Отидете към основна версия

2 926 16

Цените на електрическите автомобили продължават да растат

  • електромобили-
  • цени-
  • повишаване

Недостигът на предлагане и рязко покачващите се цени на суровините са истинските двигатели за повишаването на цените

Мнозина експерти в автомобилния бранш твърдят, че електрическите превозни средства уж били спасителите на автомобилната индустрия. Според най-новите данни обаче цените на електромобилите продължават да растат, което ги държи извън обсега на средностатистическия купувач. Въпреки че тези автомобили са направили значителен напредък през последните години, ценообразуването остава основен проблем, който пречи на електромобилите да пробият на масовия пазар.

Според данните за продажбите, публикувани от Kelly Blue Book , цените на електромобилите отново са скочили рязко през ноември. Това идва, след като производителите се борят с проблеми с доставките, продължаващ недостиг на полупроводници и увеличаване на цената на батериите . Според Kelly Blue Book цените на електромобилите са се повишили с 2% в сравнение с октомври миналата година и с 9% в сравнение с ноември 2021 г.

Новината идва в момент, когато търсенето е на рекордно високо ниво и много производители признаха, че се борят с предлагането на автомобили поради глобален недостиг на различни части. Този недостиг измъчва автомобилната индустрия и точно когато си помислихме, че всичко е приключило, 2022 година ни предлага нова криза. Средната цена на електромобил в момента е 65 000 евро, което поставя тези превозни средства извън обсега на средностатистическия купувач.

В доклада се посочва, че цените на електромобилите са „много над средните за индустрията и се равняват на тези на луксозните коли с ДВГ“. Средната цена на новите автомобили също е на исторически връх, като цифрата за ноември достига близо 49 000 евро. От това обаче не следва извода, че електромобилите са бъдещето, а засилва идеята, че колите с ДВГ все още са много по-достъпни от електромобилите.

Настоящите високи темпове на инфлация несъмнено влияят на цените на автомобилите, но повишеното търсене, недостигът на предлагане и рязко покачващите се цени на суровините (помислете за лития) са истинските двигатели за повишаването на цените. При голямо търсене няма какво да демотивира производителите да намалят цените си. Все пак производителите отварят нови заводи, увеличават производството и инвестират в производители на полупроводникови чипове, което в крайна сметка ще намали разходите.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини