ясно. Сателитите ги духа по-силен слънчев вятър и те падат по-бързо. А не ли по правилно да се каже че когато сателита се намира между Слънцето и Земята слънчевия вятър да го приближава и обратно когато Земята е между Слънцето и сателита той да се отдалечава от Земята. И така би трябвало слънчевия вятър да не влияе. Или Земята пази завет :-))) По-бързото падане на сателитите не трябва ли да е в следствие увеличена гравитация или на налена плътност на атмосферата (термосфера когато говорим за височина 400 км)?