Last news in Fakti

5 Ноември, 2023 11:00 21 105 25

Илон Мъск пуска сателитна връзка за всички смартфони

  • starlink-
  • илон мъск-
  • сателитен телефон

Starlink започна да рекламира собствена услуга за сателитни разговори за смартфони

Илон Мъск пуска сателитна връзка за всички смартфони - 1

Космическата компания SpaceX на Илон Мъск стартира нова страница, за да популяризира предстоящата си услуга „Starlink Direct to Cell“, която планира да предложи сателитна свързаност на „вече произведени LTE смартфони“.

Според уебсайта през 2024 година услугата ще бъде пусната, но ограничена само до текстови съобщения, а през 2025-а ще бъдат добавени гласови функции, както и поддръжка за съществуващи мобилни устройства.

„Direct to Cell работи с настоящите LTE-съвместими смартфони, където и да сте на открито. Не са необходими хардуерни промени, фърмуер или специални приложения, като същевременно се осигурява безпроблемен достъп до текст, глас и данни“, казва SpaceX на уебсайта си.

Услугата, обявена миналата година в партньорство с американския оператор T-Mobile, се оценява като сравнително бавна според стандартите на Земята, като скоростите се очаква да варират от 2 до 4 Mbps, но ще има предимството на широко покритие.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАБЛЮДАТЕЛ

    23 27 Отговор
    Eй, Измислил го руснака. Поняли?

    Коментиран от #20

  • 2 омъскаряване

    39 29 Отговор
    Първоначално безплатно, но в последствие срещу ляв или десен бъбрек или доживотно робство в сектата на "свети" Илон-Шегобиец!
    Може и да ви е смешно и нереално сега, но този "човек" и маниакален тип търпи трансформация и не далеч деня в който, ще се самопровъзгласи за "Господ"!
    Да не кажете, че не сте предупредени😉

    Коментиран от #3, #6, #7, #12, #13, #14

  • 3 Хахахаха

    29 41 Отговор

    До коментар #2 от "омъскаряване":

    Така е. Само пусин дава външните тоалетни без пари.

    Коментиран от #4

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    58 20 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    А има ли някаква тема , по която ПУТИН да не ти е в УСТАТА ❓❓‼️‼️

    Коментиран от #5, #18

  • 5 Хахахаха

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ПУТ ИН!

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И за да си по доволен и шик

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "омъскаряване":

    Можеш да си пуснеш ТВ. от А1 за 7.99лв.Ще си номер едно но им кажи, че искаш безсрочен договор.😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀Яжте дървото като нямате акъл.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "омъскаряване":

    Ами да ти кажа другите сателитни телефони в момента доколкото помня искат към 150-200 долара абонамент и по 8-10 долара на минута разговор !!!! И ще ги искат и след 20 години ако могат !!! Обаче няма да могат , хахахха !!!!

    Коментиран от #19

  • 13 гост

    15 15 Отговор

    До коментар #2 от "омъскаряване":

    И не знам къде прочете , че ще е безплатно , поне в статията няма такова твърдение !! Естествено , че ще е за абонати , а не за всеки , само дето абонамента ще е в пъти по- малък от сегашните !! В замяна на което ще забравиш какво е това телефона ти да е извън обхват , освен ако се завреш в някой бункер като любимеца ти , дето няма телефон , хахахха !! Щото ще вземат да го подслушат и да разберат какъв идиот и олигофрен е всъщност !!
  • 14 гост

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "омъскаряване":

    Между другото да обясним на такива като теб защо услугата се предлага "съвместно с Т- мобайл " ! Именно защото в градски условия в сгради и тунели сателитите нямат пряка връзка и съответно няма сигнал !! По-точно проблема е в самите телефони , които не могат да излъчват толкова силен сигнал , а сателитите са ограничени по "здравословни " причини !! Така че засега в градски условия се налага да се ползват съществуващите мрежи на клетъчни оператори , освен ако не си на открито ! По скоро Старлинк плаща на съответния оператор да ползва мрежата му ! Което не пречи в бъдеще да купи няколко големи оператора от международните , защото ще разполага с многократно по големи ресурси от тях и да предлага напълно собствена услуга !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НАБЛЮДАТЕЛ

    9 6 Отговор
    Който може - го може. Помиярите - лаят
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЛайфКуоч

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Интересно ми е как стандартен смартфон ще хване връзка от сателит на височина 350 км. Сателитните телефони са специално разработени и пригодени за това.

    Коментиран от #21

  • 20 Люба

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Хи хи хи

    Коментиран от #25

  • 21 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "ЛайфКуоч":

    Ами интересно ти е , щото не четеш или не можеш да разбереш какво четеш !!!! Сателитната мрежа Старлинк е от сателити на НИСКА орбита , за разлика от старите мрежи от рода на Иридиум , именно водещия досега оператор на сателитни телефони !! Щото старите мрежи гледаха да пестят сателити и с 20-30 да покрият цялата планета , а Мъск по толкова има само на територия колкото България , в крайна сметка мрежата ще наброява над 70 000 (седемдесет хиляди) сателита !! Съответно връзката с тях е много по-лесна и по-бърза , щото няма забавяне на сигнала и стигат скорости от 5G , което е непосилна мечта за другите !! А телефона ти ако не знаеш излъчва сигнал във всички посоки , а не само към някоя клетка по покривите ! И даже в космоса има пряка видимост към сателита , а не един куп препятствия между него и клетката на мобилния оператор !! Та така , не го мисли Мъск , той отдавна го е измислил и ИЗПРОБВАЛ и отдавна има работещи такива телефони за избрани хора , просто сега ги предлага за всички !!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЛайфКуоч

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    И пак не рзбрах от твоите обяснения. Сателитите 70-80 или 90"000 на брой, няма значение да не летят на 5-6 км височина ?!?!?!?! Телефона ми е с мощност 0,5w за приемане/предаване. Това в честотната лента в която работи "смартфона" осигурява покритие не по-голямо от 4-6 км. Старите GSM-и със стърчащата антенка докарваха обхват до около 10-12 км. Та за това ми е интересно на каква височина от земята са тези хиляди сателити, като се има в предвид че самолетния коридор е 8-12 км.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.