Отидете към основна версия

6 822 18

SpaceX показа напълно сглобения гигантски космически кораб Starship, готов за изстрелване

  • spacex-
  • starship-
  • илон мъск

В сглобен вид космическата совалка е с дължина от внушителните 120 метра

Гигантският космически кораб на SpaceX е сглобен и най-накрая може да направи първия си полет в орбита. Нови изображения показват кораба на стартовата площадка в Бока Чика, Тексас. Илон Мъск обяви предстоящо стартиране. Той каза, че полетът може да се осъществи през февруари или март 2023 г.

Първоначално изстрелването на ракетата Starship беше планирано за декември миналата година, но беше отложено поради проблеми с получаването на лиценз за изстрелване от Федералната авиационна администрация на САЩ. Проблемите в крайна сметка бяха решени и сега има всички шансове да видим стартирането много скоро.

Космическата транспортна система за многократна употреба SpaceX Starship се състои от супер тежка ракета носител (70 метра) и космически кораб Starship (50 метра). В сглобен вид космическата совалка е с дължина от внушителните 120 метра. Изглежда невероятно на тези снимки от въздуха!

С помощта на Starship се планира да бъдат изведени в орбита сателити Starlink от второ поколение. В бъдеще системата ще се използва за доставяне на хора до Луната, а след това и до Марс.

Starship е в състояние да генерира 70 меганютона тяга, което я прави една от най-мощните ракети в света. SpaceX вече проведе няколко тестови изстрелвания на прототипи на космически кораби, изстрелвайки ги във въздуха и кацайки, с различна степен на успех: от пълен успех до пълен провал.

Пълномащабен орбитален тестов полет, според Мъск, може да се проведе още през февруари или март тази година. Илон Мъск наскоро публикува снимка на Starship в своя Twitter акаунт с прост надпис: „Опитът за изстрелване предстои скоро“.

Струва си да се отбележи, че Мъск беше уверен, че Starship успешно ще влезе в орбита още през 2022 г., така че феновете на SpaceX се научиха да се отнасят към неговите прогнози с доза съмнение.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.

Свързани новини