Last news in Fakti

5 Декември, 2022 11:30 3 084 2

Странна инвестиция на BMW с цел да осигури мед за задвижващите си системи

  • bmw-
  • инвестиция-
  • мед-
  • електромобили

Баварците инвестират в Jetti Resources

Странна инвестиция на BMW с цел да осигури мед за задвижващите си системи - 1

BMW инвестира в американската компания Jetti Resources, за да популяризира отговорния и щадящ ресурсите добив на мед. Медта е една от основните суровини в производството на електрически задвижващи системи.

BMW не разкрива размера на инвестицията в американската компания, която е основана през 2014 г. Jetti Resources е базирана в Колорадо и разполага с иновативна технология за извличане на мед от неизползвани досега руди, които не могат да бъдат обработени.

"Ефикасният процес може да ни помогне да подобрим отпечатъка на BMW Group върху околната среда, въпреки нарастващото търсене на суровини", казва Волфганг Обермайер, ръководител на отдел суровини и производствени партньори към BMW Group.

Твърди се, че процесът на Jetti Resources прави възможно възстановяването на задържани преди това медни ресурси и по този начин увеличава производствения обем и експлоатационния живот на съществуващите инсталации за добив.

И още: "Методът на Jetti Resources позволява на медните мини да използват т.нар. купчинно излужване на тези руди, което отделя около 40% по-малко емисии на CO2 в сравнение с традиционното извличане на суровини и използва само приблизително 50% от водата.

Технологията вече се внедрява с голям успех в индустриален мащаб. Jetti Resources планира да продължи глобалната експанзия заедно със своите партньори", обясняват от базирания в Мюнхен автомобилен производител.

Известно е, че BMW Group се стреми поне половината от глобалните си продажби да идват от изцяло електрически превозни средства до 2030 г. За да осигури материали с прозрачност и проследимост на обработката на суровините в рамките на сложната мрежа от доставчици, BMW Group участва в Catena-X, съюз за сигурен и стандартизиран обмен на данни във веригата за доставки.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Махиндра

    2 3 Отговор
    Че кой купува БМВ каруците?
  • 2 Малко уточнение

    2 1 Отговор
    Странна може да е за вас, но за най-големите ДВА световни гиганта в добива на мед е логична инвестиция. Очевидно БМВ са в крак с тенденциите.