Отидете към основна версия

2 876 22

Представяме се пред света с... изоставените си училища

  • архитектурно биенале-
  • венеция-
  • българия-
  • изоставени училища

Изоставени училища са в основата на българското участие на архитектурното биенале във Венеция

Снимки: Александър Думарей

Това научаваме от новините на белгийската телевизия VRT. Поводът е, че журналистът Александър Думарей, който работи във VRT NWS, прави серия от снимки на изоставени училища в България. Някои от тях публикува в интернет пространството и така стигат до журито.

Концепцията „Образованието е движението от мрака към светлината“ ще представи България на престижния архитектурен форум в Италия. В репортажа на VRT се съобщава, че българският екип, ръководен от архитект Борис Тикварски, е вдъхновен от снимки на фоторепортера и колега от VRT NWS Александър Думарей.

„Работя по този фотопроект от доста време и се радвам, че ще достигне до голяма аудитория по този начин. Бил съм вече 10 пъти в България. Там снимам изоставени училища от 2016 г. Направих хиляди изображения, някои от които публикувани онлайн.

Архитект Борис Тикварски се свърза с мен малко след Коледа, след което топката бързо започна да се търкаля.", сподели в новините на VRT NWS Александър Думарей и продължава: „За по-малко от месец трима български архитекти и един графичен дизайнер създадоха дизайн на българския павилион във Венеция, за който фотосерията на Дюмарей служи като ориентир.

Смел дизайн по темата, тъй като показва България по-скоро като страна в упадък, отколкото страна с процъфтяващо бъдеще. Празните чинове и липсата на деца символизират това. Те показват по много директен начин упадъка на България. За 15 години населението е намаляло с 10 процента.

Доста е рисковано да покажеш тази негативна страна на една държава на международно събитие като биеналето във Венеция. Нашият дизайн разказва историята на съвременна България по много директен начин.

Възнамеряваме всичко да бъде произведено в България и след това да бъде транспортирано до Италия. Това ще бъде огромна логистична операция.” Екип от наши архитекти ще проектира това „отворено пространство“ и ще представи българския павилион на 20 май т. г. във Венеция.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини