Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 10:51 60 290 25

В Китай измислиха начин как да деактивират сателитите на Илон Мъск

  • starlink-
  • илон мъск-
  • сателити-
  • заплаха-
  • китай

Глобалната сателитна мрежа Starlink не е неуязвима

В Китай измислиха начин как да деактивират сателитите на Илон Мъск - 1

През май тази година в китайските академични среди възникнаха дискусии относно заплахата, която представлява глобалната сателитна мрежа Starlink. Днес Илон Мъск вече не крие ориентацията на Starlink към военните, което само задълбочава опасенията на китайците. Друго нещо е, че унищожаването на хиляди сателити без заплаха за приятелските космически кораби няма просто решение. Но китайците го намериха.

Наскоро в рецензираното китайско научно списание Nuclear Techniques физиците от PLA публикуваха статия, в която говорят за създаването на модел за изчисляване на масовото извеждане от строя на сателити в орбита. Твърди се, че моделът е много точен и позволява изчисления да се правят за минути, което прави възможно елиминирането дори на заплахи като атака с хиперзвукови оръжия.

Като решение се предлага относително контролирана експлозия на относително слаба ядрена бойна глава с мощност 10 Mt на дадена височина. Детонацията на бойната глава директно в орбита се признава за опасна, тъй като, първо, продуктите на разпада се образуват в ограничен обем, което няма да даде желания увреждащ ефект, и, второ, радиоактивните частици ще бъдат уловени от магнитното поле на Земята и ще създадат силно радиоактивен пояс, който ще застраши абсолютно всички космически устройства.

Вместо да се детонира бойна глава в орбита, китайците предлагат експлозия на височина от 80 км, където все още има достатъчно въздух, за да могат молекулите на атмосферния газ да участват в образуването на радиоактивен облак. Такъв облак ще се издигне на височина от 500 км за пет минути и ще се разпространи върху площ от около 140 хиляди км2.

Облакът ще се превърне в своеобразен капан за сателитите, които ще бъдат частично или напълно повредени по време на преминаването им. По този начин една бойна глава може да извади от строя стотици и хиляди сателити в дадена орбита и да не причини щети на приятелски обекти.

Ядрени опити на голяма надморска височина са провеждани от Съединените щати над атола Джонстън, западно от Хавайските острови. Според китайските физици, предложеният от тях модел точно повтаря поведението на радиоактивния облак при тези тестове от 50-60-те години на миналия век.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 105 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    143 63 Отговор
    Че той вече имаше проблем със сателитите с руснаците, щом и китайците им се наканиха, май скоро Спейс-Екс ще е под формата на космически боклук.
  • 2 Жълтите

    69 121 Отговор
    По глупав начин едва ли могат да измислят, гаранция орките са им предложили това......

    Коментиран от #4

  • 3 Жълтия перчем от манхатън

    35 141 Отговор
    Още 2020 трябваше да приключи с чайниците заради заразата к19☝
  • 4 Миризлив пор

    106 18 Отговор

    До коментар #2 от "Жълтите":

    Във случая е просто размахване на пръст. Сега ако го няма старлинк, голяма част от украинската армия няма да има сигурна и надеждна връзка на всякъде, няма да има и толкова точни удари и ще позагубят позиции. Във случая просто се канят на Тайван, ако пък някой реши да го подкрепя то няма с какво.

    Коментиран от #14, #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Русо-пytе-нист

    64 60 Отговор
    Добър сценарий за ниско бюджетен момбайски филм сниман на компютър.
  • 7 коментар

    73 23 Отговор
    Има и по-лесен начин да се дезактивира Старлинка. Унищожават се няколкото главни спътника чрез които той комуникира с останалите по-малки. Ама друго си е бомбата, да се види от всички....

    Коментиран от #10

  • 8 Теле

    37 23 Отговор
    Пробвайте де
  • 9 Иван

    58 28 Отговор
    Крайно време е!
  • 10 Миризлив пор

    67 17 Отговор

    До коментар #7 от "коментар":

    Китай вече има оръжие за поразяване на сателити и вече го е тествал на свой сателит. Проблема е, че парчетата от него стават "космически боклук" летящ с висока скорост и може да повреди други сателити. Отделно там където се рее боклука там няма как да се изстреля нов сателит.
  • 11 Щсдд

    37 49 Отговор
    Мечти и мокри сънища 😁😁😁
  • 12 За 0,006 сек.

    34 33 Отговор
    ...измислих още по-гениален план.
    Чрез неконтролирани ядрени удари унищожават всички военни структури, свои и в приятелските страни и военните сателити на мъск стават излишни.

    Коментиран от #17

  • 13 112233

    56 17 Отговор
    Отдавна има алгоритъм за унищажаване на спътници и ракети. ЕМИ - електро матнитен импулс с определена мощност гори електрониката от разстояние, само се изчислява траекторията. Няма нужда от ядрени бомби, които също възпроизвеждат ЕМИ. Простите решения са най-ефективни.

    Коментиран от #16

  • 14 Има има

    14 34 Отговор

    До коментар #4 от "Миризлив пор":

    Навремето като учехме програмиране, за МИЛНЕТ почти нищо не се знаеше, освен че я има и че е физически отделена. Интернет още нямаше, Битнет ползваха големите машини. 100 години назад и 50 у лево знаеш ли ко значи??? Връзката с МАСКВЕ се включваше с един ТУМБЛЕР, а дисковите пакети се вадеха на ръка.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гори ти главата

    29 7 Отговор

    До коментар #13 от "112233":

    ти за защитена електроника не си чувал, нали? Подобна се тества и в Бг, само че на от лаячи

    Коментиран от #25

  • 17 Кубалай Хан

    13 13 Отговор

    До коментар #12 от "За 0,006 сек.":

    А едно време си беше чисто клане
    Много сложно стана
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 СлаваНаПитин!

    45 22 Отговор
    Важното е,че смърта краварска наближава и е неизбежна!
  • 22 Лумпен

    15 8 Отговор
    "Вредния мозък" винаги е крачка пред останалите. Като гамечето на детската площадка.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 отново в първи клас

    27 8 Отговор
    Природата го е измислилиа, едно по-силно слънчево изригване и само лади и москвичи, ще се движат по земята в посока Белия дом!
  • 25 Знайко

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "гори ти главата":

    Шшшш....не се карай на хората, ами вземи си отвори справочника за производители на интегрални схеми . Разгледай производства за космически цели и ще се изненадаш кой е едниния от тримата производители на чипове за космически цели, способни да разботят до -80 градуса. САМО ТЕ имат така наречената защита, като по-скоро е екраниране+спец. двоен корпус, залят с смола или акрил, за да няма вибрации и т.н.! Другото е със без нищо! Затова им преперят гащите на всички от ЕМ импулс, щото всеки е купувал евтини чипове и накрая ще останат само техниките правени за военните и супер скъпите със СУПЕР БЕЗМИСЛЕНИТЕ ЗАЩИТИ....аре не лай, плийз!